Skoro polovina preduzeća u Evropskoj uniji (EU) investirala je u digitalizaciju kao odgovor na kovid-19

Vesti Datum: 16.05.2022.

Prema najnovijem izveštaju Evropske investicione banke (EIB) Digitalizacija u Evropi 2021–2022: Dokazi iz istraživanja EIB o investicijama, skoro polovina preduzeća u Evropskoj uniji (EU) investiralo je u digitalizaciju kao odgovor na kovid-19. Digitalna preduzeća su u pandemiji prošla bolje od nedigitalnih, jer su iskoristila krizu kao priliku da ubrzaju digitalizaciju. Ona su u proseku bila produktivnija, inovativnija, beležila su brži rast i isplaćivala veće zarade. Ipak, sa napretkom digitalizacije povećao se i digitalni jaz u Evropi. Među preduzećima u EU 26% nije investiralo u digitalnu transformaciju. Njima je potrebna veća podrška da bi održala konkurentnost i izbegla zaostajanje tokom privrednog oporavka. Na drugom kraju spektra, 61% preduzeća u EU već je usvojilo napredne digitalne tehnologije.

46% preduzeća u EU navelo je da je tokom krize kovida-19 preduzelo mere za povećanje digitalizacije, u poređenju sa 58% preduzeća u SAD. Pored toga, udeo preduzeća koja koriste napredne digitalne tehnologije veći je u SAD (66%) nego u Evropskoj uniji (61%). Mnoge promene u vezi sa digitalizacijom – pružanje usluga na daljinu, rad od kuće i onlajn sastanci – po svoj prilici će ostati. Ipak, za razliku od opštije digitalne transformacije, usvajanje novih naprednih tehnologija stagnira jer su preduzeća tokom krize odlažila složenije procese digitalizacije. Udeo kompanija u EU koja u svom poslovanju primenjuju napredne tehnologije kao što su 3D štampa, robotika ili internet stvari ostao je uglavnom na sličnom nivou od 2020. godine dostigavši 61% u 2021.

 „Tokom pandemije, digitalna transformacija je često bila presudna za opstanak preduzeća i ubrzala je transformaciju evropske privrede,” rekao je potpredsednik EIB Rikardo Murinjo Feliks. ”Ipak primećujemo i da je kriza primorala mnoga preduzeća da zaustave složenije procese digitalizacije. Sa ulaskom u „novu normalnost” biće od ključnog značaja da se ti procesi ponovo otpočnu i da se ubrza tempo napredne digitalne transformacije u Evropskoj uniji. Grupacija EIB je spremna da pruži neophodnu podršku.”

U 2021. godini, Finska i Malta su bile dve najdigitalnije zemlje, a slede Danska, Austrija, Holandija i Švedska. Najuspešnije zemlje EU u pojedinim oblastima digitalizacije bile su sledeće: Češka po korišćenju naprednih digitalnih tehnologija, Finska po digitalnoj infrastrukturi i primeni formalnog strateškog praćenja poslovanja, koje je pokazatelj upravljačkih praksi, Austrija po usvajanju digitalizacije tokom pandemije korona virusa, Kipar po investicijama u softver i podatke i Švedska po ulaganjima u obuku zaposlenih.

„Većina preduzeća u EU navodi da su pandemiju iskoristila kao priliku za transformisanje i započinjanje svoje digitalizacije. Ali tokom tog perioda razlike između preduzeća su se povećale tako da ona koja sporije reaguju rizikuju da zaostanu. Nedostatak veština je i dalje glavna prepreka investicijama preduzeća. Kao odgovor na to, potrebne su nam višestrane politke za podršku digitalizaciji: tehnička pomoć, veštine i pristup finansijama imaju važnu ulogu,” rekla je Debora Revoltela, glavni ekonomista EIB.

Pročitajte sažetak izveštaja.

Vesti


Ostale objave iz ove kategorije:

Skoro polovina preduzeća u Evropskoj uniji (EU) investirala je u digitalizaciju kao odgovor na kovid-19
ASEE podržava projektni menadžment

jun 10, 2022

Kao kompanija koja je među prvima u regionu počela da primenjuje strukturiran pristup u upravljanju projektima u IT industriji, kompanija ASEE (Asseco SEE) je generalni sponzor ovogodišnje Project Society Conference 2022 , čija su centralna..

Pročitaj više...

Skoro polovina preduzeća u Evropskoj uniji (EU) investirala je u digitalizaciju kao odgovor na kovid-19
Šesta eSecurity konferencija 2022

jun 6, 2022

Nakon pet uspešnih međunarodnih konferencija na temu IT bezbednosti i zaštite informacija Udruženje eSigurnost organizacije svoju šestu eSecurity konferenciju , koja će se održati

Pročitaj više...

A1 Net Protect: U prvoj godini više od 56 miliona sprečenih napada i 200 hiljada zadovoljnih korisnika

maj 19, 2022

Zahvaljujući sve prefinjenijim načinima na koje hakeri ugrožavaju našu, kao i bezbednost naših uređaja, broj pretnji na internetu se kontinuirano uvećava. Svesna odgovornosti koju ima kao pružalac internet usluga i operator u čiju mrežu..

Pročitaj više...

A1 izdvaja 2,5 miliona dinara za podršku projektima lokalnih zajednica

apr 21, 2022

Kompanija A1 Srbija poziva ustanove, organizacije i udruženja širom Srbije da u okviru trećeg ciklusa društveno odgovornog programa  

Pročitaj više...