Naša zelena tranzicija posvećena je generacijama koje dolaze

Intervju Datum: 27.04.2022.
Naša zelena tranzicija posvećena je generacijama koje dolaze

Finansiranje “zelenih projekata” značajno raste poslednjih godina, što ukazuje da svest o održivom poslovanju i pronalaženju ekološki održivih rešenja više nije trend, već realna potreba i pravac u kojem se naše društvo razvija. Finansijski sektor prati potrebe tržišta, prilagođava im se i obezbeđuje kvalitetnu podršku za ovakve projekte. Kao najveći kreditor privrede i stanovništva i lider na tržištu faktoring, lizing i e-commerce usluga, uz prisustvo u 91 gradu sa 184 ekspoziture i 300 bankomata, OTP banka je u fokus svog poslovanja stavila i posvećenost održivom poslovanju, ističe Marija Popović, članica Izvršnog odbora zadužena za poslove sa privredom u OTP banci Srbija.

Reklo bi se da banke i klimatske promene nemaju mnogo zajedničkog. Ipak, uticaj banaka na smanjenje posledica klimatskih promena je značajan. Kako Vi vidite ulogu banaka u tom kontekstu?

OTP banka pažljivo procenjuje svoje direktne i indirektne uticaje na životnu sredinu, preduzima inicijative sa ciljem sprečavanja negativnih uticaja, i inicira i podržava inicijative koje imaju pozitivan uticaj na ukupno stanje životne sredine. Proces “zelene tranzicije” započeli smo velikim koracima, a na tom putu primene zelene strategije imamo snažnu podršku od matične OTP Grupe kojoj pripadamo, a koja je za sve banke članice potpisala Principe za odgovorno bankarstvo Ujedinjenih nacija. U pitanju je jedinstveni okvir za održivo poslovanje ovog sektora, razvijen kroz partnerstvo između banaka širom sveta i Programa za finansijsku inicijativu u oblasti životne sredine Ujedinjenih nacija. Time smo se pridružili najvećoj svetskoj bankarskoj zajednici fokusiranoj na održivo finansiranje, deleći najbolje prakse i radeći zajedno na praktičnim smernicama i pionirskim alatima od kojih ceo sektor ima koristi.

Na koji sve način OTP banka stimuliše „zeleno poslovanje“ u odnosu sa klijentima?

Značajan napredak OTP banka postigla je u segmentu unapređenja procesa kreditiranja privrede. Ovaj proces unapređen je u segmentu identifikovanja i upravljanja tzv. ESG rizicima, gde je glavni fokus na rizicima povezanim sa klimatskim promenama i drugim aspektima, koji mogu negativno da utiču na životnu sredinu.  Proces unapređenja kreditiranja temelji se na smernicama Evropske banke za obnovu i razvoj, koje su prilagođene specifičnim karakteristikama poslovanja OTP Grupe.  Primenom ove napredne prakse Banka vrednuje svoju delatnost, ne samo sa aspekta njenog ekološkog uticaja, već uzima u obzir i kriterijume koji se odnose na društvenu pravičnost i korporativno upravljanje, te obezbeđivanje usklađenosti sa relevantnim zakonskim okvirima.

Imajući u vidu tržišne trendove kao i ukupne pozitivne promene šire društvene zajednice banka intenzivno razvija disperzivnu ponudu tzv. “zelenih proizvoda”, koja će podrazumevati i savetodavnu i ekspertsku podršku, a koja se kreira na temeljima bogatog iskustva matične grupacije kojoj pripada.

Da li u Srbiji postoji dovoljno kvalitetnih „zelenih projekata“ koje možete da kreditirate i da li biste izdvojili neki od njih?

Kada je reč o većim korporativnim klijentima, u našoj zemlji zaista imamo mnogo kvalitetnih „zelenih projekata“. Pod tim prvenstveno mislim na izgradnju vetroparkova, ali i na one koji se odnose na smanjenje emisije ugljen-dioksida, recikliranje, solarnu energiju i prečišćavanje voda. Kada je reč o manjim privrednicima i fizičkim licima, “zeleni projekti” uglavnom podrazumevaju finansiranje energetske efikasnosti stambenih prostora i kupovinu hibridnih vozila.

Prateći potrebe tržišta, finansijski sektor prepoznao je potrebu za sve većim finansiranjem ovakvih projekata. Važno je napomenuti da osim finansijske podrške, OTP banka ima resurse i ekspertizu da pruži ekspertsku, savetodavnu podršku u cilju unapređenja ukupnog poslovanja svojih klijenata. Prilikom izbora projekata važno je da oni predstavljaju dugoročna, sistemska rešenja sa merljivim i realnim pozitivnim učinkom na zaštitu životne sredine.

