Da li znate šta od podataka dajete kad kliknete da prihvatate politiku privatnosti?

Blog Autor: Ognjen Iković, ProSe Datum: 04.05.2022.
Da li znate šta od podataka dajete kad kliknete da prihvatate politiku privatnosti?

Pre par godina mala kompanija iz Ajove, SAD, je dodala obaveštenje u okviru svoje politike privatnosti nudeći nagradu od 1000 američkih dolara bilo kome ko ih kontaktira. Posle gotovo šest meseci i preko 3000 novih korisnika primili su prvi poziv. Istraživanja su pokazala da više od 96 odsto svih korisnika Interneta nikad nije pročitalo ni jednu politiku privatnosti. S druge strane nakon najave o izmenama u politici privatnosti prošle godine, WhatsApp je izgubio više od 90 miliona korisnika za manje od tri meseca.

Na prvi pogled moglo bi se zaključiti da je korisnicima interneta zaista stalo do svoje online privatnosti, ali su previše lenji da čitaju politike privatnosti. Ovakav stav je ipak pogrešan. Politike privatnosti su dokumenti koji u proseku imaju više od 2500 reči, napisane kompleksnim pravnim jezikom. New York Times je sproveo eksperiment u kom su pročitali politike privatnosti od 150 najpoznatijih aplikacija na Internetu. Čitajuci politike privatnosti, sumirali su svoje iskustvo kao "nerazumljivu katastrofu". Da biste razumeli današnje politike privatnosti ispostavilo se da vam je neophodna minimum pravna diploma. Upravo iz tih razloga korisnici retko i čitaju same politike privatnosti. Jer i da ih procitaju, najverovatnije neće razumeti sve detalje o tome kako se skupljaju i koriste njihovi podaci.

Da bi rešili ovaj problem, INVT startup iz Novog Sada je napravio Pro Se aplikaciju. Pro Se aplikacija automatski čita i analizira politike privatnosti i na krajnje jednostavan način daje uvid korisniku u glavne odrednice date politike privatnosti. Pro Se daje korisnicima odgovore na pitanja ko sakuplja njihove podatke, koji podaci se sakupljaju, u koju svrhu, koliko dugo se čuvaju podaci, da li korisnici imaju pravo da pristupe svojim podacima, da menjaju i brišu podatke, koje sigurnosne mere su primenjene za čuvanje njihovih podataka i još mnogo toga, bez potrebe da čitaju sam dokument. Korisnici Pro Se aplikacije mogu kreirati svoj profil privatnosti i koristeći aplikaciju uvek će znati ukoliko određena politika privatnosti nije u skladu sa njihovim profilom privatnosti.

Prilikom razvoja aplikacije INVT kompanija je angažovala eminentne stručnjake iz domena zaštite privatnosti i korisničkog iskustva (UX) sa kojima su zajedno radili sa ciljem da kreiraju jedinstveno iskustvo za krajnje korisnike. Pro Se složene aspekte politike privatnosti prezentuje korisnicima na jednostavan i informativan nacin. Na taj način korisnici dobijaju potrebne informacije kako bi mogli da donesu odluku da li će zaista prihvatiti politiku privatnosti mobilne aplikacije koju su upravo instalirali ili će potražiti alternativu koja bolje štiti njihovu privatnost.

Pro Se se bazira na metodama veštačke intelignecije, tačnije na takozvanim natural language processing modelima koji su sposobni da iz teksta izvuku informacije na sličan način kao i ljudi kada čitaju dati tekst. Koristeći ove tehnologije, aplikacija analizira i klasifikuje tekst politike privatnosti i izvlači samo informacije koje su od značaja za krajnjeg korisnika. Pouzdanost ovih tehnologija je visoka i omogućava tačnost analize od 80 do 95 posto.

Više informacija o Pro Se rešenju možete naći na:https://prose.biz 

Zainteresovani korisnici mogu iskoristiti promo kod beriskprotected kako bi besplatno dobili pristup premijum funkcionalnostima aplikacije na godinu dana.

Pro Se aplikaciju možete preuzeti sa sledećih linkova:

iOS App Store:https://apps.apple.com/us/app/pro-se-digital-legal-assistant/id1570105728

Android Play Store:https://play.google.com/store/apps/details?id=com.invt.prose

 

Blog


Ostale objave iz ove kategorije:

Da li znate šta od podataka dajete kad kliknete da prihvatate politiku privatnosti?
Zašto je HSE važan za kompanije

mar 20, 2022

Piše: Nenad Stanojevski, konsultant za interne komunikacije  Safety-Communication ‒ Ako stavim sve na ništa, a ništa je moj broj… ‒ ..

Pročitaj više...

Da li znate šta od podataka dajete kad kliknete da prihvatate politiku privatnosti?
Bezbedni i povoljnije osigurani

nov 29, 2021

Piše: prof. dr Igor Franc, CEO&osnivač Secitsecurity   Bezbednosnu proveru je važno raditi, pre svega, preventivno da bi se utvrdilo trenutno stanje sistema, a u cilju da se spreči curenje osetljivih podataka..

Pročitaj više...

Da li znate šta od podataka dajete kad kliknete da prihvatate politiku privatnosti?
Internet-kolačići: kako obrađuju lične podatke, i šta o tome kaže Zakon?

avg 17, 2021

Piše: Petar Mijatović , advokat, Mijatović Law Office Upotreba internet kolačića na veb-sajtovima je uobičajena praksa, kako u Srbiji, tako..

Pročitaj više...

Da li znate šta od podataka dajete kad kliknete da prihvatate politiku privatnosti?
Kako zakoni regulišu obradu podataka o ličnosti u svrhu direktnog marketinga

avg 7, 2021

Piše: Advokat  

Pročitaj više...