Zakon tek prvi korak

Blog Datum: 21.01.2021.
Zakon tek prvi korak

Piše: Predrag Groza, advokat i partner u Advokatskoj kancelariji Tomić Sinđelić Groza (TSG)

Zaštita podataka o ličnosti, svest o bezbednosnim rizicima i važnost poštovanja prava pojedinaca u ovoj oblasti, nisu više potpuna nepoznanica u Srbiji. O ovoj temi, koja je predugo bila skrajnuta pre svega iz razloga prevaziđenog zakonskog okvira, počelo je da se intenzivnije priča na ovim prostorima u vreme početka primene čuvene EU Opšte uredbe o zaštiti podataka, poznatije kao GDPR, te je tako i država Srbija - doduše sa određenim zakašnjenjem a opet na krilima strukturnih promena u Evropskoj uniji - donela novi zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Taj novi zakon, čija je primena počela u avgustu 2019. godine, u velikoj meri je uvažio i prihvatio rešenja GDPR-a te sada, nakon gotovo godinu i po dana, možemo sumirati utiske i konstatovati da je još dosta posla pred svima nama. Ovo jednako važi za zakonodavni okvir i nadležne organe, ali i za privredne subjekte koji nesporno moraju poslovati uvažavajući nova pravila igre.

U zakonodavnom delu, donošenje ovog Zakona je samo prvi korak. I dalje čekamo i osluškujemo kada ćemo dobiti savremenu Strategiju zaštite podataka o ličnosti, a takođe važan aspekt predstavlja i usklađivanje svih drugih domaćih propisa koji se dotiču obrade podataka o ličnosti, sa novim zakonskim okvirom. S druge strane, privredni subjekti nemaju mogućnost da čekaju idealne uslove i idealnu regulativu, jednostavno opšta digitalizacija poslovnih aktivnosti i nove tehnologije nameću nužnost da se o obradi podataka o ličnosti sistemski razmišlja kako bi se usvojile i implementirale adekvatne organizacione, tehničke i bezbednosne mere u cilju zaštite podataka o ličnosti.

U tom smislu može se reći da su sektor finansijskih usluga i sektor osiguranja posebno izloženi s obzirom da, sa jedne strane, privredni subjekti u ovim sektorima užurbano (i sasvim opravdano) usvajaju digitalizaciju kao uslov njihove konkurentnosti na tržištu, a sa druge strane, prikupljaju i obrađuju lične podatke svojih klijenata u velikom obimu pa su time i njihove obaveze u pogledu obrade podataka o ličnosti brojnije i složenije.

Zato smatram da Inicijativa za jačanje bezbednosti podataka nudi u pravom (ili bolje reći, poslednjem) trenutku mesto na kojem će se okupljati relevantni sagovornici iz različitih oblasti (finansije, informacione tehnologije…) i na kojem će svi zainteresovani subjekti imati priliku da razmenjuju vlastita iskustva, izazove i dileme iz ugla njihovog poslovanja ili ekspertize.

Blog


Ostale objave iz ove kategorije:

Zakon tek prvi korak
Da li znate šta od podataka dajete kad kliknete da prihvatate politiku privatnosti?

maj 4, 2022

Pre par godina mala kompanija iz Ajove, SAD, je dodala obaveštenje u okviru svoje politike privatnosti nudeći nagradu od 1000 američkih dolara bilo kome ko ih kontaktira. Posle gotovo šest meseci i preko 3000 novih korisnika primili su prvi..

Pročitaj više...

Zakon tek prvi korak
Zašto je HSE važan za kompanije

mar 20, 2022

Piše: Nenad Stanojevski, konsultant za interne komunikacije  Safety-Communication ‒ Ako stavim sve na ništa, a ništa je moj broj… ‒ ..

Pročitaj više...

Zakon tek prvi korak
Bezbedni i povoljnije osigurani

nov 29, 2021

Piše: prof. dr Igor Franc, CEO&osnivač Secitsecurity   Bezbednosnu proveru je važno raditi, pre svega, preventivno da bi se utvrdilo trenutno stanje sistema, a u cilju da se spreči curenje osetljivih podataka..

Pročitaj više...

Zakon tek prvi korak
Internet-kolačići: kako obrađuju lične podatke, i šta o tome kaže Zakon?

avg 17, 2021

Piše: Petar Mijatović , advokat, Mijatović Law Office Upotreba internet kolačića na veb-sajtovima je uobičajena praksa, kako u Srbiji, tako..

Pročitaj više...