Da li ste čuli za "pametno pakovanje"?

Vesti Datum: 01.07.2022.
Da li ste čuli za

Pakovanje ne služi više samo da “obmota” robu, već i da usmeri kupca na detalje o onome što je unutar pakovanja. Svetska industrija je poprilično aktivna na ovom planu: očekuje se da će vrednost globalne industrije pametne ambalaže dostići 59 milijardi dolara do kraja 2025. 

Prema pisanju AmbiPak magazina, postoje dve vrste pametne ambalaže – aktivno pakovanje, i inteligentno pakovanje.

Akivno pakovanje je u interakciji sa onim što je unutra i često ima cilj da produži rok trajanja proizvoda. Ambalaža dolazi u direktan kontakt sa proizvodom kako bi se oslobodila jedinjenja koja obogaćuju medijum ili eliminišu komponente iz neposrednog okruženja. Proizvođači koriste različite elemente u zavisnosti od proizvoda koji se isporučuje, ali najpopularniji izbori uključuju materijale za filtriranje svetlosti, apsorbere etilena, apsorbere kiseonika, kontrolu vlage, antimikrobni premaz i još mnogo toga. Odličan primer je dodavanje apsorbera kiseonika u čep u plastičnoj pivskoj flaši, čime se produžava rok trajanja sa tri na šest meseci.

S druge strane, inteligentno pakovanje se fokusira na komunikaciju sa spoljnim svetom, a ne na samo pakovanje. Ova vrsta pakovanja dodaje dijagnostičku i indikatorsku funkcionalnost. Takođe se mogu koristiti za automatizaciju, marketing i angažovanje kupaca. U suštini, inteligentno pakovanje uključuje senzore i indikatore koji prate stanje proizvoda kako bi pružili informacije o statusu. Ovo uključuje nepropusnost, temperaturu, svežinu, vreme skladištenja i tako dalje. Na primer, ambalaža za hranu može promeniti boju kako bi ukazala na curenje ili kontaminaciju salmonelom. Postoji nekoliko drugih načina na koje se inteligentno pakovanje može koristiti za praćenje stanja proizvoda.

Danas paketi mogu biti opremljeni sitnim elektronskim komponentama koje dodaju funkcionalnosti, kao što su Bluetooth, alarmi, RFID čipovi, LED svetla i zvučnici. Ove komponente komuniciraju radi postizanja zaštitne funkcije i obećavaju impresivne pogodnosti gde god da se koriste. Dobar primer je kada se koriste u pakovanju lekova za praćenje upotrebe. Pakovanje može pratiti svaku pilulu koju uzmete iz kontejnera i uključiti alarm ako uzmete pogrešnu dozu, piše AmbiPak magazin.

Vesti


Ostale objave iz ove kategorije:

Da li ste čuli za
Zaposleni zahtevaju sve više medicinskih benefita, dobrovoljno zdravstveno osiguranje raste

jul 1, 2022

Globalno istraživanje tržišta radne snage kompanije Willis Towers Watson kaže  da 71 odsto poslodavaca smatra da su medicinski benefiti ključni u borbi protiv „cunamija talenata“. Kada se govori o medicinskim benefitima ne misli se..

Pročitaj više...

Da li ste čuli za
ASEE podržava projektni menadžment

jun 10, 2022

Kao kompanija koja je među prvima u regionu počela da primenjuje strukturiran pristup u upravljanju projektima u IT industriji, kompanija ASEE (Asseco SEE) je generalni sponzor ovogodišnje Project Society Conference 2022 , čija su centralna..

Pročitaj više...

Da li ste čuli za
Alkohol kao rizik novog doba, i odgovornost proizvođača

jun 9, 2022

Za alkohol i alkoholizam se ne bi moglo reći da spadaju u rizik novog doba, s obzirom na to da smo svi slušali brojne priče o precima koji su ginuli tako što ih je “konj pijane zbacio sa sedla” ili su ostajali zavejani u snegu...

Pročitaj više...

Da li ste čuli za
Šesta eSecurity konferencija 2022

jun 6, 2022

Nakon pet uspešnih međunarodnih konferencija na temu IT bezbednosti i zaštite informacija Udruženje eSigurnost organizacije svoju šestu eSecurity konferenciju , koja će se održati

Pročitaj više...