Lažne ankete kradu podatke

Vesti Datum: 21.06.2024.
Lažne ankete kradu podatke

Elektronsko bankarstvo, koje koristi više od 4 miliona građana u Srbiji, donelo je sa sobom brojne pogodnosti, ali i potrebu za pojačanom zaštitom podataka na internetu. Jedna od najčešćih pojava u digitalnom okruženju su takozvane „phishing“ kampanje koje služe za lažno predstavljanje finansijskih institucija ili servisnih provajdera, s ciljem krađe ličnih podataka poput korisničkih imena, lozinki ili brojeva kreditnih kartica. U protekloj godini, više od 230 miliona ljudi širom sveta bili su žrtve različitih vrsta ovakvih prevarnih radnji.

U poslednje vreme, među najčešćim oblicima sajber prevara ističu se lažne ankete na koje stručnjaci posebno skreću pažnju. „Sofisticirane prevare biznis korisnika, kao i privatnih korisnika moraju se sprečavati podizanjem svesti o ovoj temi. Kontinuirano istraživanje modela sajber prevara i redovna edukacija korisnika su ključ zaštite u digitalnom svetu“ izjavio je Darko Šehović, rukovodilac FIN-CSIRT-a i Službe bezbednosti Udruženja banaka Srbije.

Pored edukacije, direktor IT sektora Yettel Bank, Predrag Budimir, naglašava važnost uvođenja najsavremenijih biometrijskih rešenja – poput sistema Liveness koji predstavlja video-identifikaciju druge generacije čije je individualne osobine gotovo nemoguće kopirati ili zloupotrebiti.

O novinama u evropskoj regulativi, govorio je Andrej Stojić, direktor integracija sajber bezbednosti u kompaniji Oktacron. „Želim da istaknem značaj namere osnivanja kancelarije za informacionu bezbednost koje je Republika Srbija prepoznala kao ključnu tačku u standardizaciji državnih uprava i finansijskog sektora“, rekao je Stojić, te dodao da je pred nama regulatorno uređenje ove oblasti koje podrazumeva usaglašavanje sa standardima Evropske Unije.

„Verujem da govorim u ime svih kolega iz bankarskog sektora kada kažem da ulažemo sve svoje napore u cilju sprečavanja napada prevaranata i zaštite naših korisnika. Međutim, naš uspeh ne bi bio moguć da nije podrške i primera koji nam daje Narodna banka Srbije“, dodao je Budimir nakon panela „Sajber bezbednost – kako se zaštititi“ koji je održan u prostorijama Business Intelligence Instituta u Beogradu u organizaciji Udruženja banaka Srbije.

Vesti


Ostale objave iz ove kategorije:

Lažne ankete kradu podatke
Osma eSecurity konferencija 2024

jun 28, 2024

Nakon sedam uspešnih međunarodnih konferencija na temu IT bezbednosti i zaštite informacija Udruženje eSigurnost organizacije svoju osmu eSecurity konferenciju , koja će se održati od 7. do 10...

Pročitaj više...

Lažne ankete kradu podatke
Ministri EU zvanično odobrili Strateški plan Grupacije EIB

jun 25, 2024

Tokom sastanka Saveta guvernera Evropske investicione banke (EIB) koji je održan u petak 21. juna, ministri Evropske unije zvanično su podržali Strateški

Pročitaj više...

Lažne ankete kradu podatke
Bankomati po Evropi - meta novih hakerskih napada

jun 13, 2024

Bankomati po Evropi meta su novog zlonamernog softvera Nova vrsta zlonamernog softvera koji cilja bankomate u Evropi, nazvan EU ATM..

Pročitaj više...

Lažne ankete kradu podatke
SMART Balkans: Zabrinjavajući porast nasilja zasnovanog na polu i femicida na Zapadnom Balkanu zahteva hitnu reakciju institucija i drugih interesnih grupa

dec 18, 2023

Uprkos činjenici da su sve zemlje Zapadnog Balkana ratifikovale Istanbulsku konvenciju i uspostavile pravni institucionalni okvir za nju, kao i usluge za žrtve nasilja, nastavlja se drastičan rast nasilja zasnovanog na polu i naročito broja femicida. Ovi..

Pročitaj više...