Kako je došlo do porasta uhođenja na društvenim mrežama?

Aktuelno Datum: 16.02.2023.
Kako je došlo do porasta uhođenja na društvenim mrežama?

Stručnjaci za sajber bezbednost kompanije Kaspersky ukazuju na porast ali i  romantizovanje digitalnog uhođenja.

Sigurno ste čuli za stalkervare, oblik digitalnog uhođenja bolje poznat kao komercijalno dostupan softver koji se može diskretno instalirati na pametne telefone. Zajedno sa drugim tehnologijama, stalkervare se često koristi u nasilnim vezama, omogućavajući počiniocima da prate privatni život pojedinca bez njihovog znanja. Stalkervare je takođe povezan sa drugim oblicima nasilnog ponašanja.

Prema istraživanjima kompanije Kaspersy, oko 30 000 ljudi širom sveta je bilo pogođeno stalkervare-om tokom protekle godine, dok se procenjuje da bi upotreba ovog oblika softvera širom sveta mogla da broji i do milion slučajeva godišnje.

Važno je da ne romantiziramo ponašanje kakvo se vidi i u pojedinim popularnim serijama, već da ga osudimo jer ono jeste -  uhođenje. Bez obzira da li se to dešava onlajn ili ne ovo jeste vrsta nasilja“, istakla je Kristina Jankovski iz kompanije Kaspersky.

„ Da bi stekli bolje razumevanje stalkervare-a, Kaspersky deli uvide sa globalnom sajber zajednicom i pomaže organizacijama u borbi protiv digitalnog uhođenja. Svi relevantni podaci i informacije o ovom pitanju moraju se deliti u korist onih koji su pogođeni sajber nasiljem kako bi se dodatno poboljšao nivo prevencije i zaštite.”

Uhođenje je opasno i traumatično krivično delo. Ponekad i moderni mediji, filmovi, TV i muzika predstavljaju uhođenje kao poželjno, zavodljivo i laskavo – ali u stvarnom životu, to je neželjeno, zastrašujuće i nezakonito“, ističe Karen Bentli, izvršna direktorka WESNET-a.

U 2019. godini, Kaspersky je zajedno sa devet drugih kompanija i organizacija osnovao Koaliciju protiv Stalkervare-a, koja danas broji više od 40 članova širom sveta. Misija Koalicije je da poboljša otkrivanje stalkervare-a, bori se protiv nasilja u porodici, promoviše razmenu znanja među neprofitnim organizacijama i kompanijama i podigne svest javnosti o problemu.

Preporuke za one koji su pogođeni stalkervare-om

• Obratite se lokalnoj organizaciji za podršku, a na sajtu  www.stopstalkervare.org možete pronaći video koji pruža korisne informacije žrtvama da bolje prepoznaju znakove upozorenja uhoda i preporučuje dalje korake i ponašanja koje treba preduzeti ili izbegavati

  • Ne pokušavajte da izbrišete stalkervare, promenite bilo koja podešavanja ili neovlašćeno menjate svoj telefon. Ovo može upozoriti vašeg potencijalnog počinioca i dovesti do eskalacije situacije. Takođe rizikujete da izbrišete važne podatke ili dokaze koji bi mogli da se koriste u krivičnom gonjenju.

•Pazite na znakove upozorenja uključujući: brzo pražnjenje baterije zbog toga što nepoznate ili sumnjive aplikacije troše bateriju ili skoro instalirane aplikacije sa sumnjivim pristupom za korišćenje i praćenje vaše lokacije

• Proverite da li je vaša postavka „nepoznati izvori“ omogućena, jer to može biti znak da je neželjeni softver instaliran iz izvora treće strane. Važno je napomenuti da su gore navedeni znaci samo simptomi moguće instalacije stalkervare-a, a ne definitivna indikacija.

• Koristite provereno rešenje za sajber bezbednost kao što je Kaspersky Free za Android. Međutim, ako postoji sumnja da je stalkervare već pokrenut na pametnom telefonu, to bi trebalo da se uradi samo nakon procene rizika dotične osobe – najbolje zajedno sa organizacijom za podršku – u suprotnom bi počinilac mogao primetiti novo uvedeno rešenje za sajber bezbednost.

Kaspersky preporuke za zaštitu od stalkervare-a na mobilnim telefonima

 

• Zaštitite svoj telefon jakom lozinkom koju nikada ne delite sa partnerom, prijateljima ili kolegama.

• Redovno proveravajte dozvole instaliranih aplikacija: Stalkervare aplikacije mogu biti prikrivene lažnim imenom aplikacije.

• Izbrišite aplikacije koje se retko ili nikada ne koriste.

• Proverite ličnu istoriju pregledanja: Da bi preuzeo stalkervare, počinilac mora da poseti veb lokacije koje pogođeni korisnik verovatno ne poznaje. Alternativno, istorija uopšte ne bi mogla biti ako ju je počinilac izbrisao.

 

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Kako je došlo do porasta uhođenja na društvenim mrežama?
Srbija na 13. mestu po broju žrtava sajber napada

apr 20, 2023

Naša zemlja na samom je vrhu po broju žrtava sajber napada (nalazi se na 13. mestu), a mobilni telefoni su najveća meta, sa čak 60 odsto digitalnih prevara*. „To se meni neće desiti“, uverenje je mnogih kada se govori o sajber..

Pročitaj više...

Kako je došlo do porasta uhođenja na društvenim mrežama?
Na internetu možete sresti ljubav svog života, ali i prevaranta

feb 13, 2023

Bliži se Dan zaljubljenih i, dok oni koji su u vezi s pažnjom biraju poklone za svoju voljenu osobu, mnogi usamljeni okreću se onlajn svetu u nadi da će tamo lakše pronaći srodnu dušu. Stručnjaci za bezbednost apeluju na oprez, posebno..

Pročitaj više...

Kako je došlo do porasta uhođenja na društvenim mrežama?
Sajber kriminalci ciljaju vlade i medije

jan 26, 2023

Broj incidenata u državnim i mas medijima prethodne godine bio je u porastu, a predviđanja su slična i za 2023. godinu, pokazuje istraživanje kompanije Kasperky. Bezbednosni operativni centri (SOC) iz ovih i drugih industrija će se verovatno suočiti sa..

Pročitaj više...

Kako je došlo do porasta uhođenja na društvenim mrežama?
Kaspersky: U 2023. godini dominiraće ucene preko mailova, lažno curenje podataka i još više cloud napada

jan 24, 2023

Istraživači kompanije Kaspersky podelili su svoja predviđanja o trendovima sajber pretnji, a lista je iz godine u godinu sve veća. Jedna od glavnih pretnji svakako su sajber kriminalci koji koriste medije da ucenjuju organizacije, prijavljuju navodna..

Pročitaj više...