Konferencija "Rizici novog doba - uticaj na poslovanje i imovinu"

Događaji Datum: 25.06.2020.
Konferencija

Razvoj novih tehnologija, klimatske promene i sa tim u vezi menadžerska odgovornost su tri grupe rizika kojima su izloženi privrednici i građani, rekao je Željko Jović, viceguverner Narodne banke Srbije na otvaranju konferencije „Rizici novog doba – uticaj na poslovanje i imovinu“ koja je održana 23. juna u Beogradu u organizaciji portala www.sveonovcu.rs i www.sveoosiguranju.rs.

On je dodao i da Narodna banka Srbije veliki akcenat stavlja na zaštitu korisnika finansijskih usluga koji su, takođe, izloženi pomenutim rizicima, posebno u poslovanju sa bankama i drugim finansijskim institucijama.

Na konferenciji se govorilo i o pandemiji koja bi, prema scenariju najveće reosiguravajuće kompanije na svetu Swiss Re, mogle da se dešavaju na svakih 25 do 30 godina, što bi uticalo i na povećanje ostalih rizika: sajber rizika, prekida lanca snabdevanja, menadžerske odgovornosti. Stručnjaci Swiss Re su istakli da će recesija biti duboka i oštra, a oporavak, koji će početi u drugoj polovini godine, veoma dug.

Tokom pandemije su eskalirali sajber napadi kao jedan od ključnih rizika novog doba: hakeri su pokušali da ukradu istraživanja o korona virusu u Velikoj Britaniji, Svetska zdravstvena organizacija je objavila da se broj hakerskih napada na njihove sisteme povećao pet puta tokom pandemije, a građani su dobijali brojne lažne poruke u kojima su im bili traženi lični podaci, rečeno je na konferenciji.

Cybersecurity Ventures, vodeći svetski istraživač u oblasti sajber ekonomije, predviđa da će do 2021. godine sajber napadi koštati svetsku ekonomiji 6.000 milijardi dolara i tako će sajber kriminal postati mnogo unosniji od trgovine drogom. Samo u prošloj godini kompjuterski napadi su naneli štetu od 3,5 milijardi dolara, a polovina je izvedena preko elektronske pošte.

Milan Vojvodić, šef Odseka za informacionu bezbednost i elektronsko poslovanje Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija predstavio je zakonodavni okvir za informacionu bezbednost, dok su o mogućnostima predviđanja i zaštite od sajber rizika, kao i mogućnostima nadoknade štete govorili Jovan Milosavljević, rukovodilac Službe za informacionu bezbednost u okviru RATEL-a (Nacionalni CERT), Sanja Jovanović, direktorka sektora za korporativna osiguranja kompanije Wiener Stadtische osiguranje, međunarodno priznati stručnjak za sajber bezbednost i pronalazač Dragan Pleskonjić, i etički haker Mikica Ivošević. Najnovije trendove u zaštiti od sajber rizika u svetu predstavio je Majo Mićović, vlasnik kompanija Sky Express, a benefite i nizak nivo rizika poslovanja u cloud-u objasnili su menadžeri kompanije Coming Computer Engineering.

Druga važna tema o kojoj se govorilo i tokom pandemije jesu klimatske promene čije štete Economist Intelligence Unit procenjuje na 7.900 milijardi dolara do 2050. godine.

Na konferenciji je rečeno da su, uprkos pozitivnim efektima karantina po zagađenje planete, te promene kratkoročne i da neće bitnije promeniti situaciju ukoliko se država i same kompanije ne posvete rešavanju ovog problema.

Na temu klimatskih promena, šteta i mogućnostima zaštite kroz osiguranje govorili su Sandra Nedeljković iz Vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Đorđo Markeđani, predsednih IO DDOR Novi Sad osiguranja, i klimatolog Vladimir Đurđević iz Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta u Beogradu.

Usled sve većih i brojnijih rizika, rukovođenje kompanijama postaje izazovnije te sa na panelu „Kako sačuvati menadžersku časi i džep“ govorilo o tome kojim su sve rizicima izloženi menadžeri, za šta mogu da budu predmet tužbe akcionara, i koliko je važno da poseduju polisu osiguranja od menadžerske odgovornosti kako bi zaštitili kapital vlasnika i zainteresovanih lica. Koliko je domaća regulativa u oblasti odgovornosti menadžera usklađena sa evropskom, govorila je advokat Ljubica Tomić, stručnjak za međunarodno pravo. Ona je istakla da sudska praksa još nije razvijena, ali da njihova kancelarija trenutno učestvuje u jednom procesu koji se vodi u Privrednom sudu u Beogradu u kojem je menadžeru zaplenjena imovina u vrednosti od pola miliona evra.

Događaj je mogao da se prati i uživo, a za sve one koji nisu uspeli da se uključe uživo snimak cele konferencije mogu da pogledaju na sledećem linku Rizici novog doba

Događaji


Ostale objave iz ove kategorije:

Konferencija
Konferencija "Rizici novog doba: dve godine pandemije”

jun 27, 2022

Poslednje dve godine praćene pandemijom donele su brojne promene kako poslodavcima tako i zaposlenima. Pandemija je pre svega donela neočekivane zdravstvene rizike, a posledično i rast troškova za zdravstvenu negu, i produženi efekat na efikasnost..

Pročitaj više...

Konferencija
Koliko su bezbedni podaci o ličnosti u Vašoj firmi?

jun 16, 2021

Tokom dve godine primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u praksi se pokazalo da su neophodne izmene ovog akta u cilju efikasnije implementacije, rečeno je danas na tribini „Koliko su bezbedni podaci o ličnosti u Vašoj..

Pročitaj više...

Konferencija
Tribina “Koliko su bezbedni podaci o ličnosti u Vašoj firmi", 16. jun 2021. UŽIVO Crowne Plaza

maj 17, 2021

U avgustu tekuće godine navršava se dve godine od početka primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti – ovo je povod za organizovanje tribine na temu “Koliko su bezbedni podaci o ličnosti u..

Pročitaj više...

Konferencija
Tribina „Životno osiguranje u vreme pandemije – zašto je baš sada vreme za osiguranje života i kako odabrati polisu“

nov 19, 2020

Rizik pandemije je uključen u polise životnog osiguranja i već je bilo isplata osigurane sume, potvrdili su učesnici tribine „Životno osiguranje u vreme pandemije – zašto je baš sada vreme za osiguranje života i kako odabrati..

Pročitaj više...