Allianz: Napadi hakera sve češći, otkupi sve veći

Vesti Datum: 18.10.2021.

Hakeri su proteklih meseci učestalo napadali kompanije, a na udaru bi se mogli naći i lanci snabdevanja, upozorio je u nemački osiguravač Allianz.

Problemi u nabavci otežavaju poslovanje u celom svetu, a dodatne probleme mogli bi izazvati kibernetički napadi na lance snabdevanja,  potencijalno 'novi veliki trend', izjavio je šef Allianzovog odeljenja za osiguranje poslovanja AGCS Jens Krikhan.

Mete bi u prvom redu bili proizvođači osnovnih dobara, prognoziraju u Allianzu, a hakerima bi zanimljive mogle biti i informatičke kompanije koje poslovnim klijentima organizuju i održavaju IT sisteme, obično uz više servera.

Napadači mogu preko informatičkih kompanija u kratkom roku instalirati ucenjivački softver u čitav sistem računara njihovih poslovnih klijenata, blokirati ih i tražiti novac, objašnjava nemačka kompanija.

Softver se obično instalira preko dokumenata u elektroničkoj pošti, napominju.

Hakeri su proteklih meseci izveli niz takvih napada, naglašava Allianz, izdvojivši primer blokade IT sustava američkog sistema gasovoda Colonial Pipeline u aprilu ove godine koja je uticala na poslovanje niza kompanija u istočnom delu SAD-a. 

U Allianzu primećuju i da napadači sada traže znatno više novca.

 

 

Vesti


Ostale objave iz ove kategorije:

Allianz: Napadi hakera sve češći, otkupi sve veći
eSecurity: Sve više izazova u informacionoj bezbednosti

okt 7, 2021

Kakva su očekivanja u načinu zaštite korporativne mreže i povezanih uređaja kao i koji su  izazovi u sajber bezbednosti, govorilo se na petoj međunarodnoj eSecurity konferencija , u organizaciji Udruženja..

Pročitaj više...

McDonald's se pridružio kampanji "Trka do nule"

okt 6, 2021

Kompanija McDonald ’s danas je objavila svoju posvećenost nameri da dostigne neto nula emisiju štetnih gasova u globalnom poslovanju do 2050. Kao deo ove inicijative, kompanija se pridružuje kampanji „Trka..

Pročitaj više...

Mastercard pokreće sektor za inovacije u oblasti održivosti

sep 20, 2021

Kompanija Mastercard je danas najavila pokretanje svoje nove Laboratorije za inovacije u oblasti održivosti, segmenta koja će upravljati daljim razvojem portfolija digitalnih proizvoda i rešenja koja uzimaju u obzir ekološke postulate...

Pročitaj više...

Stručna praksa u kompaniji ASEE - prilika za mlade stručnjake

sep 20, 2021

Tokom ovogodišnje tronedeljne letnje prakse, 25 studenata je dobilo priliku da svoje stečeno znanje na tehničkim fakultetima primeni u ASEE, jednoj od vodećih kompanija u domaćoj IT industriji, a 40% praktikanata će biti zaposleno do kraja..

Pročitaj više...