Menjajući sebe, menjamo svet oko nas

Vesti Autor: Piše: Dušan Stojaković, senior menadžer globalnog održivog razvoja – Hemofarm/STADA grupa Datum: 20.03.2023.
Menjajući sebe, menjamo svet oko nas

Svet se ubrzano menja. To nam govore i najnovije studije koje pokazuju da čak 60 odsto urbane svetske populacije smatra da svojim izborima i delovanjem može da učini pozitivan uticaj na društvo i okruženje. Istovremeno, tek svaki deseti brend globalno nudi takve izbore. Danas mnogi shvataju da su održivost životne sredine i društveno odgovorno ponašanje sve više ključ bolje budućnosti svih nas, a da je sprovođenje ESG principa i uspostavljanje održivog poslovanja kompanija nešto što se podrazumeva.

Kompanija Hemofarm spada u taj uzak krug savesnih i odgovornih kompanija koje svojim održivim proizvodima i poslovanjem nastoje da inspirišu svoje korisnike, ali i druge brendove da i sami krenu putem održivog razvoja. Kao pionir među kompanijama u Srbiji u izveštavanju o održivom razvoju, Hemofarm pokazuje odgovornost u svemu što radi. To nas čini dostojnim liderske pozicije, ne samo u farmaceutskoj industriji, već i u održivom razvoju u Srbiji, što potvrđuje i jubilarni deseti Izveštaj o održivom razvoju, koji je Hemofarm objavio krajem prošle godine.

Održivost se ne odnosi samo na poslovanje i na dobre poslovne rezultate, već na to da probamo da smanjimo potrošnju svih resursa koje koristimo. Iza Hemofarma je decenija izveštavanja o održivom razvoju tokom koje smo uložili mnogo truda i zalaganja da doprinesemo da svet bude bolje mesto za život. Radili smo na tome da edukujemo i motivišemo zaposlene u Hemofarmu, njihove porodice, poslovne partnere, potrošače i zajednicu da razumeju i primenjuju ESG principe u svakodnevnom životu. Hemofarm je danas prepoznat kao jedan od lidera održivog razvoja u Srbiji i regionu, ali i kao najjača karika u održivom razvoju STADA Grupe. U Srbiji smo i članica UN Globalnog Dogovora, i zajedno sa drugim kompanijama i organizacijama radimo na tome da održivi razvoj postane imperativ za sve kompanije u Srbiji.

Tokom 10 godina upotrebe recikliranog kartona za pakovanje proizvoda sačuvali smo 178.995 stabala, što je jednako 190 hektara šume ili 242 fudbalska terena. Drugim rečima, sačuvali smo teritoriju pod šumom ekvivalentnu površini beogradske opštine Vračar. Vodimo računa i o našoj zajedničkoj kući – planeti Zemlji, a racionalnom upotrebom resursa tokom 10 godina uštedeli smo električnu energiju i vodu koju Hemofarm prosečno potroši za oko 14 meseci ili 400 dana rada. Žene čine većinu zaposlenih u Hemofarmu (54,5 odsto), dok skoro 50 odsto našeg tima čine milenijalci i pripadnici mlađih generacija, okupljenih u jednu veliku One STADA.

Međutim, održivost nije zadatak samo kompanija. Svako od nas pojedinačno može da pruži doprinos. Na primer, kada izlazimo iz kuće ili sa posla, ne ostavljajmo uključeno svetlo ili otvoren prozor. Na taj način i učimo koliko možemo prirodnih resursa da uštedimo. Tako smo radili i mi u Hemofarmu. Zajedno, pokušali smo prvo da menjamo sebe na bolje, unapređivali smo se i učili šta je to što sve možemo da uradimo kako bismo ostavili bolji svet za generacije koje dolaze. I zato je ESG odličan put kojim možete da krenete, vidite gde se nalazite i zadate sebi ciljeve kako biste ostvarili rezultate na koje ćete biti ponosni ne samo vi, već i okruženje u kojem poslujete. Hemofarm je odavno na tom putu, a pozivamo i druge da nam se pridruže!

 

Vesti


Ostale objave iz ove kategorije:

Menjajući sebe, menjamo svet oko nas
Barbi i Openhajmer meta sajber napada

jul 21, 2023

Barbie i Oppenheimer (Barbi i Openhajmer) postali su dva najiščekivanija filma ove godine. Nažalost, kao što je često slučaj kada se radi o popularnim temama, prevaranti nisu gubili vreme zloupotrebe popularnost ova dva filmska ostvarenja...

Pročitaj više...

Menjajući sebe, menjamo svet oko nas
Erste banka objavila 15. godišnji Izveštaj o društveno odgovornom poslovanju

jul 6, 2023

Erste banka je objavila 15. godišnji Izveštaj o društveno odgovornom poslovanju „Banka – to su ljudi“, gde jepredstavila uticaj koji je kroz svoje poslovanje ostvarila na društvo i životnu sredinu tokom 2022...

Pročitaj više...

Menjajući sebe, menjamo svet oko nas
Održivo poslovanje - šansa za mlade

jul 3, 2023

Već sada, a pogotovo u budućnosti, svaka kompanija u Srbiji imaće potrebu da zapošljava eksperte iz oblasti održivog poslovanja, jer će jedino kroz održivo poslovanje moći da privuče investitore i obezbedi izvore finansiranja, rečeno je na panel..

Pročitaj više...

Menjajući sebe, menjamo svet oko nas
Sedma eSecurity konferencija 2023

apr 25, 2023

Nakon šest uspešnih međunarodnih konferencija na temu IT bezbednosti i zaštite informacija Udruženje eSigurnost organizacije svoju sedmu eSecurity konferenciju , koja će se održati

Pročitaj više...