Kaspersky ukazuje na najveće pretnje po bezbednost dece na internetu u 2024. godini

Aktuelno Datum: 17.01.2024.
Kaspersky ukazuje na najveće pretnje po bezbednost dece na internetu u 2024. godini

Većina dece danas ima pristup pametnom telefonu ili tabletu, a primetno je i da sve ranije počinju da se upoznaju sa digitalnim svetom i tehnologijom. Zbog toga je važno da roditelji budu informisani o najnovijim sajber pretnjama koje ciljaju decu kako bi ih bolje zaštitili. Stručnjaci kompanije Kaspersky istražuju neke od glavnih trendova sa kojima bi roditelji trebalo da se upoznaju kako bi zaštitili svoje mališane na internetu.

  1. Deca će sve više koristiti AI alatke, koje nisu uvek bezbedne i prilagođene njihovom uzrastu

Prema istraživanju Ujedinjenih nacija, oko 80 odsto mladih tvrdi da koristi veštačku inteligenciju (AI) više puta dnevno. Sa razvojem veštačke inteligencije, pojavile su se brojne, malo poznate, aplikacije sa naizgled bezopasnim funkcijama, poput filtera na slikama. Međutim, kada deca ubace fotografije u takve aplikacije, ne mogu biti sigurni u kojoj će bazi podataka njihove fotografije završiti i da li će ih neko zloupotrebiti.

Štaviše, neke AI aplikacije, posebno četbotovi, omogućavaju da se lako pristupi sadržaju koji je neprikladan za najmlađe. Na primer, postoji mnoštvo AI četbotova koji su posebno dizajnirani da koriste erotične sadržaje. Čak i u slučajevima kada se traži provera starosti, neka deca mogu sakriti stvarni uzrast.

  1. Predviđa se porast napada zlonamernih aktera na decu gejmere

Prema najnovijim onlajn statistikama, 91 odsto dece uzrasta 3-15 godina igra video igre na nekom pametnom uređaju. Za neke igre, glasovno i tekstualno ćaskanje sa drugim igračima je sastavni deo iskustva. Kako je sve više mladih ljudi na internetu, kriminalci mogu izgrade „virtuelno poverenje“. Prvo, sajber kriminalci stiču poverenje mladih igrača tako što ih namamljuju poklonima ili obećanjima o prijateljstvu, a kada steknu poverenje lako dobijaju njihove lične podatke tako što im predlažu da kliknu na fišing link koja preuzima zlonamerni fajl na njihov uređaj koji deluje kao mod za Minecraft ili Fortnite.

  1. Razvoj FinTech industrije za decu su novi tip pretnji

Sve veći broj banaka pruža specijalizovane proizvode i usluge prilagođene deci, uključujući i bankarske kartice namenjene mlađim uzrastima, čime postaju podložni finansijskim i konvencionalnim prevarama, poput obećanja besplatne konzole PlayStation 5 ili druge vredne imovine nakon unosa podataka o kartici na fišing sajtu. Koristeći tehnike socijalnog inženjeringa, sajber kriminalci mogu da zloupotrebe poverenje dece tako što će se predstavljati kao njihovi vršnjaci  tražeći podatke o kartici ili transfer novca.

  1. Očekuje se porast pretnji korišćenjem pametnih (smart) kućnih uređaja

Uprkos sve većem broju slučajeva zloupotreba pametnih kućnih uređaja, proizvođači ne žure da stvore bolju tehnologiju koja preventuje potencijalne napade. Međutim, to znači da kriminalci mogu da iskoriste decu za sajber napade. Na primer, ako kriminalci pristupe pametnim uređajima dok je dete samo kod kuće, mogu da ih kontaktiraju i traže lične podatke – ime, adresa i vreme kada roditelji nisu kod kuće – ili broj kreditne kartice roditelja. Tako će, pored hakovanja uređaja, postojati rizik od gubitka finansijskih sredstava ili fizičkog napada.

