Kasperski: Vakcine protiv COVID 19 na crnom tržištu

Vesti Datum: 06.03.2021.

Vakcine protiv kovid-19 se prodaju na crnom tržištu i to po cenama između 250 i 1.200 dolara, saopštila je kompanija Kasperski, koja je do ovih saznanja došla ispitujući tržište na Darknetu gde je pronašla oglase za prodaju vakcina, piše N1.

Oglasa je, kako navode iz ove globalne sajber bezbednosne kompanije, bilo za glavne vakcine protiv kovida, Fajzer/BioNTek, AstraZeneka i Moderna, a bilo je i prodavaca koji su reklamirali neverifikovane vakcine.

„Većina prodavaca nalazi se u Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, a cene po dozi su se kretale od 250 do 1.200 dolara, sa prosečnom cenom od oko 500 dolara. Komunikacija se vrši putem aplikacija za šifrovanu razmenu poruka kao što su Wickr i Telegram, dok je zahtev da se uplate vrše u obliku kriptovalute, pre svega bitkoina“, saopštila je kompanija Kaspersky.

Dodaje se da je većina ovih prodavaca sa crnog tržišta obavila između 100 i 500 transakcija, što ukazuje na to da su izvršavali prodaju, ali šta tačno korisnici Darkneta kupuju ostaje nejasno.

„Uz informacije dostupne stručnjacima kompanije Kaspersky, nemoguće je reći koliko su doze vakcina koje se reklamiraju onlajn stvarne doze (mnoge medicinske ustanove su se našle u situaciji da koriste preostale doze) i koliko reklama je zapravo prevara. Čak i ako biste nešto dobili poštom, najverovatnije ono što biste dobili ne bi bila efikasna, validna doza. Što je još važnije, pribavljanje takvih doza je nezakonito“, navodi se u saopštenju.

Vesti


Ostale objave iz ove kategorije:

Kasperski: Vakcine protiv COVID 19 na crnom tržištu
A1 mreža pokreće 2000 solarnih panela

okt 14, 2022

U želji da doprinese smanjenju karbonskog otiska korišćenjem energije iz obnovljivih izvora, kompanija A1 Srbija postavila je 2000 solarnih panela i time postala prva telekomunikaciona kompanija na tržištu Srbije čija se mrežna..

Pročitaj više...

Kasperski: Vakcine protiv COVID 19 na crnom tržištu
PAYTEN organizuje hakaton, pobednik dobija 4000 evra

okt 12, 2022

Payten , regionalni IT lider u oblasti bezgotovinskih plaćanja i član ASEE grupe, organizuje hakaton koji će se održati od 25. do 27. oktobra u Beogradu. Tema ovog programerskog takmičenja je razvoj Android aplikacije za Android POS..

Pročitaj više...

Kasperski: Vakcine protiv COVID 19 na crnom tržištu
Održana Šesta Međunarodna eSecurity Konferencija

okt 6, 2022

Informaciona bezbednost je od izuzetnog značaja u današnjem svetu, rekao je  predsednik Udruženja eSigurnost dr Igor Franc  na otvaranju  Šeste međunarodne eSecurity konferencija , u..

Pročitaj više...

Kasperski: Vakcine protiv COVID 19 na crnom tržištu
Još malo do početka šeste eSecurity konferencije

sep 16, 2022

Šesta eSecurity konferencija će se održati od 27. do 29. septembra 2022. godine u Hotelu Mona Plaza u Beogradu, a agendu ..

Pročitaj više...