U kojoj meri i sama OTP banka utiče na smanjenje klimatskih promena kroz svoje poslovanje i aktivnosti? 

Pre svega, nastojimo da sami damo primer kako poslovanje jednog velikog poslovnog sistema može da bude ekološki odgovorno. To postižemo na brojne načine, a neki od njih su da banka koristi isključivo električnu energiju koja dolazi iz obnovljivih izvora (100 odsto ZelEPS) što povrđuje i zeleni sertifikat EPS-a. Centralna zgrada u Beogradu ima solarnu elektranu na krovu, a proizvedena električna energija ide direktno u sistem snabdevanja EPS-a, čime dodatno doprinosimo energetskoj efikasnosti. Banka je opredeljena za nabavku recikliranih tonera i papira sa FSC sertifikatom (papir na bazi drveta iz sertifikovanih šuma kojima se odgovorno upravlja). Nastojimo da naše zaposlene edukujemo o tome kako u svom privatnom i poslovnom okruženju mogu da se ponašaju ekološki odgovorno.

Ove zime pokrenuli smo i peto izdanje našeg konkursa Generator Zero, posvećenog inovativnim projektima koja nude rešenja za smanjenje karbonskog otiska. Najbolje rešenje nagradićemo novčanim iznosom od dva miliona dinara, kao i dugoročnom ekspertskom podrškom na polju poslovne ekspanzije. Posebno je važno što obezbeđujemo i medijski prostor za sve finaliste i time doprinosimo da se za njihova rešenja čuje i tako produbi svest o važnosti momentalnog delovanja.

Takođe, OTP banka je prva banka u Srbiji koja se priključila globalnoj inicijativi Priceless Planet Coalition kompanije Mastercard, čiji je cilj da u sledećih pet godina širom sveta posadi 100 miliona stabala, i to u područjima gde je pošumljavanje najpotrebnije. Svaki naš klijent koji otvori novi račun i preuzme svoju Mastercard karticu odmah postaje deo Priceless Planet programa, čime će u njegovo ime biti posađeno jedno drvo.

Čuvanje planete deo je šireg konteksta koji obuhvata 17 ciljeva održivog razvoja. Kojim ciljevima Vi doprinosite?

Aktivnosti OTP banke doprinose ostvarivanju devet od ukupno 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija. O svom doprinosu Banka izveštava u skladu sa međunarodno priznatim standardima Globalne inicijative za izveštavanje (GRI). Izveštaj donosi odgovore na 18 standardizovanih pokazatelja učinka u najvažnijim oblastima, kao što su antikorupcija, prakse zapošljavanja, razvoj zaposlenih, bezbednost na radu, zaštita podataka o ličnosti, oglašavanje i zaštita životne sredine. Uverena sam da ćemo u narednim godinama doprineti ostvarenju više ciljeva održivog razvoja.

 

 

Intervju


Ostale objave iz ove kategorije:

Naša zelena tranzicija posvećena je generacijama koje dolaze
Radovan Nikčević, UNDP: Podrška za najhrabrije

apr 6, 2023

Zemlje Zapadnog Balkana su se, potpisujući Sofijsku deklaraciju o Zelenoj agendi (kao deo Evropskog zelenog plana), još krajem 2020. obavezale da će zajedno sa EU raditi na tome da do 2050. godine Evropa bude klimatski neutralan..

Pročitaj više...

Naša zelena tranzicija posvećena je generacijama koje dolaze
Dejan Kovačević: Digitalizacija i budućnost zdravstva

okt 11, 2022

Nove tehnologije utiču na sve segmente života i menjaju ga tako da nam obavljanje aktivnosti postaje brže i jednostavnije. Jedna od oblasti je i zdravstveni sistem, gde je proces digitalizacije u Srbiji počeo usvajanjem Programa digitalizacije zdravstva..

Pročitaj više...

Naša zelena tranzicija posvećena je generacijama koje dolaze
Vladimir Bogosavljević, Wiener Städtische osiguranje: Podržavamo ekološke inicijative

apr 13, 2022

Brojna osiguravajuća društva u svetu posvećena su Ciljevima održivog razvoja UN (SDGs), kako kažu, „u svojoj sferi uticaja“. Sa Vladimirom Bogosavljevićem, direktorom sektora za neživotna osiguranja u Wiener Städtische osiguranju,..

Pročitaj više...

Naša zelena tranzicija posvećena je generacijama koje dolaze
Ekološki otisak Srbije nešto iznad globalnog proseka

mar 31, 2022

„Očuvanje planete, iskorenjivanje siromaštva i nejednakosti i obezbeđivanje mira i prosperiteta za sve - međusobno povezuju sve Ciljeve održivog razvoja. Prosperitet i mir se mogu postići jedino ako planetu Zemlju i njene resurse sačuvamo za..

Pročitaj više...