Prevaranti napadaju oglašivače na Halo oglasima

Vesti Datum: 25.01.2022.

Nekoliko oglašivača na Halo oglasima prijavilo je prevarante koji su im slali lažne linkove na Viber uz to zahtevajući da unesu svoj broj kartice i CVC/CVV broj (neophodan prilikom plaćanja, a ne preuzimanja novca) da bi navodno uplata bila ptvrđena.

Sada su i Halo oglasi upozorili na te prevarante ističući da oni ne posreduju u transakcijama niti ikada šalju linkove putem Vibera za plaćanje ili slanje pošte te pozvali korisnike na oprez.

Prevara se odvija na sledeći način.

Jedna od korisnica je prodavala stolice. Na taj oglas joj se javio „zainteresovani“ kupac koji se raspituje o stanju stolica, a zatim traži račun za uplatu. Nakon toga obaveštava prodavca da je uplata izvršena i šalje link neke brze pošte (jedna je čak bila slovenačka) sa kojom treba dogovoriti preuzimanje paketa. Uz to šalju molbu da se na link unese broj kartice sa CVC/CVV brojem. Komunikacija se odvija na prilično dobrom srpskom jeziku, ali kako odmiče tako se javljaju problemi za prevarante jer očigledno prevodilac (bilo da je Google translete ili neki drugi) meša rodove, obraća se u muškom pa ženskom rodu, a jezik u nekim rečenicama nije prirodan.

No, sreću da to otkriju imaju samo oni koji nastave konverzaciju i ne „upecaju“ se na prvu loptu da ostave podatke sa kartice. Oglašivač koji je prodavao stolice je mudro zaključio da broj kartice nije neophodan da bi mu neko izvršio upalatu već samo tekući račun. Navodni kupac se tu nije zaustavio već je pokušao da ubedi oglašivača da će morati da čeka na povraćaj novca 10 dana.

Nakon toga se na isti oglas javio ponovo prevarant. Taj je uspeo da pomeša da li je iz Slovenije ili Slovačke, izvinjavajući se da slabo zna jezik.

Budite oprezni prilikom ostavljanja svojih podataka na internetu, posebno ukoliko je reč o karticama i ličnim podacima. Više o tome kako sve prevaranti deluju možete da pogledate i u podcastu Knedla u grlu na sledećem LINK-u. 

Vesti


Ostale objave iz ove kategorije:

Prevaranti napadaju oglašivače na Halo oglasima
Barbi i Openhajmer meta sajber napada

jul 21, 2023

Barbie i Oppenheimer (Barbi i Openhajmer) postali su dva najiščekivanija filma ove godine. Nažalost, kao što je često slučaj kada se radi o popularnim temama, prevaranti nisu gubili vreme zloupotrebe popularnost ova dva filmska ostvarenja...

Pročitaj više...

Prevaranti napadaju oglašivače na Halo oglasima
Erste banka objavila 15. godišnji Izveštaj o društveno odgovornom poslovanju

jul 6, 2023

Erste banka je objavila 15. godišnji Izveštaj o društveno odgovornom poslovanju „Banka – to su ljudi“, gde jepredstavila uticaj koji je kroz svoje poslovanje ostvarila na društvo i životnu sredinu tokom 2022...

Pročitaj više...

Prevaranti napadaju oglašivače na Halo oglasima
Održivo poslovanje - šansa za mlade

jul 3, 2023

Već sada, a pogotovo u budućnosti, svaka kompanija u Srbiji imaće potrebu da zapošljava eksperte iz oblasti održivog poslovanja, jer će jedino kroz održivo poslovanje moći da privuče investitore i obezbedi izvore finansiranja, rečeno je na panel..

Pročitaj više...

Prevaranti napadaju oglašivače na Halo oglasima
Sedma eSecurity konferencija 2023

apr 25, 2023

Nakon šest uspešnih međunarodnih konferencija na temu IT bezbednosti i zaštite informacija Udruženje eSigurnost organizacije svoju sedmu eSecurity konferenciju , koja će se održati

Pročitaj više...