Da li ste čuli za "pametno pakovanje"?

Vesti Datum: 01.07.2022.
Da li ste čuli za

Pakovanje ne služi više samo da “obmota” robu, već i da usmeri kupca na detalje o onome što je unutar pakovanja. Svetska industrija je poprilično aktivna na ovom planu: očekuje se da će vrednost globalne industrije pametne ambalaže dostići 59 milijardi dolara do kraja 2025. 

Prema pisanju AmbiPak magazina, postoje dve vrste pametne ambalaže – aktivno pakovanje, i inteligentno pakovanje.

Akivno pakovanje je u interakciji sa onim što je unutra i često ima cilj da produži rok trajanja proizvoda. Ambalaža dolazi u direktan kontakt sa proizvodom kako bi se oslobodila jedinjenja koja obogaćuju medijum ili eliminišu komponente iz neposrednog okruženja. Proizvođači koriste različite elemente u zavisnosti od proizvoda koji se isporučuje, ali najpopularniji izbori uključuju materijale za filtriranje svetlosti, apsorbere etilena, apsorbere kiseonika, kontrolu vlage, antimikrobni premaz i još mnogo toga. Odličan primer je dodavanje apsorbera kiseonika u čep u plastičnoj pivskoj flaši, čime se produžava rok trajanja sa tri na šest meseci.

S druge strane, inteligentno pakovanje se fokusira na komunikaciju sa spoljnim svetom, a ne na samo pakovanje. Ova vrsta pakovanja dodaje dijagnostičku i indikatorsku funkcionalnost. Takođe se mogu koristiti za automatizaciju, marketing i angažovanje kupaca. U suštini, inteligentno pakovanje uključuje senzore i indikatore koji prate stanje proizvoda kako bi pružili informacije o statusu. Ovo uključuje nepropusnost, temperaturu, svežinu, vreme skladištenja i tako dalje. Na primer, ambalaža za hranu može promeniti boju kako bi ukazala na curenje ili kontaminaciju salmonelom. Postoji nekoliko drugih načina na koje se inteligentno pakovanje može koristiti za praćenje stanja proizvoda.

Danas paketi mogu biti opremljeni sitnim elektronskim komponentama koje dodaju funkcionalnosti, kao što su Bluetooth, alarmi, RFID čipovi, LED svetla i zvučnici. Ove komponente komuniciraju radi postizanja zaštitne funkcije i obećavaju impresivne pogodnosti gde god da se koriste. Dobar primer je kada se koriste u pakovanju lekova za praćenje upotrebe. Pakovanje može pratiti svaku pilulu koju uzmete iz kontejnera i uključiti alarm ako uzmete pogrešnu dozu, piše AmbiPak magazin.

Vesti


Ostale objave iz ove kategorije:

Da li ste čuli za
A1 mreža pokreće 2000 solarnih panela

okt 14, 2022

U želji da doprinese smanjenju karbonskog otiska korišćenjem energije iz obnovljivih izvora, kompanija A1 Srbija postavila je 2000 solarnih panela i time postala prva telekomunikaciona kompanija na tržištu Srbije čija se mrežna..

Pročitaj više...

Da li ste čuli za
PAYTEN organizuje hakaton, pobednik dobija 4000 evra

okt 12, 2022

Payten , regionalni IT lider u oblasti bezgotovinskih plaćanja i član ASEE grupe, organizuje hakaton koji će se održati od 25. do 27. oktobra u Beogradu. Tema ovog programerskog takmičenja je razvoj Android aplikacije za Android POS..

Pročitaj više...

Da li ste čuli za
Održana Šesta Međunarodna eSecurity Konferencija

okt 6, 2022

Informaciona bezbednost je od izuzetnog značaja u današnjem svetu, rekao je  predsednik Udruženja eSigurnost dr Igor Franc  na otvaranju  Šeste međunarodne eSecurity konferencija , u..

Pročitaj više...

Da li ste čuli za
Još malo do početka šeste eSecurity konferencije

sep 16, 2022

Šesta eSecurity konferencija će se održati od 27. do 29. septembra 2022. godine u Hotelu Mona Plaza u Beogradu, a agendu ..

Pročitaj više...