FIC Insight: Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu

Vesti Datum: 01.11.2023.
FIC Insight: Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu

Jedna od najznačajnijih novina koje donosi novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu jeste i uvođenje osnovnih pravila u vezi sa radom od kuće, o čemu se između ostalog govorilo na “FIC Insight" – okupljanju koje je organizovao Savet stranih investitora za svoje članove povodom diskusije o ovom Zakonu.

Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu stupio je na snagu u maju tekuće godine, ministarstvima je ostavljeno 18 meseci za donošenje podzakonskih akata a poslodavcima dve goidne da usklade svoje poslovanje sa ovim Zakonom.

Osim rada od kuće, novine su i to što je dosadašnje Lice za bezbednost i zdravlje na radu zamenjeno dvema pozicijama – savetnik i saradnik, precizirana su pravila o obuci za bezbednost i zdravlje na radu, proširen je i preciziran obim i vrsta lekarskih pregleda, poslodavcima je uvedena obaveza izdavanja dozvola za rad u visokorizičnim poslovima, a uvedena je i nova uloga – predstavnik zaposlenih.

Rad od kuće definisan je kao rad u prostorijama koje su van direktne kontrole poslodavca, a radi ostvarivanja bezbednog i zdravog rada neophodna je aktivna saradnja zaposlenih. Šta se tačno podrazumeva bezbednim i zdravim uslovima rada od kuće – ostalo je na poslodavcu da reguliše pravilnikom, uputstvima i procedurama.

O ovom i drugim pitanjima koja se tiču novina govorila je Jelena Ašaninin iz advokatske kancelarije Karanović&Partners.

Sa detaljima praktične primene rada od kuće nadovezao se Marijan Đukić iz kompanije Yettel, koja je u primeni ovog modela poslovanja otišla ozbiljan korak napred. On je podsetio da postojeći Zakon o radu definiše obavljanje poslova van prostorija poslodavca kao rad na daljinu i rad od kuće, a da se Ugovorom o radu dodatno precizira radno vreme, nadzor, sredstva za rad i način korišćenja, naknade i drugo. Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu pak definiše rad od kuće kao rad koji zaposleni obavlja upotrebom informaciono komunikacionih tehnologija za poslodavca iz mesta prebivališta, odnosno boravišta ili drugog mesta stanovanja, a koje nije pod neposrednom kontrolom poslodavca. Rad na daljinu je rad koji zaposleni obavlja upotrebom informaciono komunikacionih tehnologija iz prostora koji nije prostor poslodavca i koji nije pod neposrednom kontrolom poslodavca. U kompaniji Yettel zaposleni imaju pravo da svakog meseca od kuće rade 5 do 8 dana, uz ispunjavanje bezbednosnih standarda na izuzetno visokom nivou.

Dugogodišnja ekspertkinja u ovoj oblasti Vera Božić Trefalt skrenula je pažnju na nedoumice u primeni ovog Zakona, ukazujući da i dalje nije formiran Fond osiguranja za povrede na radu, već da su zaposleni osigurani kod osiguravajućih kuća tako što poslodavac kupuje polisu sa ukupnom osiguranom sumom koja može da se iskoristi u toku ugovorenog perioda. Tako se može osigurati samo materijalna ali ne i nematerijalna šteta, a iznos odštete je limitiran na ukupnu osiguranu sumu pa ako štete nadmaše osiguranu sumu koju pokriva polisa, može da se dogodi da za neke nezgode ne bude odštete jer je osigurana suma potrošena.

Na ovom skupu bilo je reči i o određivanje obaveznih radnih mesta sa povećanim rizikom, uvođenju radnih dozvola, organizaciji poslova/radnih mesta o bezbednosti i zdravlju na radu, licenciranju savetnika/saradnika, lekarskim pregledima zaposlenih koji rade noću kao i o pravu zaposlenih na redovnu proveru zdravstvenog stanja.

Vesti


Ostale objave iz ove kategorije:

FIC Insight: Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu
SMART Balkans: Zabrinjavajući porast nasilja zasnovanog na polu i femicida na Zapadnom Balkanu zahteva hitnu reakciju institucija i drugih interesnih grupa

dec 18, 2023

Uprkos činjenici da su sve zemlje Zapadnog Balkana ratifikovale Istanbulsku konvenciju i uspostavile pravni institucionalni okvir za nju, kao i usluge za žrtve nasilja, nastavlja se drastičan rast nasilja zasnovanog na polu i naročito broja femicida. Ovi..

Pročitaj više...

MTriam pobednik drugog Payten hakatona

dec 6, 2023

Proglašenjem pobednika završen je drugi hakaton koji je organizovala kompanija Payten ,regionalni IT lider u oblasti bezgotovinskih plaćanja i član ASEE grupe...

Pročitaj više...

FIC Insight: Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu
Održana Sedma eSecurity konferencija 2023

okt 2, 2023

Sedma međunarodna eSecurity konferencija , u organizaciji Udruženja eSigurnost , održana je u od 25. do 28. septembra 2023. godine u Hotelu Mona Plaza u Beogradu. Ovogodišnja konferencija je donela veliki broj..

Pročitaj više...

FIC Insight: Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu
Barbi i Openhajmer meta sajber napada

jul 21, 2023

Barbie i Oppenheimer (Barbi i Openhajmer) postali su dva najiščekivanija filma ove godine. Nažalost, kao što je često slučaj kada se radi o popularnim temama, prevaranti nisu gubili vreme zloupotrebe popularnost ova dva filmska ostvarenja...

Pročitaj više...