Podrška i zajednički rad na održivoj budućnosti

Vesti Autor: Piše: Sonja Konakov Svirčev, ekspertkinja za društveno odgovorno poslovanje, Erste Banka Datum: 03.04.2023.
Podrška i zajednički rad na održivoj budućnosti

Poslednjih godina u sve većoj meri svedočimo tome da se svet oko nas menja neverovatnom brzinom, a samim tim i načini poslovanja. Transformacija svega što poznajemo je ne samo konstantna i brza, već često neočekivana i nepredvidiva. Upravo zato treba imati u vidu da samo oni koji rade, posluju i stvaraju na odgovoran i održiv način – uz spremnost da se menjaju, uče i prilagođavaju – mogu da opstanu i napreduju.

Kao finansijska institucija, svesna svoje odgovornosti prema životnoj sredini i zajednici, Erste Banka je članica Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija i posluje u skladu sa njihovih 10 principa još od 2008. godine, kao i u skladu sa Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija, od 2018. godine.

 Sa čvrstim uporištem u svom nasleđu društvene odgovornosti, Erste Grupa ima ambiciju da bude vodeća finansijska institucija u Centralnoj i Istočnoj Evropi u domenu zelene tranzicije. Zato je 2021. godine implementirala svoj strateški okvir usmeren na životnu sredinu, socijalna pitanja i upravljanje (Environmental Social Governance – ESG), zasnovan na četiri stuba. Na polju održivog finansiranja, Erste Grupa posvećena je uvažavanju socijalnih i aspekata životne sredine prilikom pružanja bankarskih i savetodavnih usluga svojim klijentima. Cilj Grupe je da dostigne udeo od 25% zelenih investicija u svom korporativnom portfoliju do 2026. godine, kao i da do 2030. prestane sa finansiranjem aktivnosti eksploatacije i korišćenja uglja.

Zajednički rad na održivoj budućnosti podrazumeva posvećenost stvaranju novih održivih tržišnih praksi, te tako Erste Grupa aktivno učestvuje i podržava javne inicijative u ovoj oblasti, sarađujući sa partnerima iz poslovnog i neprofitnog sektora.

Zelena ulaganja

Erste Grupa je prva banka sa sedištima u Austriji i Centralnoj i Istočnoj Evropi koja se pridružila inicijativi Ujedinjenih nacija Bankarska alijansa za neto nultu emisiju. Time se obavezala da će svoj kreditni i investicioni portfolio dovesti na nivo neto nultih emisija najkasnije do 2050. godine, smanjujući onoliko ugljenika iz atmosfere koliko dodaje kroz svoju poslovnu aktivnost.

I u Srbiji Erste Banka je već godinama izuzetno posvećena finansiranju obnovljivih izvora energije, projekata koji podstiču ekološku održivost i energetski efikasna rešenja. Do sada je finansirano više od 70 projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije, uključujući biogasna postrojenja, vetroparkove, solarne elektrane (i na zemlji i na krovovima). Samostalno ili u saradnji sa drugim finansijskim institucijama, Banka je učestvovala u finansiranju više od 530 MW iz obnovljivih izvora energije, što predstavlja preko 80 odsto ukupnih kapaciteta iz OIE u Srbiji.

Posvećenost zelenoj agendi potvrđuje i nedavno završeni projekat u kome jeErste Grupa, kao glavni kreditor i agent, inicirala i strukturirala transakciju i okupila druge banke kao partnere na finansiranju prvog komercijalnog projekta obnovljive energije u Srbiji. Krivača je, tako, prvi vetropark koji će biti izgrađen u Istočnoj Srbiji, i sa kapacitetom od 105,6 MW i 22 vetroturbine, godišnje će proizvoditi 310 GWh zelene energije. To je ekvivalent snabdevanju oko 75.000 domaćinstava i smanjenju emisije ugljen-dioksida za oko 115 hiljada tona godišnje.

Erste Grupa i Erste Banka u Srbiji nastaviće i u budućnosti da podržavaju slične projekte, jer tako doprinose promovisanju energetske tranzicije i podržavaju borbu protiv klimatskih promena, u skladu sa svojom strategijom održivosti.

 

Vesti


Ostale objave iz ove kategorije:

Podrška i zajednički rad na održivoj budućnosti
Sedma eSecurity konferencija 2023

apr 25, 2023

Nakon šest uspešnih međunarodnih konferencija na temu IT bezbednosti i zaštite informacija Udruženje eSigurnost organizacije svoju sedmu eSecurity konferenciju , koja će se održati

Pročitaj više...

Podrška i zajednički rad na održivoj budućnosti
Kroz polisu životnog osiguranja doprinosite održivosti

apr 6, 2023

Zažmurite, i zamislite da ste u prirodi, okruženi zelenim šumama i čistim planinama, sa vazduhom od kojeg se ozdravi… A onda, zamislite da ste i Vi doprineli postojanju i lepoti takvog mesta? Kao vlasnik GreenLife polise životnog..

Pročitaj više...

Podrška i zajednički rad na održivoj budućnosti
Menjajući sebe, menjamo svet oko nas

mar 20, 2023

Svet se ubrzano menja. To nam govore i najnovije studije koje pokazuju da čak 60 odsto urbane svetske populacije smatra da svojim izborima i delovanjem može da učini pozitivan uticaj na društvo i okruženje. Istovremeno, tek svaki deseti brend..

Pročitaj više...

Podrška i zajednički rad na održivoj budućnosti
Generator Zero: Stub održivog i ekološki orijentisanog poslovanja OTP banke

mar 10, 2023

Pokretanjem novog ciklusa Generator ZERO konkursa, OTP banka je još jednom pokazala da je s..

Pročitaj više...