Allianz: Napadi hakera sve češći, otkupi sve veći

Vesti Datum: 18.10.2021.

Hakeri su proteklih meseci učestalo napadali kompanije, a na udaru bi se mogli naći i lanci snabdevanja, upozorio je u nemački osiguravač Allianz.

Problemi u nabavci otežavaju poslovanje u celom svetu, a dodatne probleme mogli bi izazvati kibernetički napadi na lance snabdevanja,  potencijalno 'novi veliki trend', izjavio je šef Allianzovog odeljenja za osiguranje poslovanja AGCS Jens Krikhan.

Mete bi u prvom redu bili proizvođači osnovnih dobara, prognoziraju u Allianzu, a hakerima bi zanimljive mogle biti i informatičke kompanije koje poslovnim klijentima organizuju i održavaju IT sisteme, obično uz više servera.

Napadači mogu preko informatičkih kompanija u kratkom roku instalirati ucenjivački softver u čitav sistem računara njihovih poslovnih klijenata, blokirati ih i tražiti novac, objašnjava nemačka kompanija.

Softver se obično instalira preko dokumenata u elektroničkoj pošti, napominju.

Hakeri su proteklih meseci izveli niz takvih napada, naglašava Allianz, izdvojivši primer blokade IT sustava američkog sistema gasovoda Colonial Pipeline u aprilu ove godine koja je uticala na poslovanje niza kompanija u istočnom delu SAD-a. 

U Allianzu primećuju i da napadači sada traže znatno više novca.

 

 

Vesti


Ostale objave iz ove kategorije:

Allianz: Napadi hakera sve češći, otkupi sve veći
A1 mreža pokreće 2000 solarnih panela

okt 14, 2022

U želji da doprinese smanjenju karbonskog otiska korišćenjem energije iz obnovljivih izvora, kompanija A1 Srbija postavila je 2000 solarnih panela i time postala prva telekomunikaciona kompanija na tržištu Srbije čija se mrežna..

Pročitaj više...

Allianz: Napadi hakera sve češći, otkupi sve veći
PAYTEN organizuje hakaton, pobednik dobija 4000 evra

okt 12, 2022

Payten , regionalni IT lider u oblasti bezgotovinskih plaćanja i član ASEE grupe, organizuje hakaton koji će se održati od 25. do 27. oktobra u Beogradu. Tema ovog programerskog takmičenja je razvoj Android aplikacije za Android POS..

Pročitaj više...

Allianz: Napadi hakera sve češći, otkupi sve veći
Održana Šesta Međunarodna eSecurity Konferencija

okt 6, 2022

Informaciona bezbednost je od izuzetnog značaja u današnjem svetu, rekao je  predsednik Udruženja eSigurnost dr Igor Franc  na otvaranju  Šeste međunarodne eSecurity konferencija , u..

Pročitaj više...

Allianz: Napadi hakera sve češći, otkupi sve veći
Još malo do početka šeste eSecurity konferencije

sep 16, 2022

Šesta eSecurity konferencija će se održati od 27. do 29. septembra 2022. godine u Hotelu Mona Plaza u Beogradu, a agendu ..

Pročitaj više...