Prošle godine pokradeno 14 milijardi dolara u kriptovalutama

Vesti Datum: 13.01.2022.

Tokom prošle godine ukradeno je rekordnih 14 milijardi dolara u kriptovalutama, pokazuju podaci kompanije Chainalisis. Ovo je rast od čitavih 97 odsto u odnosu na godinu pre, a tome su doprinele krađe nastale usled prevara koje su bile i najzastupljeniji vid kriminala u oblasti kriptovaluta u 2021. godini. Na meti su najčešće bila preduzeća koja se bave kriptovalutama, a analitičari najviše okrivljuju platforme za decentralizovane finansije.

„DeFi je jedna od najuzbudljivijih oblasti šireg ekosistema kriptovaluta, koja pruža ogromne mogućnosti kako preduzetnicima tako i korisnicima kriptovaluta“, napisao je Chainalisis u svom godišnjem izveštaju o kripto kriminalu. „Ali malo je verovatno da će DeFi ostvariti svoj puni potencijal ako decentralizacija koja ga čini tako dinamičnim omogući takođe široko rasprostranjenu prevaru i krađu“, navodi se u izveštaju.

Šta je DeFi?

DeFi je skraćenica za “decentralizovane finansije”, pojam koji označava sve blokčejn aplikacije ili protokole koji nam nude usluge bez posrednika.

Decentralizovane finansije temelje se na pametnim ugovorima (smart contract), navodi se na portalu Cryfosolutions. Defi projekti inspiraciju crpe iz blokčejn tehnologije, iste tehnologije koja stoji iza Bitkoina, a koja radi po sistemu da se svaka transakcija zapisuje i čini jedinstveni blok koji je povezan sa svakim sledećim. Bitna prednost blokčejn tehnologije je što ni jedna određena institucija ili čovek ne stoje na vrhu mreže, niti je bilo ko kontroliše, samim tim omogućavajući ljudima da transakcije obavljaju bez posrednika odnosno trećeg lica i tako spreče da neko kontroliše njihov novac.

DeFi proširuje upotrebu blokčejna sa jednostavnih procesa na složenije slučajeve finansijske upotrebe.

Većina DeFi aplikacija je izgradjena na Ethereum mreži druge najveće kriptovalute, čija je platforma zasnovana na pametnim ugovorima (engl. smart contract) koji automatski izvršavaju transakcije ako su ispunjeni određeni uslovi.

Vesti


Ostale objave iz ove kategorije:

eFiskal za lakši prelazak na digitalni sistem fiskalizacije

dec 29, 2021

U skladu sa novom regulativom o e-fiskalizaciji, kompanija A1 je pokrenula eFiskal uslugu , za koju kaže da će poslovnim korisnicima omogućiti efikasnije poslovanje, optimizaciju..

Pročitaj više...

Partnerstvo Mastercarda sa Evropolom za unapređenje sajber bezbednosti širom Evrope

dec 21, 2021

Kompanija Mastercard Evropa i Agencija Evropske unije za saradnju u sprovođenju zakona, Evropol, potpisali su partnerstvo za saradnju na..

Pročitaj više...

Zaštita podataka o ličnosti važan stub odgovornog poslovanja

dec 15, 2021

Na skupu pod nazivom „Lideri odgovornog i časnog poslovanja u doba nove pismenosti” potpisan je Memorandum o saradnji između Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o..

Pročitaj više...

FBI saopštio da je kubanski ransomware napao 5 ključnih sektora

dec 5, 2021

FBI je objavio da je kubanski ransomware pogodio "49 entiteta u pet kritičnih infrastrukturnih sektora" iz zahtev da se plati 43,9 miliona dolara otkupa.  Pogođena su preduzeća u finansijskom sektoru, zdravstvu, vladi, proizvodnji i..

Pročitaj više...