EIB: Pandemija ne treba da zaustavi rešavanje klimatskih izazova

Vesti Datum: 23.01.2021.

“U 2020. godini pokazali smo da ne postoji kompromis oko ulaganju u ekonomski oporavak, klimatske promene i inovacije. Svi naši ciljevi su povezani. Evropa može da ispliva još snažnija iz ove krize samo kroz ulaganje u zelenu i digitalnu ekonomiju budućnosti, a ne u strukture prošlosti – vodeći računa da nijedan region u Evropi ne zaostane i kroz saradnju sa našim partnerima izvan Evropske unije”, izjavio je predsednika EIB-a Verner Hojer na godišnjoj online konferenciji za novinare Grupacije EIB.

EIB je održala obećanje u pravcu povećanja zelenih investicija i transformacije ka “klimatskoj banci Evropske Unije”. Uprkos krizi izazvanoj covidom-19, povećala je udeo ulaganja u projekte za borbu protiv klimatskih promena i održivost životne sredine sa prošlogodišnjih 34 na 40 odsto, čime se približila cilju od 50 odsto. Grupacija EIB planira da mobiliše do bilion evra za investicije u klimu i životnu sredinu do kraja ove decenije. U novembru 2020. godine Odbor EIB-a odobrio je Klimatski akcijski plan koji je doneo smernice za postizanje ovih ambicioznih ciljeva. Plan predviđa postepen prestanak finansiranja projekata sa visokom emisijom štetnih gasova (poput ulaganja u razvoj aerodromske infrastrukture) i postavlja rigoroznije kriterijume za finansiranje drugih projekata gde je prisutna neumerena emisija (npr. kod autoputeva).

“Borba protiv klimatskih promena ne može da sačeka kraj pandemije. Kriza usled covid-19 nije razlog da se prestane sa rešavanjem klimatskih i ekoloških izazova sa kojima se suočava čovečanstvo. Grupacija EIB je usvajanjem Klimatskog akcijskog plana napravila veliki korak napred. Pozivam druge finansijske institucije da zauzmu sličan stav prema projektima koji su klimatski neodrživi. Umesto da finansiramo aktivu koju ćemo morati da otpišemo sutra, moramo da investiramo u energetsku efikasnost, obnovljivu energiju, održivu mobilnost i zelene inovacije. Potrebna su nam velika ulaganja u zeleni oporavak”, dodao je predsednik Hojer.

Vesti


Ostale objave iz ove kategorije:

Danas je Svetski dan planete Zemlje

apr 22, 2021

Međunarodni dan planete Zemlje obeležava se 22. aprila, počevši od 1970. godine, kako bi se skrenula pažnja na značaj očuvanja prirode i sprečavanja negativnih posledica po životnu sredinu. Stručnjaci upozoravaju da je veliki broj biljnih i..

Pročitaj više...

Mastercard: Više od polovine mladih Evropljana su ekološki osvešćeni potrošači

apr 14, 2021

Više od dve petine ispitanih Evropljana (48%) smatra da je smanjenje njihovog ugljeničnog otiska sada važnije nego pre pandemije. Zapravo, više od polovine Evropljana (52%) postalo je svesnije toga da njihovi postupci mogu uticati na..

Pročitaj više...

Izveden sajber napad na nuklearno postrojenje u Iranu

apr 12, 2021

Tajna služba Mosad izvela je sajber napad na iransko nuklearno postrojenje Natanc javio je izraelski radio, a preneo Rojters. U izveštaju „Kan radija“ citira se neimenovani obaveštajni izvor, ali se ne navodi njegova..

Pročitaj više...

Pošta Srbije upozorava da građanima stižu lažni mejlovi sa njihovim simbolima

apr 9, 2021

Povodom prevarnih i lažnih imejlova koji stižu građanima, a kojima se zloupotrebljavaju korporativna obeležja i ime JP Pošta Srbije, kompanija obaveštava javnost da Pošta Srbije ne stoji iza ovih aktivnosti, kao ni iza bilo koje druge..

Pročitaj više...