Pažljivo sa onlajn kupovinom tokom Crnog petka

Aktuelno Datum: 23.11.2023.
Pažljivo sa onlajn kupovinom tokom Crnog petka

Nezvanični početak prazničnog šopinga­ – Crni petak – veoma je aktivan period ne samo za prodavce i njihove kupce, već i za sajber kriminalce. Oni koriste priliku da kreiraju lažne, neodoljive ponude koje navodno brzo ističu. U žurbi da nešto dobiju besplatno ili po najnižoj ceni, kupci ne obraćaju dovoljno pažnje da li je sajt na kom unose podatke autentičan. Zato je izuzetno važno da obratite pažnju na adresu sajta na kom kupujete i budete posebno oprezni sa nepoznatim trgovcima.

Metode i načini onlajn prevara iz godine u godine postaju sve sofisticiraniji i na prvi pogled teško prepoznatljivi. Prevaranti najčešće koriste metod fiktivne e-prodavnice koja izgleda kao legitiman šoping sajt, samo što robu koju poručite i platite nikada nećete dobiti.

Druga omiljena šema je sajt koji imitira poznatu platformu kao što je, recimo, Amazon. Kupac je uveren da kupuje od proverenog trgovca, jer sve izgleda potpuno isto, osim što u adresnoj liniji piše nešto drugo. Ponekad je razlika u samo jednom slovu (npr. amazzon.com umesto amazon.com), zbog čega je prevaru teže uočiti.

Prevaranti rado koriste lažne phishing sajtove i za „pecanje“ podataka. Dakle, ne samo što nećete dobiti robu koju ste platili, nego će iskoristiti vaše podatke s kartice da vam uzmu još novca.

Ipak, ovi rizici ne znače da treba potpuno da se odreknete svih prednosti onlajn kupovine. Stvar je u tome da samo treba da budete još oprezniji nego inače. Evo nekoliko saveta kako se zaštititi od prevare i osigurati bezbednu onlajn kupovinu u vreme oko Crnog petka, ali i tokom celog pretprazničnog perioda:

 -        Pre nego što kliknete "Kupi", obavezno proverite legitimnost i sigurnost vebsajta. Uverite se da koristi sigurne veze (https://) i da poseduje odgovarajuće sigurnosne sertifikate. To će vam pomoći da zaštitite svoje lične i finansijske podatke. Koristite poznate prodajne platforme ili proverene onlajn trgovce kako biste smanjili rizik od prevare. Oprezno pristupajte sajtovima koji nude ekstremno velike popuste, posebno ako na njima niste ranije kupovali.

 -        Nemojte unositi PIN kod prilikom kupovine putem interneta ili podatke za logovanje u elektronsko bankarstvo. Nemojte slati sliku kartice ili bilo kog dokumenta. Ovo nisu podaci potrebni za obavljanje onlajn kupovine. Takođe, banke vam nikada neće tražiti da mejlom ili porukom promenite svoje podatke, potvrdite lozinku ili slično, pa su ovakve vrste zahteva najčešće znak da je reč o prevari.

 -        Internet kupovinu obavljajte na sajtovima koji nude zaštitu kroz dvofaktorsku autentifikaciju, tako što ćete kupovinu, na primer, potvrditi unosom koda koji ste dobili putem SMS poruke ili iz aplikacije za elektronsko bankarstvo.

 -        Oprezno sa imejl ponudama koje zvuče previše primamljivo. Često sadrže linkove ka lažnim sajtovima koji mogu pokušati da vam izvuku lične podatke ili fajlove koji su zaraženi virusom. Ako ponuda zvuči previše dobro da bi bila istinita, verovatno nije.

 -        Prilikom onlajn kupovine ne treba koristiti deljene WiFi mreže, niti mreže koje su otvorene. Najbezbednije je da budete na svom kućnom internetu ili internetu svog mobilnog operatera. Budite sigurni da je računar ili telefon sa koga plaćate bezbedan, neka to bude vaš računar ili telefon. Takođe bi bilo dobro da postavite dnevne ili mesečne limite za onlajn potrošnju putem platne kartice.

 -        Redovno proveravajte izvode sa bankovnih računa i pratite transakcije na karticama kako biste brzo primetili eventualne nepravilnosti. Ukoliko primetite nešto sumnjivo, odmah obavestite banku.

 Sva ova pravila bezbedne onlajn kupovine važe tokom cele godine, ali se u periodu praznika savetuje dodatni oprez. Više informacija o tome kako da se zaštitite od prevara i bezbedno koristite internet potražite na ErsteZnali.rs – besplatnoj, nekomercijalnoj platformi za finansijsku edukaciju koju je pokrenula Erste Banka.

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Pažljivo sa onlajn kupovinom tokom Crnog petka
Na poslovni klimu utiču pravilno korišćenje podataka i sajber bezbednost

feb 5, 2024

Na povoljnu poslovnu klimu tokom 2024. više nego ranije uticaće pravilno korišćenje podataka i sajber bezbednost . Čak do 86 odsto finansijskih direktora ističe važnost pravovremenog ulaganja u poslovne modele koji..

Pročitaj više...

Pažljivo sa onlajn kupovinom tokom Crnog petka
Risk menadžeri su izdvojili deset najvažnijih poslovnih rizika za 2024.

jan 23, 2024

Najvažniji globalni poslovni rizici za 2024. su sajber incidenti, a sledi prekid poslovanja, dok su prirodne katastrofe izbile na treće mesto sa šestog na kom su se nalazile prošle godine, pokazuje Allianz Barometar rizika 2024. Čak..

Pročitaj više...

Pažljivo sa onlajn kupovinom tokom Crnog petka
Kaspersky ukazuje na najveće pretnje po bezbednost dece na internetu u 2024. godini

jan 17, 2024

Većina dece danas ima pristup pametnom telefonu ili tabletu, a primetno je i da sve ranije počinju da se upoznaju sa digitalnim svetom i tehnologijom. Zbog toga je važno da roditelji budu informisani o najnovijim sajber pretnjama koje ciljaju decu kako bi..

Pročitaj više...

Pažljivo sa onlajn kupovinom tokom Crnog petka
Objavljen je 19. tradicionalni izveštaj Marsh McLennan: Koji globalni rizici zauzimaju top pozicije?

jan 11, 2024

Marsh McLennan je objavio svoj 19. tradicionalni Izveštaj o globalnim rizicima za 2024. godinu. U okviru ankete o percepcijama rizika ispitano je 1.490 stručnjaka iz akademske, poslovne, vladine, međunarodna zajednica i civilnog..

Pročitaj više...