Menjajući sebe, menjamo svet oko nas

Vesti Autor: Piše: Dušan Stojaković, senior menadžer globalnog održivog razvoja – Hemofarm/STADA grupa Datum: 20.03.2023.
Menjajući sebe, menjamo svet oko nas

Svet se ubrzano menja. To nam govore i najnovije studije koje pokazuju da čak 60 odsto urbane svetske populacije smatra da svojim izborima i delovanjem može da učini pozitivan uticaj na društvo i okruženje. Istovremeno, tek svaki deseti brend globalno nudi takve izbore. Danas mnogi shvataju da su održivost životne sredine i društveno odgovorno ponašanje sve više ključ bolje budućnosti svih nas, a da je sprovođenje ESG principa i uspostavljanje održivog poslovanja kompanija nešto što se podrazumeva.

Kompanija Hemofarm spada u taj uzak krug savesnih i odgovornih kompanija koje svojim održivim proizvodima i poslovanjem nastoje da inspirišu svoje korisnike, ali i druge brendove da i sami krenu putem održivog razvoja. Kao pionir među kompanijama u Srbiji u izveštavanju o održivom razvoju, Hemofarm pokazuje odgovornost u svemu što radi. To nas čini dostojnim liderske pozicije, ne samo u farmaceutskoj industriji, već i u održivom razvoju u Srbiji, što potvrđuje i jubilarni deseti Izveštaj o održivom razvoju, koji je Hemofarm objavio krajem prošle godine.

Održivost se ne odnosi samo na poslovanje i na dobre poslovne rezultate, već na to da probamo da smanjimo potrošnju svih resursa koje koristimo. Iza Hemofarma je decenija izveštavanja o održivom razvoju tokom koje smo uložili mnogo truda i zalaganja da doprinesemo da svet bude bolje mesto za život. Radili smo na tome da edukujemo i motivišemo zaposlene u Hemofarmu, njihove porodice, poslovne partnere, potrošače i zajednicu da razumeju i primenjuju ESG principe u svakodnevnom životu. Hemofarm je danas prepoznat kao jedan od lidera održivog razvoja u Srbiji i regionu, ali i kao najjača karika u održivom razvoju STADA Grupe. U Srbiji smo i članica UN Globalnog Dogovora, i zajedno sa drugim kompanijama i organizacijama radimo na tome da održivi razvoj postane imperativ za sve kompanije u Srbiji.

Tokom 10 godina upotrebe recikliranog kartona za pakovanje proizvoda sačuvali smo 178.995 stabala, što je jednako 190 hektara šume ili 242 fudbalska terena. Drugim rečima, sačuvali smo teritoriju pod šumom ekvivalentnu površini beogradske opštine Vračar. Vodimo računa i o našoj zajedničkoj kući – planeti Zemlji, a racionalnom upotrebom resursa tokom 10 godina uštedeli smo električnu energiju i vodu koju Hemofarm prosečno potroši za oko 14 meseci ili 400 dana rada. Žene čine većinu zaposlenih u Hemofarmu (54,5 odsto), dok skoro 50 odsto našeg tima čine milenijalci i pripadnici mlađih generacija, okupljenih u jednu veliku One STADA.

Međutim, održivost nije zadatak samo kompanija. Svako od nas pojedinačno može da pruži doprinos. Na primer, kada izlazimo iz kuće ili sa posla, ne ostavljajmo uključeno svetlo ili otvoren prozor. Na taj način i učimo koliko možemo prirodnih resursa da uštedimo. Tako smo radili i mi u Hemofarmu. Zajedno, pokušali smo prvo da menjamo sebe na bolje, unapređivali smo se i učili šta je to što sve možemo da uradimo kako bismo ostavili bolji svet za generacije koje dolaze. I zato je ESG odličan put kojim možete da krenete, vidite gde se nalazite i zadate sebi ciljeve kako biste ostvarili rezultate na koje ćete biti ponosni ne samo vi, već i okruženje u kojem poslujete. Hemofarm je odavno na tom putu, a pozivamo i druge da nam se pridruže!

 

Vesti


Ostale objave iz ove kategorije:

Menjajući sebe, menjamo svet oko nas
SMART Balkans: Zabrinjavajući porast nasilja zasnovanog na polu i femicida na Zapadnom Balkanu zahteva hitnu reakciju institucija i drugih interesnih grupa

dec 18, 2023

Uprkos činjenici da su sve zemlje Zapadnog Balkana ratifikovale Istanbulsku konvenciju i uspostavile pravni institucionalni okvir za nju, kao i usluge za žrtve nasilja, nastavlja se drastičan rast nasilja zasnovanog na polu i naročito broja femicida. Ovi..

Pročitaj više...

MTriam pobednik drugog Payten hakatona

dec 6, 2023

Proglašenjem pobednika završen je drugi hakaton koji je organizovala kompanija Payten ,regionalni IT lider u oblasti bezgotovinskih plaćanja i član ASEE grupe...

Pročitaj više...

Menjajući sebe, menjamo svet oko nas
FIC Insight: Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu

nov 1, 2023

Jedna od najznačajnijih novina koje donosi novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu jeste i uvođenje osnovnih pravila u vezi sa radom od kuće, o čemu se između ostalog govorilo na “FIC Insight" – okupljanju koje je organizovao Savet stranih..

Pročitaj više...

Menjajući sebe, menjamo svet oko nas
Održana Sedma eSecurity konferencija 2023

okt 2, 2023

Sedma međunarodna eSecurity konferencija , u organizaciji Udruženja eSigurnost , održana je u od 25. do 28. septembra 2023. godine u Hotelu Mona Plaza u Beogradu. Ovogodišnja konferencija je donela veliki broj..

Pročitaj više...