Konferencija "Rizici novog doba: dve godine pandemije”

Događaji Datum: 27.06.2022.
Konferencija

Poslednje dve godine praćene pandemijom donele su brojne promene kako poslodavcima tako i zaposlenima. Pandemija je pre svega donela neočekivane zdravstvene rizike, a posledično i rast troškova za zdravstvenu negu, i produženi efekat na efikasnost zaposlenih i produktivnost preduzeća. Mnoge biznise preselila je na rad od kuće, što je vremenom preraslo u “remote” model koji ne podrazumeva “kućnu kancelariju” već mnogo šire od toga – rad van kancelarije sa bilo kog mesta. To je dovelo do rasta sajber kriminala od čak 600 odsto godišnje, a sve je izraženija i potreba za redefinisanjem ugovora o radu.

Ovo su bile teme konferencije “Rizici novog doba: dve godine pandemije - da li su novi modeli poslovanja trajno stanje, koje rizike nose i kako ih prevazići”, koja je održana 23. juna u beogradskom hotelu Crowne Plaza i koja je, sudeći po posećenosti i objavama, izazvala prilično interesovanje.

Rad od kuće i zdravstveni rizici tokom pandemije izbacili su u prvi plan potrebu za brigom o mentalnom zdravlju zaposlenih, ali i značaj dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja koje je u prethodnom periodu kod ozbiljnih poslodavaca postalo neophodnost, a ne benefit.

Konferenciju je otvorio Željko Jović, viceguverner Narodne banke Srbije, a uvodno izlaganje o tome kako remote i hibridni model rada utiču na profit preduzeća, na strategiju poslovanja i zakone o radnim odnosima, imao je Jovan Protić, nacionalni koordinator Međunarodne organizacije rada za Srbiju.

O zdravstvenim rizicima i novim trendovima u njihovom rešavanju govorili su Dejan Kovačević, savetnik za digitalno zdravstvo pri Kabinetu predsednika Vlade Srbije, predstavnici osiguravajućih kompanija UNIQA, Globos, Wiener Stadtische, privatna medicinska ustanova Acibadem Bel Medic, vodeći svetski broker u osiguranju i savetovanju u oblasti rizika Marsh, prva wellbeing platforma za kompanije u Srbiji Rezilient, kompanija Heliant koja radi na digitalizaciji zdravstva u Srbiji, a svoje iskustvo je podelila IN2 Grupa koja je digitalizovala zdravstveni sistem u Hrvatskoj.

O tome kako da podignemo informacionu bezbednost kompanije na viši nivo govorili su predstavnici kompanije Sky Express, predstavnici kompanija COMING Computer Engineering otkrili su zašto je cloud tehnologija bezbedan način za rad sa bilo kog kraja planete. A iz kompanija A1 Srbija objasnili su šta je to novo urađeno u poslednje dve godine što je doprinelo da remote i hibridni modeli rada više nisu kamen spoticanja kad je reč o bezbednosti podataka.

Na pitanje kako zakoni regulišu rad od kuće – kako se reguliše bolovanje, povreda na radu isl, koji su pravni problemi isplivali tokom prethodne dve godine i da li bi (zašto i kako) radnu nedelju trebalo skratiti, te koje su nam regulatorne promene potrebne zbog izmenjenog načina poslovanja govorili su predstavnici advokatske kancelarije TSG i HR kompanije Manpower Group. Podatke o tome kako su se zaposleni u Srbiji snalazili početkom pandemije i kako su se uklopili u nove modele poslovanje iznela je SeConS grupa za razvojnu inicijativu na osnovu rezultata svog istraživanja.

Cilj konferencije je bio da privrednici u Srbiji sagledaju kakvi sve rizici prete njihovom poslovanju u izmenjenom ekonomskom okruženju, kakva je preventiva moguća i kako je sprovesti. Nadamo se da sui m ove informacije pomogle da lakše planiraju poslovanje, definišu budžete i investicije u preventivu i osiguranje.

Ukoliko niste bili u mogućnosti da nam se pridružite, snimak čitave konferencije možete pronaći na našem YouTube kanalu Be Risk Protected.

Događaji


Ostale objave iz ove kategorije:

Konferencija
Koliko su bezbedni podaci o ličnosti u Vašoj firmi?

jun 16, 2021

Tokom dve godine primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u praksi se pokazalo da su neophodne izmene ovog akta u cilju efikasnije implementacije, rečeno je danas na tribini „Koliko su bezbedni podaci o ličnosti u Vašoj..

Pročitaj više...

Konferencija
Tribina “Koliko su bezbedni podaci o ličnosti u Vašoj firmi", 16. jun 2021. UŽIVO Crowne Plaza

maj 17, 2021

U avgustu tekuće godine navršava se dve godine od početka primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti – ovo je povod za organizovanje tribine na temu “Koliko su bezbedni podaci o ličnosti u..

Pročitaj više...

Konferencija
Tribina „Životno osiguranje u vreme pandemije – zašto je baš sada vreme za osiguranje života i kako odabrati polisu“

nov 19, 2020

Rizik pandemije je uključen u polise životnog osiguranja i već je bilo isplata osigurane sume, potvrdili su učesnici tribine „Životno osiguranje u vreme pandemije – zašto je baš sada vreme za osiguranje života i kako odabrati..

Pročitaj više...

Konferencija
Konferencija "Rizici novog doba - uticaj na poslovanje i imovinu"

jun 25, 2020

Razvoj novih tehnologija, klimatske promene i sa tim u vezi menadžerska odgovornost su tri grupe rizika kojima su izloženi privrednici i građani, rekao je Željko Jović, viceguverner Narodne banke Srbije na otvaranju konferencije „Rizici novog doba..

Pročitaj više...