EIB: Čega bi se Evropljani odrekli u borbi protiv klimatskih promena?

Aktuelno Datum: 18.01.2021.
EIB: Čega bi se Evropljani odrekli u borbi protiv klimatskih promena?

Prema anketi o klimatskim promenama koju je nedavno sprovela Evropska investiciona banka, svega 10% Kineza i 19% Evropljana spremno je da radikalno promeni životne navike u borbi protiv klimatskih promena, dok bi čak 27% Amerikanaca to učinilo, prenosi Tanjug.

Evropljanima bi bilo lakše da se odreknu avio usluga (40% u poređenju sa 43% koliko je zabeleženo u Kini i 38 odsto u SAD), nego da prestanu da jedu meso, kupuju novu odeću, voze automobil ili koriste usluge video streaming-a.

Tako je 39% Evropljana i 38% Amerikanaca izjavilo da bi im najteže bilo da se odreknu svog auta, navedeno je u saopštenju EIB-a.

Međutim, 72% Evropljana smatra da njihovo ponašanje može da doprinese smanjenju negativnih posledica klimatskih promena.

Takođe, 75% Amerikanaca, 71 odsto Kineza i 67% Evropljana kažu da je mala verovatnoća da će u narednom periodu koristiti javni transport zbog brige oko zaražavanja kovidom 19.

Kada je u pitanju avio transport, 37% Kineza, 22% Evropljana i 22% Amerikanaca kaže da će i u narednim godinama izbegavati putovanja avionom zbog zagađenja životne sredine.

Zatim, 42% Evropljana kaže da će se opredeliti za odmor u svojoj ili obližnjoj zemlji kako bi smanjili emisiju štetnih gasova koju nastaje kod dalekih putovanja, a 29% Evropljana (u poređenju sa 29% Kineza i 35% Amerikanaca) izjavilo je da će nastaviti da putuje avionom kao i pre pojave pandemije.

Većina ispitanika (79% Kineza, 67% Amerikanaca i 58% Evropljana) kaže da ih više brine zaražavanje kovidom 19, nego svoj dugoročni uticaj na klimatske promene.

Međutim, ipak veruju da njihovo ponašanja može da pomogne usporavanju klimatskih problema, pogotovo mlađi ispitanici u odnosu na starije stanovnike Evrope i SAD-a, dok ta razlika nije zabeležena u Kini.

„Period nakon završetka pandemije kovida 19 biće prilika da se napravi zaokret ka nisko-ugljeničnoj ekonomiji koja ne ugrožava životnu sredinu. Zeleni oporavak bi mogao da nam pomogne da dostignemo ciljeve u smanjenju emisije gasova staklene bašte koji se očekuju do 2030. godine“, rekao je potpredsednik EIB-a Ambroise Fayolle.

Kako kaže, ljudi širom sveta svesni su da mogu da doprinesu promenom svog ponašanja.

„Kao ‘klimatska’ banka Evropske unije, naša uloga u EIB-u je da ubrzamo zelenu tranziciju kroz finansiranje čiste energijom, održivog transporta i inovacija koji će omogućiti ljudima da promene svoje navike kako bismo se izborili sa klimatskim promenama“, naveo je on.

Foto: Freepik.com

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

EIB: Čega bi se Evropljani odrekli u borbi protiv klimatskih promena?
Potrebno unapređenje zakonskog okvira u oblasti informacione bezbednosti

nov 15, 2022

Jačanje informacione bezbednosti i zaštite podataka građana, razvoj digitalne infrastrukture koja će podržati širenje elektronske uprave u Srbiji, kao i popularizacija i veće korišćenje elektronskih usluga, biće prioriteti..

Pročitaj više...

EIB: Čega bi se Evropljani odrekli u borbi protiv klimatskih promena?
Napad na Registar nacionalnog domena Srbija

okt 13, 2022

Servisi Registra nacionalnog domena Srbije (RNIDS) našli su se juče pod opterećenjem zbog   napada   na infrastrukturu..

Pročitaj više...

EIB: Čega bi se Evropljani odrekli u borbi protiv klimatskih promena?
Veliki sajber napad na Uber

sep 20, 2022

Uber je u petak saopštio da reaguje na incident iy oblasti sajber bezbednosti nakon što je haker očigledno provalio njegovu mrežu. Njujork tajms je izvestio da je Uber u četvrtak otkrio kršenje i isključio nekoliko svojih..

Pročitaj više...

EIB: Čega bi se Evropljani odrekli u borbi protiv klimatskih promena?
Irski regulator kaznio Instagram zbog obrade podataka o deci

sep 6, 2022

Irski regulator za zaštitu privatnosti podataka izrekao je rekordnu kaznu od 405 miliona evra (402 miliona dolara) društvenoj mreži Instagram nakon istrage o njenom rukovanju podacima o deci, rekao je portparol te organizacije. ..

Pročitaj više...