Šta će biti mete sajber kriminalaca u 2021?

Aktuelno Datum: 05.01.2021.
Šta će biti mete sajber kriminalaca u 2021?

Pre samo par godina nismo mogli ni da sanjamo kolike će štete tokom 2020. naneti sajber napadi – procenjuje se da su oni za poslednje dve godine naneli štetu svetskoj ekonomiji u visini od oko hiljadu milijardi dolara, a da je ulaganje u sajber bezbednost postalo nasigurnija investicija.

Devedeset odsto stručnjaka za bezbednost koje je anketirala kompanija VMware Carbon Black rekli su da su tokom poslednjih godinu dana - a posebno od početka pandemije - bili suočeni sa povećanim obimom napada, što povezuju sa prelaskom zaposlenih na rad od kuće.

Tokom 2020. godine sajber odbrana je testirana kao nikad ranije, a hakeri su krenuli u osmišljavanje novih modela napada, na nove načine i u novim oblastima

Stručnjaci za sajber bezbednost kompanije VMware Carbon Black, koja je jedan od globalnih lidera u oblasti sajber bezbednosti,  izdvojili su šest trendova koji se mogu očekivati u 2021. godini, kad je reč o sajber napadima i potencijalnoj odbrani.

  1. Sve veći fokus na mobilne uređaje. Rad na daljinu će se u mnogim firmama nastaviti i ako pandemija posustane, a zaposleni će i dalje koristiti mobilne uređaje za pregledanje i razmenu osetljivih korporativnih podataka. Ako napadači mogu da uđu u android ili ajfon, uskočiće preko njih i u korporativne mreže kojima pristupamo, bilo deaktivacijom VPN-a ili rušenjem zaštitnog zida. Takođe, može se oćekivati i ekspanzija hakerskog prisluškivanja mobilnih uređaja. Zato bi stručnjaci za sajber bezbednost trebalo da obrate pažnju na povezanost mobilnih uređaja – da osmisle nove smernice za njihovo korišćenje, i da intenzivnije rade na podizanju svesti zaposlenih o ovim rizicima i značaju tzv. “digitalnog distanciranja”.
  2. Kontinuirani napadi na zdravstvene sisteme. Zdravstveni sektor je na globalnom nivou preduzeo bitne mere kako bi olakšao komunikaciju sa pacijentima, ali to je postalo “ranjiva tačka”. Sve veće oslanjanje na telemedicinu za rutinske medicinske preglede podrazumeva i identifikaciju pacijenata sa udaljenih lokacija, što otvara prostor hakerima da presretnu informacije. Istovremeno, podaci u vezi sa vakcinama trenutno su najtraženija intelektualna svojina, što zdravstvene i biotehnološke organizacije stavlja u veliki rizik, kako od spoljašnjih napada tako i od otkrivanja podataka iznutra. Stoga se može očekivati povećanje budžeta za sajber bezbednost u zdravstvu, na nivou država.
  3. Pojačani napadi na javne cloud-e i na sisteme kontrole industrijskih postrojenja. Nov način rada podrazumeva veće korišćenje javnih cloud-a što će ohrabriti i hakere manjeg kalibra da se uključe u napade. S druge strane, neće biti ugroženo samo sajber okruženje – mogu se očekivati i vrlo destruktivni napadi na sisteme nadzora industrijskih postrojenja. Pod pretnjom će se naći nacionalna infrastrukturna i energetska postrojenja i proizvodne kompanije, a napadi mogu biti finansirani od strane drugih država radi dobijanja prevlasti na pojedinim teritorijama.
  4. Promena taktike u “ransomver” napadima. Ove grupe napadača razvile su takav pristup da najpre neutrališu rezervne kopije koje bi pomogle oporavku od katastrofe, a zatim izvuku sve podatke pre nego što žrtva sazna da je napadnuta. Kada zaključaju sistem, pokušavaju da iznude ucenu kako bi povratili podatke, a ako ne uspeju, svakako ih mogu prodati. U ovoj oblasti već je započela saradnja hakerskih grupa u smislu korišćenja zajedničkih resursa i infratsrukture, kako bi razvili što unosnije i sofisticiranije kampanje. Stručnjaci, međutim, očekuju da i tu dođe do sukoba, prvenstveno kad je reč o ciljanju ranjivih sektora poput zdravstvenih sistema gde se oni “etičniji” napadači mogu povući.
  5. Višestruko korišćenje veštačke inteligencije i mašinskog učenja (AI i ML). Iako se veštačka inteligencija i mašinsko učenje koriste u sajber bezbednosti, i napadači imaju pristup takvim znanjima, i u toj oblasti je “večita trka” ko će biti korak ispred. To se očekuje i u 2021. godini. Ono što je utešno u prognozama jeste da bi predikcije napada trebalo da se razvijaju velikom brzinom, pa će se zlonamerne aktivnosti uskoro otkrivati i pre nego što se dogode.
  6. Više investiranja u sajber bezbednost. Ono što analitičari vide kao najpozitivniji ishod iz 2020. godine jeste što je sajber bezbednost odolela velikim pritiscima i pokazala svoju snagu, pa se može očekivati podrška od strane brojnih tela, odbora i donosilaca odluka da se u sajber bezbednost više investira.

 

 

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Šta će biti mete sajber kriminalaca u 2021?
Klimatske promene i socijalne krize najveći globalni rizici u 2022.

jan 14, 2022

Iako svet ulazi u treću godinu pandemije, ključni rizik zbog kojeg vlada zabrinutost su klimatske promene, pokazao je Izveštaj o globalnim rizicima za 2022. godinu. Dok je klima najveći dugoročni rizik, dotle su kao glavni kratkoročni problem..

Pročitaj više...

Šta će biti mete sajber kriminalaca u 2021?

jan 8, 2022

Pročitaj više...

Šta će biti mete sajber kriminalaca u 2021?
Kazne za Google i Facebook zbog nepravilnog korišćenja kolačića

jan 8, 2022

Francuski regulator za informatiku i slobode (CNIL) kaznio je Google sa 150 miliona evra a Facebook sa 60 miliona evra zbog kršenja pravila o upotrebi kolačića prilikom prikupljanju podataka o korisnicima, prenose mediji. Francuski regulator..

Pročitaj više...

Šta će biti mete sajber kriminalaca u 2021?
VISA: Onlajn kupovina bezbednija nego ikada

dec 30, 2021

CEMEA je jedan od regiona sa najnižom stopom prevara na globalnom nivou, a u martu ove godine stopa zloupotreba niža je za osam odsto u odnosu na isti period prethodne godine Globalni sajber kriminal značajno je porastao od početka..

Pročitaj više...