Fintek hakaton Centralne banke Crne Gore – otvoreno i za timove iz Srbije

Vesti Datum: 06.09.2022.
Fintek hakaton Centralne banke Crne Gore – otvoreno i za timove iz Srbije

Centralna banka Crne Gore, u saradnji sa ICT Cortexom i Udruženjem banaka Crne Gore, drugu godinu zaredom organizuje međunarodnu CBCG Fintek konferenciju i CBCG Fintek Hakaton, takmičenje u oblasti primene finansijskih tehnologija. Hakaton će biti održan od 7. do 9. oktobra 2022. godine u online formatu.

Tema hakatona je „Upoznaj svog klijenta – jednostavno i bezbjedno“, odnosno Know Your Customer (KYC)– Easy and Secure, na koju treba odgovoriti idejom i programerskim rešenjem kojim bi ovaj jednostavan i siguran metod identifikacije, dodatno omogućio brži i jednostavniji pristup građanima/klijentima u korišćenju usluga i servisa, kako privatnog tako i javnog sektora. KYC predstavlja osnovu mnogih digitalnih usluga koje su već u upotrebi, pri čemu smanjuje troškove, povećava pogodnosti i brzinu korišćenja, bez ugrožavanja sigurnosti i privatnosti korisnika.

KYC proces već je osnova mnogih digitalnih usluga, kao što su: otvaranje bankarskih računa, potvrđivanje transakcija, upravljanje kreditima, usluge e-Uprave, usluge osiguranja, potpisivanje dokumenata.

Od takmičarskih timova se očekuje da osmisle ideju i progamersko rešenje sa velikim potencijalom na finansijskim i bankarskim tržištima, zahvaljujući kojima će građani kao krajnji korisnici, imati lakši pristup finansijskim i/ili drugim institucijama. Timovi mogu izabrati postojeći, ili potpuno novi pristup implementaciji KYC-a.

Takmičenje je otvoreno za timove iz Crne Gore i još pet zemalja Zapadnog Balkana. Žiri će od pristiglih prijava odabrati pet timova koji će dobiti mogućnost da se takmiče za nagrade.

Centralna banka Crne Gore nagradiće najbolji tim novčanom nagradom od 12.000 eura, dok će kompanija Mastercard najbolje rešenje iz Crne Gore nagraditi sa 3.000 eura.

Prijave za CBCG Fintek Hakaton, kao i sve potrebne informacije o uslovima takmičenja su dostupne na:

https://taikai.network/en/cbcg/hackathons/fintechhackathonmontenegro/overview?token=KBX8RAB6T4PCTJSR

Ceremonija otvaranja hakatona će biti održana 7. oktobra 2022, u sklopu CBCG Fintek konferencije „Uloga finteka u demokratizaciji finansijskog okruženja“, na kojoj će osim predstavnika centralnih banaka Evrope i Azije, međunarodnih fintek kompanija, učestvovati i Evropska banka za obnovu i razvoj, kompanija Mastercard, kao i crnogorski bankarski i ICT sektor.

Centralna banka Crne Gore organizacijom fintek konferencije i hakatona nastoji da promoviše i podstakne inovacije u domenu finansijskih tehnologija, te da i na ovaj način doprinese unapređenju digitalnih, prvenstveno bankarskih i platnih servisa.

Vesti


Ostale objave iz ove kategorije:

Fintek hakaton Centralne banke Crne Gore – otvoreno i za timove iz Srbije
FIC Insight: Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu

nov 1, 2023

Jedna od najznačajnijih novina koje donosi novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu jeste i uvođenje osnovnih pravila u vezi sa radom od kuće, o čemu se između ostalog govorilo na “FIC Insight" – okupljanju koje je organizovao Savet stranih..

Pročitaj više...

Fintek hakaton Centralne banke Crne Gore – otvoreno i za timove iz Srbije
Održana Sedma eSecurity konferencija 2023

okt 2, 2023

Sedma međunarodna eSecurity konferencija , u organizaciji Udruženja eSigurnost , održana je u od 25. do 28. septembra 2023. godine u Hotelu Mona Plaza u Beogradu. Ovogodišnja konferencija je donela veliki broj..

Pročitaj više...

Fintek hakaton Centralne banke Crne Gore – otvoreno i za timove iz Srbije
Barbi i Openhajmer meta sajber napada

jul 21, 2023

Barbie i Oppenheimer (Barbi i Openhajmer) postali su dva najiščekivanija filma ove godine. Nažalost, kao što je često slučaj kada se radi o popularnim temama, prevaranti nisu gubili vreme zloupotrebe popularnost ova dva filmska ostvarenja...

Pročitaj više...

Fintek hakaton Centralne banke Crne Gore – otvoreno i za timove iz Srbije
Erste banka objavila 15. godišnji Izveštaj o društveno odgovornom poslovanju

jul 6, 2023

Erste banka je objavila 15. godišnji Izveštaj o društveno odgovornom poslovanju „Banka – to su ljudi“, gde jepredstavila uticaj koji je kroz svoje poslovanje ostvarila na društvo i životnu sredinu tokom 2022...

Pročitaj više...