Svaka organizacija bi trebalo da kontinuirano razvija strategiju za zaštitu i oporavak podataka

Intervju Datum: 12.08.2021.
Svaka organizacija bi trebalo da kontinuirano razvija strategiju za zaštitu i oporavak podataka

Svaka organizacija bi trebalo da kontinuirano razvija strategiju za zaštitu i oporavak podataka i sistema usled sajber napada. Prva 24 sata su ključna u sprečavanju gubitaka i zaštiti podataka i imaju veliku važnost zbog percepcije javnosti o brendu i njegovoj pouzdanosti. Oni koji izaberu pravog partnera koji će sve uraditi sistematično i posvećeno, mogu da budu zaštićeni. U trci za inovacijama, ne smeju da se zanemare bezbednosna pitanja i nema preskakanja koraka.Potrebno je da se urade konsultacije, da se snime procesi rada kompanije i identifikuju ključni procesi za zaštitu. Onda sledi kreiranje i implementacija najsavremenijih bezbednosnih rešenja, obavezni treninzi o sajber bezbednosti i odgovarajuća podrška, odgovara Dragan Tanasković, ICT Solutions direktor A1 Srbija za portal Be risk protected, na pitanje šta je najvažnije u pogledu postavljanja sistema zaštite od sajber napada unutar jedne kompanije.

Svedoci smo da su kompanije sve češće mete zlonamernih hakera. Iz vaše perspektive, koliko su lični podaci korisnika telekomunikacionih usluga u Srbiji zaštićeni?

Kako se usvajanje novih trendova u načinu poslovanja ubrzava, kompanije i njihovi zaposleni postepeno postaju svesni potrebe i značaja sajber bezbednosti, između ostalog i zato što se pomoću nje ubrzava digitalna transformacija, a time otvaraju nove poslovne mogućnosti, uvode inovacije i povećava efikasnost. Naš pristup je isti i nastojimo da budemo partner našim korisnicima i da ponudimo čitavu lepezu rešenja koja mogu da zaokruže potrebe naših klijenata, kao što su antivirus zaštita krajnjih uređaja koja reaguje u realnom vremenu, E-Mail Protection koji štiti od naprednih, višefaznih pretnji. Razvili smo i fizički Firewall uređaj koji nudi visok nivo zaštite, kao i Rezervnu kopiju, odnosno Cloud rešenje. Takođe, moram da pomenem i najnoviji proizvod iz naše kuhinje – A1 Net Protect – dodatak koji blokira sve zlonamerne web lokacije i aktivno nadgleda i blokira pristup nepoželjnom sadržaju, kao što su prilozi pošte prilikom preuzimanja datoteka, iskačući prozori koji se javljaju tokom onlajn kupovine itd.

Hoću da kažem da je rad na cyber zaštiti neprekidan i za korisnika i za nas kao operatora. A1 Srbija je deo velike internacionalne Telekom Austria Grupe zahvaljujući čemu imamo pristup najsavremenijim rešenjima. Korisnicima ćemo uskoro omogućiti i zaštitu od distribuiranih napada i konstantno prepoznavanje pretnji i ranjivosti IT infrastrukture uz davanje preporuke o njihovom sprečavanju.

Mobilna mreža je omogućila i lakši pristup podacima korisnika od strane napadača – kakve su tendencije u smislu zaštite podataka?

Zbog ogromnog rasta mobilnog saobraćaja razvoj telekomunikacija na svetskom nivou usmeren je ka narednoj generaciji mobilne mreže koja to može da podrži i donosi velike mogućnosti za rast privrede i unapređenje kvaliteta života i rada. O tome svedoči nova prognoza Gartner-a prema kojoj će prihod od prodaje infrastrukture za 5G mrežu ove godine porasti za 39%. 5G je tehnologija koja ima mnogo bolju spektralnu efikasnost i pruža 10 puta veći kapacitet nego što sada imamo. Istovremeno, ona je prema performansama ozbiljna alternativa fiksnoj mreži. Zato su naši strateški planovi usmereni na razvoj mreže prema novom spektru, uz najsavremenija rešenja u oblasti cyber bezbednosti.