  1. Deca će tražiti da se poštuje njihova online privatnost

Kako deca sazrevaju i postaju svesnija, tako traže više privatnosti, kako u realnom, tako i u virtuelnom svetu. Shodno tome, kada roditelji saopšte da žele da instaliraju neku aplikaciju za nadzor, neće sva deca to mirno prihvatiti. Zbog toga roditelji moraju pažljivo da komuniciraju sa svojom decom o bezbednosti na internetu i važnosti nadzornih aplikacija, uz poštovanje privatnosti. To znači uspostavljanje jasnih granica i očekivanja od deteta.

  1. Deca rado preuzimaju aplikacije koje nisu dostupne u njihovoj zemlji i tako se izlažu riziku

Ako aplikacija nije dostupna u njihovom regionu najmlađi korisnici će tražiti alternative, koje često mogu biti rizične. Čak i ako se obrate zvaničnim prodavnicama aplikacija kao što je Google Play, i dalje rizikuju da postanu plen sajber kriminalaca. U periodu od 2020. do 2022. istraživači kompanije Kaspersky pronašli su više od 190 aplikacija zaraženih virusom Harly Trojan na Google Play-u, koje su naplaćivale usluge korisnicima bez njihovog znanja. Procenjuje se da je broj preuzimanja ovih aplikacija bio oko 4,8 miliona, ali stvaran broj oštećenih može biti mnogo veći.

„Kao što vidimo, mnogi trendovi koji se dešavaju u društvu utiču i na decu, čineći ih potencijalnim metama napadača. Ovo uključuje razvoj i sve veću popularnost AI alatki i pametnih kućnih uređaja, kao i gejming i FinTech industrija. Zbog toga je od ključne važnosti da od malih nogu naučite decu osnovama sajber bezbednosti – kako da ne upadnu u zamku, koje sajber pretnje vrebaju tokom igranja i kako pravilno da zaštite lične podatke. Ovih pretnji trebaju da budu svesne sve generacije“, zaključuje Andrej Sidenko, stručnjak za bezbednost i privatnost iz kompanije Kaspersky.

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Kaspersky ukazuje na najveće pretnje po bezbednost dece na internetu u 2024. godini
Konferencija "Rizici novog doba: nova era održivosti", 6. jun, Hyatt Regency Beograd

maj 20, 2024

Kako će se na poslovanje odraziti ubrzane promene – od razvoja veštačke inteligencije i rizika koje donosi, preko sve većih sajber rizika uslovljenih razvojem novih tehnologija, do klimatskih promena koje remete poslovanje od lanca..

Pročitaj više...

Kaspersky ukazuje na najveće pretnje po bezbednost dece na internetu u 2024. godini
Marsh Adria Risk Forum: Rizicima treba pristupati holistički i na duge staze

apr 20, 2024

Lorejn Stok, lider za risk menadžment za Evropu kompanije Marsh je na otvaranju Adria Risk Foruma 2024. koji je održan 18. aprila u Beogradu, predstavila ukratko tradicionalno istraživanje ove kompanije na temu rizika. Kada je reč o percepciji rizika..

Pročitaj više...

Kaspersky ukazuje na najveće pretnje po bezbednost dece na internetu u 2024. godini
Na poslovnu klimu utiču pravilno korišćenje podataka i sajber bezbednost

feb 5, 2024

Na povoljnu poslovnu klimu tokom 2024. više nego ranije uticaće pravilno korišćenje podataka i sajber bezbednost . Čak do 86 odsto finansijskih direktora ističe važnost pravovremenog ulaganja u poslovne modele koji..

Pročitaj više...

Kaspersky ukazuje na najveće pretnje po bezbednost dece na internetu u 2024. godini
Risk menadžeri su izdvojili deset najvažnijih poslovnih rizika za 2024.

jan 23, 2024

Najvažniji globalni poslovni rizici za 2024. su sajber incidenti, a sledi prekid poslovanja, dok su prirodne katastrofe izbile na treće mesto sa šestog na kom su se nalazile prošle godine, pokazuje Allianz Barometar rizika 2024. Čak..

Pročitaj više...