Svetska banka: SRB preduzela ključne korake za IT bezbednost

Vesti Datum: 21.12.2020.

Srbija ostvaruje dobre rezultate na brojnim poljima informacione bezbednosti i poseduje značajnu svest o postojećim nedostacima i mogućnostima za izgradnju kapaciteta na ovom planu, navodi se u novom izveštaju Svetske banke (SB) o analizi kapaciteta za ostvarivanje sajber bezbednosti, a prenosi Tanjug.

U analizi je korišćen Model za ocenu zrelosti kapaciteta država za informacionu bezbednost (CMM), koji je razvio Centar za razvoj globalnih kapaciteta za informacionu bezbednost (GCSČ) Univerziteta u Oksfordu, i ona predstavlja prvu studiju te vrste u Srbiji koju je sprovela Svetska banka uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, saopšteno je iz SB.

Analizom je utvrđeno da je Srbija u velikoj meri posvećena rešavanju pitanja informacione bezbednosti, a naglašava se i sveobuhvatnost njene politike informacione bezbednosti i odgovarajućeg pravnog osnova, što Srbiji omogućava da uspostavi zaštitne mehanizme, uključujući i Nacionalni CERT, koji mogu da obezbede otpornost kritične infrastrukture širom zemlje.

Ocenjeno je i da Srbija poseduje značajne kapacitete za razvoj znanja u oblasti informacione bezbednosti, kako putem stalnog stručnog usavršavanja, tako i kroz akademske kanale, uz podršku sve snažnije domaće informatičke industrije.

„Republika Srbija je detaljno izložila ključne teme nacionalne strategije razvoja informacione bezbednosti, među kojima su odgovor na incidente, zaštita IKT infrastrukture od vitalnog značaja i određivanje organa nadležnih za informacionu bezbednost“, izjavila je Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekominikacija.

Ovakav sistemski pristup, dodala je, omogućava uspostavljanje stabilnog okruženja za razvoj ovog polja, koje smatramo temeljom efikasne digitalizacije.

„Pored daljeg unapređenja informacione bezbednosti državnih institucija i privrede, usredsredićemo se na povećanje svesti građana o značaju zaštite podataka i informacione bezbednosti, pošto je sajber bezbednost preduslov za razvoj održivog i uspešnog savremenog društva i privrede“, zaključila je ona.

Prema nalazima analize, velika tražnja za informacionom bezbednošću u privredi otežava javnom sektoru da zadrži stručnjake za ovu oblast, što je u studiji prepoznato kao jedno od pitanja na koja treba naći odgovor.

Utvrđeno je da su poboljšanja potrebna i kada je reč o unapređenju svesti građana o rizicima po privatnost na internetu, kao i o nastavku usvajanja standarda informacione bezbednosti i dobrih praksi, kako u malim preduzećima, tako i u velikim.

„Čestitamo Srbiji na uspešno sprovedenoj analizi informacione bezbednosti kojom će se uspostaviti referentne vrednosti za ocenu budućih unapređenja sajber bezbednosti koja će poslužiti kao kamen temeljac za stvaranje nacionalnog konsenzusa o sadašnjem stanju informacione bezbednosti, ali i o daljim aktivnostima“, izjavio je Stiven Ndegva, šef kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Ndegva je naglasio da SB želi da pohvali Srbiju zato što je objavila ovaj izveštaj, koji i domaćim i međunarodnim akterima može poslužiti da bolje razumeju stanje sajber bezbednosti u Srbiji.

Model CMM ima za cilj da državama omogući da utvrde referentne pokazatelje informacione bezbednosti u pet oblasti: politika i strategija informacione bezbednosti; sajber kultura i društvo; obrazovanje, obuka i veštine od značaja za informacionu bezbednost; pravni i regulatorni okviri; i standardi, organizacije i tehnologije.

Centar GCSC C i njegovi strateški međunarodni partneri do sada su primenili model CMM u preko 80 zemalja sveta.

„Ovo je deseta zemlja u Evropi koja je sprovela analizu na osnovu modela CMM i njeni nalazi su nam omogućili da steknemo zanimljive uvide u naše istraživanje zrelosti kapaciteta za informacionu bezbednost širom sveta. Nedostaci koje su istraživači otkrili ukazuju na postojanje značajnih potreba koje nisu svojstvene samo Srbiji, već se mogu primetiti i u drugim zemljama širom sveta, a naročito na Zapadnom Balkanu“, rekao je profesor Majkl Goldsmit, jedan od direktora GCSC C-a.

On je izrzio nadu da ovaj „izveštaj predstavlja sveobuhvatnu i korisnu analizu kapaciteta Srbije i da će njegove preporuke doprineti nastavku rada na unapređenju kapaciteta za informacionu bezbednost u svih pet oblasti CMM-a“.

Vesti


Ostale objave iz ove kategorije:

Danas je Svetski dan planete Zemlje

apr 22, 2021

Međunarodni dan planete Zemlje obeležava se 22. aprila, počevši od 1970. godine, kako bi se skrenula pažnja na značaj očuvanja prirode i sprečavanja negativnih posledica po životnu sredinu. Stručnjaci upozoravaju da je veliki broj biljnih i..

Pročitaj više...

Mastercard: Više od polovine mladih Evropljana su ekološki osvešćeni potrošači

apr 14, 2021

Više od dve petine ispitanih Evropljana (48%) smatra da je smanjenje njihovog ugljeničnog otiska sada važnije nego pre pandemije. Zapravo, više od polovine Evropljana (52%) postalo je svesnije toga da njihovi postupci mogu uticati na..

Pročitaj više...

Izveden sajber napad na nuklearno postrojenje u Iranu

apr 12, 2021

Tajna služba Mosad izvela je sajber napad na iransko nuklearno postrojenje Natanc javio je izraelski radio, a preneo Rojters. U izveštaju „Kan radija“ citira se neimenovani obaveštajni izvor, ali se ne navodi njegova..

Pročitaj više...

Pošta Srbije upozorava da građanima stižu lažni mejlovi sa njihovim simbolima

apr 9, 2021

Povodom prevarnih i lažnih imejlova koji stižu građanima, a kojima se zloupotrebljavaju korporativna obeležja i ime JP Pošta Srbije, kompanija obaveštava javnost da Pošta Srbije ne stoji iza ovih aktivnosti, kao ni iza bilo koje druge..

Pročitaj više...