Šta praksa pokazuje, koje su tačke najranjivije u tim sistemima zaštite?

Normalno je da je čovek, uslovno rečeno, u ovom slučaju „slabija“ karika, jer on upravlja uređajima. Međutim, to znači da je bezbednost na internetu doslovno u našim rukama. Zato mislim da edukacija i insistiranje na strogim sigurnosnim merama idu zajedno. Tako su zaposleni, kao najvredniji resurs svake kompanije, prva i najefikasnija linija odbrane od cyber napada.

Na početku smo novog doba koje nam donosi prelazak sa kontrole identiteta putem lozinke na biometrijsku kontrolu identiteta i praćenja ponašanja, ali je potrebno da se pređe dug put pre nego što svako od nas postane svestan cyber rizika. Mislim da su veoma važni treninzi na temu bezbednosti tokom kojih se testiraju zaštitni i odbrambeni mehanizmi, kao i treninzi za vanredne slučajeve sajber napada. Pravilnom odbrambenom strategijom postiže se održivo viši nivo bezbednosti.

Koliku ulogu imaju zaposleni i koliko vi tom segmentu posvećujete pažnju budući da zaposleni nehotice mogu da naprave katastrofalne greške?

Upravo zahvaljujući našem primeru i govorim o svemu ovome. U vanrednim okolnostima prošle godine praktično je 80 odsto zaposlenih radilo od kuće - adekvatno smo se postavili i predupredili poteškoće. Obezbedili smo maksimalno našu infrastrukturu, zaposleni su poštovali pravila i bili odgovorni. Mi to vidimo kao dvosmernu ulicu – poslodavci treba da omoguće adekvatne uslove za rad, u ovom slučaju zaštitiu i edukaciju zaposlenih, a zaposleni treba da poštuju pravila i primenjuju preporučene mere zaštite. Timski rad uvek donosi rezultate.

 

 

 

Intervju


Ostale objave iz ove kategorije:

Svaka organizacija bi trebalo da kontinuirano razvija strategiju za zaštitu i oporavak podataka
Alessandro Bragonzi, EIB: Klimatske aktivnosti obezbeđuju konkurentnost za biznise

okt 11, 2021

„Ova decenija je kritična za klimu i životnu sredinu. Moramo da se borimo protiv globalnog zagrevanja, uništenja životne sredine i drastičnog gubitka biodiverziteta. Izazovi su ogromni, jer moramo da ublažimo efekat klimatskih promena i..

Pročitaj više...

Svaka organizacija bi trebalo da kontinuirano razvija strategiju za zaštitu i oporavak podataka
Srpske kompanije se ne bave dovoljno predviđanjem sajber napada

sep 14, 2021

Jedna od retkih pozitivnih posledica globalne pandemije je ubrzano sazrevanje svesti o potrebi adekvatne i pravovremene zaštite od sajberbezbednosnih rizika, posebno kod velikih i srednjih kompanija u Srbiji, kaže Dragan Davidović, direktor B2B..

Pročitaj više...

Svaka organizacija bi trebalo da kontinuirano razvija strategiju za zaštitu i oporavak podataka
Daniel Šušnjar: Sajber bezbednost treba da bude deo poslovne kulture

maj 11, 2021

Kakvi su novi trendovi kad je reč o proceni velikih kompanija gde investirati – kolika je uloga stepena digitalizacije i sajber bezbednosti neke države, i na koji način strani investitori mogu da utiču na pozitivne promene u toj oblasti? O tome za..

Pročitaj više...

Svaka organizacija bi trebalo da kontinuirano razvija strategiju za zaštitu i oporavak podataka
Jovan Milosavljević, Nacionalni CERT: Mete napada su i kompanije i fizička lica

apr 23, 2021

Da li ste se nekad zapitali, kome da se obratite ako dođe do sajber napada u Vašoj firmi? Od koga nam prete najveće opasnosti, i koje firme su najčešća meta? O tome specijalno za naše čitaoce govori Jovan..

Pročitaj više...