Norveška poklonila Srbiji opremu za sajber bezbednost vrednu 1,2 miliona evra

Vesti Datum: 14.05.2021.

U okviru projekta "Norveška za vas - Srbija" Kraljevina Norveška poklonila je Srbiji platformu koja služi za uvežbavanje odbrane od sajber napada, saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). Pomoć je vredna 1,2 miliona evra, a trebalo bi da unapredi regulativni i strateški okvir u toj oblasti.

"Platforma koja služi za održavanje sajber vežbi na nacionalnom nivou omogućava realnu situaciju različitih scenarija napada, a doprineće izgradnji kapaciteta i obuci službenika u različitim državnim institucijama", rekao je državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Miloš Cvetanović.

Nabavkom platforme za sajber vežbe omogućeno je treniranje i dalja obuka članova timova centara za prevenciju bezbednosnih rizika državnih institucija.

Polaznici obuka prolaze kroz različite scenarije mogućih sajber napada, što je najvažnija vežba za jačanju informacione bezbednosti. 

"U 21. veku, ugrožavanje vitalnih nacionalnih IT sistema može dovesti do ozbiljnih političkih i društveno-ekonomskih posledica, pa je prevencija i obuka u oblasti sajber bezbednosti od izuzetne važnosti. Zato podržavamo Vladu Srbije i njene institucije da izgrade kapacitete i ojačaju otpornost na sajber pretnje", kazao je ambasador Kraljevine Norveške Jorn Eugen Jelsta.

Platforma omogućava organizaciju prve nacionalne sajber vežbe već tokom 2021. godine, koja gažovati će anpredstavnike ključnih državnih institucija koje se bave informacionom bezbednošću, poput Nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima Srbije (Nacionalni CERT) i Republičke agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

"Zahvaljujući podršci Kraljevine Norveške, Ratel je dobio platformu za simulaciju sajber napada poslednje generacije CyberBit, koja predstavlja izuzetan koncept sa velikim brojem mogućih scenarija koje uključuju različite vektore sajber napada", rekao je direktor RATEL-a Dragan Pejović.

Vesti


Ostale objave iz ove kategorije:

Norveška poklonila Srbiji opremu za sajber bezbednost vrednu 1,2 miliona evra
SMART Balkans: Zabrinjavajući porast nasilja zasnovanog na polu i femicida na Zapadnom Balkanu zahteva hitnu reakciju institucija i drugih interesnih grupa

dec 18, 2023

Uprkos činjenici da su sve zemlje Zapadnog Balkana ratifikovale Istanbulsku konvenciju i uspostavile pravni institucionalni okvir za nju, kao i usluge za žrtve nasilja, nastavlja se drastičan rast nasilja zasnovanog na polu i naročito broja femicida. Ovi..

Pročitaj više...

MTriam pobednik drugog Payten hakatona

dec 6, 2023

Proglašenjem pobednika završen je drugi hakaton koji je organizovala kompanija Payten ,regionalni IT lider u oblasti bezgotovinskih plaćanja i član ASEE grupe...

Pročitaj više...

Norveška poklonila Srbiji opremu za sajber bezbednost vrednu 1,2 miliona evra
FIC Insight: Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu

nov 1, 2023

Jedna od najznačajnijih novina koje donosi novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu jeste i uvođenje osnovnih pravila u vezi sa radom od kuće, o čemu se između ostalog govorilo na “FIC Insight" – okupljanju koje je organizovao Savet stranih..

Pročitaj više...

Norveška poklonila Srbiji opremu za sajber bezbednost vrednu 1,2 miliona evra
Održana Sedma eSecurity konferencija 2023

okt 2, 2023

Sedma međunarodna eSecurity konferencija , u organizaciji Udruženja eSigurnost , održana je u od 25. do 28. septembra 2023. godine u Hotelu Mona Plaza u Beogradu. Ovogodišnja konferencija je donela veliki broj..

Pročitaj više...