Kako se zaštititi tokom rada od kuće?

Aktuelno Datum: 16.11.2020.
Kako se zaštititi tokom rada od kuće?

Tokom pandemije, sve više ljudi radi od kuće što svakako nameće pitanje kako se u takvim uslovima zaštititi od sajber napada i kako rad od kuće učiniti bezbednim.

Na ovo pitanje odgovorila nam je Jelena Manasijević iz Nacionalnog CERT-a.

– Rad od kuće je u određenim oblastima postojao i ranije, ali je uvođenjem vanrednog stanja usled pandemije postao masovan: to je dovelo i do specifičnog izazova za sajber bezbednost. Polazimo od pretpostavke da zaposleni imaju svoje službene laptopove, i da pristupaju preko VPN – Virtuelne Privatne Mreže, koji kreira šifrovan tunel preko javnog interneta do same organizacije. Ovo jeste bezbedan način pristupanja mreži, ali je neophodno da se zaposleni pridržavaju osnovnih mera bezbednosti kako ne bi došlo do zloupotrebe.

– Najbitnije je da se obezbedi prvo lokalna mreža: od kuće najčešće koristimo bežični WiFi, pa je bitno da se podrazumevane postavke ovog uređaja zaštite – da se promeni ime i lozinka za WiFi Access Point, kao i za SSID bežične mreže. Potrebno je da se koristi jaka lozinka za pristup mreži, i najjača moguća enkripcija – da se izbegavaju stari i manje sigurni oblici šifrovanja kao što je WEP.

– Neophodna je provera mejlova, odnosno linkova na koje se od zaposlenog zahteva da klikne, i treba dobro razmisliti pre nego što podelimo informacije, bilo mejlom, telefonom ili preko tableta.

– Primetili smo da je aktivan veliki broj phishing i social engineering kampanja koje koriste temu „COVID-19“ i pokušavaju da iskoriste stanje opšteg straha i potrebu za hitnom reakcijom kod ljudi. Na sajtu www.cert.rs korisnici mogu da se informišu o aktuelnim kampanjama a mogu da nađu i preporuke kako da ih prepoznaju.

– Masovni rad od kuće omasovio je i korišćenje komunikacionih platformi za održavanje sastanaka. Preporuka je da se pažljivo bira komunikaciona platforma, da zaposleni prate instrukcije svojih organizacija i pouzdanih javnih izvora – Nacionalni CERT je takođe upozorio da je uočena masovna registracija lažnih domena komunikacione platforme Zoom.

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Kako se zaštititi tokom rada od kuće?
Potrebno unapređenje zakonskog okvira u oblasti informacione bezbednosti

nov 15, 2022

Jačanje informacione bezbednosti i zaštite podataka građana, razvoj digitalne infrastrukture koja će podržati širenje elektronske uprave u Srbiji, kao i popularizacija i veće korišćenje elektronskih usluga, biće prioriteti..

Pročitaj više...

Kako se zaštititi tokom rada od kuće?
Napad na Registar nacionalnog domena Srbija

okt 13, 2022

Servisi Registra nacionalnog domena Srbije (RNIDS) našli su se juče pod opterećenjem zbog   napada   na infrastrukturu..

Pročitaj više...

Kako se zaštititi tokom rada od kuće?
Veliki sajber napad na Uber

sep 20, 2022

Uber je u petak saopštio da reaguje na incident iy oblasti sajber bezbednosti nakon što je haker očigledno provalio njegovu mrežu. Njujork tajms je izvestio da je Uber u četvrtak otkrio kršenje i isključio nekoliko svojih..

Pročitaj više...

Kako se zaštititi tokom rada od kuće?
Irski regulator kaznio Instagram zbog obrade podataka o deci

sep 6, 2022

Irski regulator za zaštitu privatnosti podataka izrekao je rekordnu kaznu od 405 miliona evra (402 miliona dolara) društvenoj mreži Instagram nakon istrage o njenom rukovanju podacima o deci, rekao je portparol te organizacije. ..

Pročitaj više...