Prošle godine pokradeno 14 milijardi dolara u kriptovalutama

Vesti Datum: 13.01.2022.

Tokom prošle godine ukradeno je rekordnih 14 milijardi dolara u kriptovalutama, pokazuju podaci kompanije Chainalisis. Ovo je rast od čitavih 97 odsto u odnosu na godinu pre, a tome su doprinele krađe nastale usled prevara koje su bile i najzastupljeniji vid kriminala u oblasti kriptovaluta u 2021. godini. Na meti su najčešće bila preduzeća koja se bave kriptovalutama, a analitičari najviše okrivljuju platforme za decentralizovane finansije.

„DeFi je jedna od najuzbudljivijih oblasti šireg ekosistema kriptovaluta, koja pruža ogromne mogućnosti kako preduzetnicima tako i korisnicima kriptovaluta“, napisao je Chainalisis u svom godišnjem izveštaju o kripto kriminalu. „Ali malo je verovatno da će DeFi ostvariti svoj puni potencijal ako decentralizacija koja ga čini tako dinamičnim omogući takođe široko rasprostranjenu prevaru i krađu“, navodi se u izveštaju.

Šta je DeFi?

DeFi je skraćenica za “decentralizovane finansije”, pojam koji označava sve blokčejn aplikacije ili protokole koji nam nude usluge bez posrednika.

Decentralizovane finansije temelje se na pametnim ugovorima (smart contract), navodi se na portalu Cryfosolutions. Defi projekti inspiraciju crpe iz blokčejn tehnologije, iste tehnologije koja stoji iza Bitkoina, a koja radi po sistemu da se svaka transakcija zapisuje i čini jedinstveni blok koji je povezan sa svakim sledećim. Bitna prednost blokčejn tehnologije je što ni jedna određena institucija ili čovek ne stoje na vrhu mreže, niti je bilo ko kontroliše, samim tim omogućavajući ljudima da transakcije obavljaju bez posrednika odnosno trećeg lica i tako spreče da neko kontroliše njihov novac.

DeFi proširuje upotrebu blokčejna sa jednostavnih procesa na složenije slučajeve finansijske upotrebe.

Većina DeFi aplikacija je izgradjena na Ethereum mreži druge najveće kriptovalute, čija je platforma zasnovana na pametnim ugovorima (engl. smart contract) koji automatski izvršavaju transakcije ako su ispunjeni određeni uslovi.

Vesti


Ostale objave iz ove kategorije:

Prošle godine pokradeno 14 milijardi dolara u kriptovalutama
A1 mreža pokreće 2000 solarnih panela

okt 14, 2022

U želji da doprinese smanjenju karbonskog otiska korišćenjem energije iz obnovljivih izvora, kompanija A1 Srbija postavila je 2000 solarnih panela i time postala prva telekomunikaciona kompanija na tržištu Srbije čija se mrežna..

Pročitaj više...

Prošle godine pokradeno 14 milijardi dolara u kriptovalutama
PAYTEN organizuje hakaton, pobednik dobija 4000 evra

okt 12, 2022

Payten , regionalni IT lider u oblasti bezgotovinskih plaćanja i član ASEE grupe, organizuje hakaton koji će se održati od 25. do 27. oktobra u Beogradu. Tema ovog programerskog takmičenja je razvoj Android aplikacije za Android POS..

Pročitaj više...

Prošle godine pokradeno 14 milijardi dolara u kriptovalutama
Održana Šesta Međunarodna eSecurity Konferencija

okt 6, 2022

Informaciona bezbednost je od izuzetnog značaja u današnjem svetu, rekao je  predsednik Udruženja eSigurnost dr Igor Franc  na otvaranju  Šeste međunarodne eSecurity konferencija , u..

Pročitaj više...

Prošle godine pokradeno 14 milijardi dolara u kriptovalutama
Još malo do početka šeste eSecurity konferencije

sep 16, 2022

Šesta eSecurity konferencija će se održati od 27. do 29. septembra 2022. godine u Hotelu Mona Plaza u Beogradu, a agendu ..

Pročitaj više...