Kasperski: Vakcine protiv COVID 19 na crnom tržištu

Vesti Datum: 06.03.2021.

Vakcine protiv kovid-19 se prodaju na crnom tržištu i to po cenama između 250 i 1.200 dolara, saopštila je kompanija Kasperski, koja je do ovih saznanja došla ispitujući tržište na Darknetu gde je pronašla oglase za prodaju vakcina, piše N1.

Oglasa je, kako navode iz ove globalne sajber bezbednosne kompanije, bilo za glavne vakcine protiv kovida, Fajzer/BioNTek, AstraZeneka i Moderna, a bilo je i prodavaca koji su reklamirali neverifikovane vakcine.

„Većina prodavaca nalazi se u Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, a cene po dozi su se kretale od 250 do 1.200 dolara, sa prosečnom cenom od oko 500 dolara. Komunikacija se vrši putem aplikacija za šifrovanu razmenu poruka kao što su Wickr i Telegram, dok je zahtev da se uplate vrše u obliku kriptovalute, pre svega bitkoina“, saopštila je kompanija Kaspersky.

Dodaje se da je većina ovih prodavaca sa crnog tržišta obavila između 100 i 500 transakcija, što ukazuje na to da su izvršavali prodaju, ali šta tačno korisnici Darkneta kupuju ostaje nejasno.

„Uz informacije dostupne stručnjacima kompanije Kaspersky, nemoguće je reći koliko su doze vakcina koje se reklamiraju onlajn stvarne doze (mnoge medicinske ustanove su se našle u situaciji da koriste preostale doze) i koliko reklama je zapravo prevara. Čak i ako biste nešto dobili poštom, najverovatnije ono što biste dobili ne bi bila efikasna, validna doza. Što je još važnije, pribavljanje takvih doza je nezakonito“, navodi se u saopštenju.

Vesti


Ostale objave iz ove kategorije:

Kasperski: Vakcine protiv COVID 19 na crnom tržištu
SMART Balkans: Zabrinjavajući porast nasilja zasnovanog na polu i femicida na Zapadnom Balkanu zahteva hitnu reakciju institucija i drugih interesnih grupa

dec 18, 2023

Uprkos činjenici da su sve zemlje Zapadnog Balkana ratifikovale Istanbulsku konvenciju i uspostavile pravni institucionalni okvir za nju, kao i usluge za žrtve nasilja, nastavlja se drastičan rast nasilja zasnovanog na polu i naročito broja femicida. Ovi..

Pročitaj više...

MTriam pobednik drugog Payten hakatona

dec 6, 2023

Proglašenjem pobednika završen je drugi hakaton koji je organizovala kompanija Payten ,regionalni IT lider u oblasti bezgotovinskih plaćanja i član ASEE grupe...

Pročitaj više...

Kasperski: Vakcine protiv COVID 19 na crnom tržištu
FIC Insight: Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu

nov 1, 2023

Jedna od najznačajnijih novina koje donosi novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu jeste i uvođenje osnovnih pravila u vezi sa radom od kuće, o čemu se između ostalog govorilo na “FIC Insight" – okupljanju koje je organizovao Savet stranih..

Pročitaj više...

Kasperski: Vakcine protiv COVID 19 na crnom tržištu
Održana Sedma eSecurity konferencija 2023

okt 2, 2023

Sedma međunarodna eSecurity konferencija , u organizaciji Udruženja eSigurnost , održana je u od 25. do 28. septembra 2023. godine u Hotelu Mona Plaza u Beogradu. Ovogodišnja konferencija je donela veliki broj..

Pročitaj više...