Evropska unija pravi "digitalnog blizanca" Zemlje

Aktuelno Datum: 20.01.2021.
Evropska unija pravi

Evropska unija privodi kraju planove za pravljenje platforme koja bi bila „digitalni blizanac“ planete Zemlje i služila za simuliranje atmosfere, okeana, ledenih i kopnenih površina s velikom preciznošću, na osnovu čega bi se omogućilo prognoziranje poplava, suša i požara danima, pa i godinama unapred, prenosi časopis Science.

Cilj pravljenja modela koji će se zvati Destination Earth je da se, osim konkretnih naučnih podataka o klimi na Zemlji, uračunaju i podaci o ponašanju ljudi, što bi omogućilo da se vidi konkretni uticaj klimatskih promena na društvo, ali i da se proceni uticaj različitih politika i mera koje su donete u različitim delovima sveta.

Platforma Destination Earth će biti pokrenuta superkompjuterima, kako bi integrisala digitalne replike različitih delova klimatskog sistema poput dostupnosti hrane i vode, globalne cirkulacije okeana i mnogih drugih aspekata.

Digitalni blizanac predstavlja digitalnu kopiju nekog živog ili neživog fizičkog entiteta, a konkretno ova platforma je važna jer će moći da omogući stručnjacima, ali i svim drugim korisnicima pristup informacijama, uslugama, modelima, scenarijima, simulacijama i prognozama. 

Prema planu, Destination Earth će svoje prognoze moći da temelji na veoma preciznim podacima o temperaturi i pritisku koji će biti prikupljani sa meteoroloških stanica, satelita i letelica, kako bi dalje služili za projektovanje predviđanje posledica. 

Važan napredak vidi se i u tome što će platforma na ovaj način sadržati podatke u realnom vremenu, koji grafički prikazuju zagađenje atmosfere, rast useva, šumske požare i druge pojave za koje je poznato da utiču na vreme i klimu, kaže naučnik za sistem zemlje u Superračunarskom centru u Barseloni Francisko Doblas-Rejes. 

„Ako dođe do erupcije nekog vulkana, to je veoma važan podatak na osnovu kog procenjuje rizik od nedostatka padavina u datom predelu“, objašnjava Doblas-Rejes i dodaje da će satelit sakupljati i podatke o društvu, kao što su upotreba energije, obrasci saobraćaja i kretanja ljudi, što bi se pratilo njihovim mobilnim telefonima. 

Uz pomoć podataka prikupljenih na platformi Destination Earth, kreatorima politika biće omogućeno da direktno procene načine na koje će klimatske promene uticati na društvo, ali istovremeno i kako društvo može da utiče na klimatske promene. Plan je da se ova platforma primenjuje postepeno tokom narednih sedam do deset godina, počevši od 2021.

U vreme kada se sve češće suočavamo sa posledicama klimatskih promena, kao što su oluja razorne oluje, toplotni talasi, šumski požari, ali i brojni drugi ekstremni vremenski događaji, važno je da se što pre deluje kako bi se ove posledice ublažile. Upravo zbog toga pravljenje platformi poput ove, koje modelima mogu predvideti ekstreme i, biće od velike važnosti u budućnosti.

Izvor: Klima101

Foto: Pixabay.com

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Evropska unija pravi
Potrebno unapređenje zakonskog okvira u oblasti informacione bezbednosti

nov 15, 2022

Jačanje informacione bezbednosti i zaštite podataka građana, razvoj digitalne infrastrukture koja će podržati širenje elektronske uprave u Srbiji, kao i popularizacija i veće korišćenje elektronskih usluga, biće prioriteti..

Pročitaj više...

Evropska unija pravi
Napad na Registar nacionalnog domena Srbija

okt 13, 2022

Servisi Registra nacionalnog domena Srbije (RNIDS) našli su se juče pod opterećenjem zbog   napada   na infrastrukturu..

Pročitaj više...

Evropska unija pravi
Veliki sajber napad na Uber

sep 20, 2022

Uber je u petak saopštio da reaguje na incident iy oblasti sajber bezbednosti nakon što je haker očigledno provalio njegovu mrežu. Njujork tajms je izvestio da je Uber u četvrtak otkrio kršenje i isključio nekoliko svojih..

Pročitaj više...

Evropska unija pravi
Irski regulator kaznio Instagram zbog obrade podataka o deci

sep 6, 2022

Irski regulator za zaštitu privatnosti podataka izrekao je rekordnu kaznu od 405 miliona evra (402 miliona dolara) društvenoj mreži Instagram nakon istrage o njenom rukovanju podacima o deci, rekao je portparol te organizacije. ..

Pročitaj više...