Kako se zaštititi tokom rada od kuće?

Aktuelno Datum: 16.11.2020.
Kako se zaštititi tokom rada od kuće?

Tokom pandemije, sve više ljudi radi od kuće što svakako nameće pitanje kako se u takvim uslovima zaštititi od sajber napada i kako rad od kuće učiniti bezbednim.

Na ovo pitanje odgovorila nam je Jelena Manasijević iz Nacionalnog CERT-a.

– Rad od kuće je u određenim oblastima postojao i ranije, ali je uvođenjem vanrednog stanja usled pandemije postao masovan: to je dovelo i do specifičnog izazova za sajber bezbednost. Polazimo od pretpostavke da zaposleni imaju svoje službene laptopove, i da pristupaju preko VPN – Virtuelne Privatne Mreže, koji kreira šifrovan tunel preko javnog interneta do same organizacije. Ovo jeste bezbedan način pristupanja mreži, ali je neophodno da se zaposleni pridržavaju osnovnih mera bezbednosti kako ne bi došlo do zloupotrebe.

– Najbitnije je da se obezbedi prvo lokalna mreža: od kuće najčešće koristimo bežični WiFi, pa je bitno da se podrazumevane postavke ovog uređaja zaštite – da se promeni ime i lozinka za WiFi Access Point, kao i za SSID bežične mreže. Potrebno je da se koristi jaka lozinka za pristup mreži, i najjača moguća enkripcija – da se izbegavaju stari i manje sigurni oblici šifrovanja kao što je WEP.

– Neophodna je provera mejlova, odnosno linkova na koje se od zaposlenog zahteva da klikne, i treba dobro razmisliti pre nego što podelimo informacije, bilo mejlom, telefonom ili preko tableta.

– Primetili smo da je aktivan veliki broj phishing i social engineering kampanja koje koriste temu „COVID-19“ i pokušavaju da iskoriste stanje opšteg straha i potrebu za hitnom reakcijom kod ljudi. Na sajtu www.cert.rs korisnici mogu da se informišu o aktuelnim kampanjama a mogu da nađu i preporuke kako da ih prepoznaju.

– Masovni rad od kuće omasovio je i korišćenje komunikacionih platformi za održavanje sastanaka. Preporuka je da se pažljivo bira komunikaciona platforma, da zaposleni prate instrukcije svojih organizacija i pouzdanih javnih izvora – Nacionalni CERT je takođe upozorio da je uočena masovna registracija lažnih domena komunikacione platforme Zoom.

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Kako se zaštititi tokom rada od kuće?
Klimatske promene i socijalne krize najveći globalni rizici u 2022.

jan 14, 2022

Iako svet ulazi u treću godinu pandemije, ključni rizik zbog kojeg vlada zabrinutost su klimatske promene, pokazao je Izveštaj o globalnim rizicima za 2022. godinu. Dok je klima najveći dugoročni rizik, dotle su kao glavni kratkoročni problem..

Pročitaj više...

Kako se zaštititi tokom rada od kuće?

jan 8, 2022

Pročitaj više...

Kako se zaštititi tokom rada od kuće?
Kazne za Google i Facebook zbog nepravilnog korišćenja kolačića

jan 8, 2022

Francuski regulator za informatiku i slobode (CNIL) kaznio je Google sa 150 miliona evra a Facebook sa 60 miliona evra zbog kršenja pravila o upotrebi kolačića prilikom prikupljanju podataka o korisnicima, prenose mediji. Francuski regulator..

Pročitaj više...

Kako se zaštititi tokom rada od kuće?
VISA: Onlajn kupovina bezbednija nego ikada

dec 30, 2021

CEMEA je jedan od regiona sa najnižom stopom prevara na globalnom nivou, a u martu ove godine stopa zloupotreba niža je za osam odsto u odnosu na isti period prethodne godine Globalni sajber kriminal značajno je porastao od početka..

Pročitaj više...