Sajber kriminalci ciljaju vlade i medije

Aktuelno Datum: 26.01.2023.
Sajber kriminalci ciljaju vlade i medije

Broj incidenata u državnim i mas medijima prethodne godine bio je u porastu, a predviđanja su slična i za 2023. godinu, pokazuje istraživanje kompanije Kasperky. Bezbednosni operativni centri (SOC) iz ovih i drugih industrija će se verovatno suočiti sa više ponavljajućih ciljanih napada, kao i napada na lanac snabdevanja preko telekomunikacionih provajdera. Organizacije koje su ugrožene napadima ransomvera takođe mogu naići na uništavanje podataka. Sa druge strane, timovi SOC-a se suočavaju sa sve većim nedostatkom osoblja.

Uloga sajber-bezbednosti u velikim preduzećima značajno se povećava iz godine u godinu, te su bezbednosni operativni centri od velike važnosti za poslovanje.

Ponovljeni ciljani napadi aktera koje sponzoriše država

U 2022. godini, stručnjaci kompanije Kaspersky videli su da se prosečan broj incidenata u sektoru masovnih medija udvostručio, odnosno porastao sa 263 u 2021. na 561 u 2022. Tokom prošle godine desio se veliki broj napada na državni sistem, uključujući i onaj kada su hakeri prekinuli emitovanje Iranske državne televizije tokom protesta u zemlji. Mediji su takođe bili izloženi DDoS napadima, poput onih u Češkoj.

Pored vladinog sektora, gde je prosečan broj incidenata porastao za 36 odsto 2022. godine, masovni mediji su postali glavna meta sajber kriminalaca među 13 drugih analiziranih segmenata, uključujući industrijski, prehrambeni, razvojni, finansijski i drugi.

Rast će se nastaviti 2023. godine, uz ponavljanje ciljanih napada aktera koje sponzoriše država, koji će verovatno biti često primećeni. Iako je ovo uobičajeno relevantno za vladine organizacije, segment masovnih medija je sve više na meti tokom međunarodnih sukoba u kojima masovni mediji igraju neizbežno važnu ulogu.

„Veliki biznisi i vladine agencije oduvek su bile mete sajber kriminalaca i aktera koje sponzoriše država, ali geopolitičke turbulencije su povećale motivaciju napadača i oživele haktivizam, sa kojim se stručnjaci za sajber bezbednost nisu redovno susreli sve do 2022. Novi talas politički motivisanih napada je posebno relevantan za vladin sektor i sektor mas medija. Da biste efikasno zaštitili kompaniju, neophodno je primeniti sveobuhvatno otkrivanje pretnji i otklanjanje opasnosti koje se pružaju kroz usluge upravljanog otkrivanja i reagovanja“, rekao je Sergey Soldatov, šef bezbednosnog operativnog centra (SOC) kompanije Kaspersky.

Napadi na lanac snabdevanja preko telekomunikacionih provajdera

 U 2023. godini, počinioci bi mogli da udare i na lance snabdevanja tako što će više napadati telekomunikacione kompanije, a direktno se pogađaju kupci. Iako je u 2022. prosečan udeo incidenata ovog tipa bio nešto manji – 79 u 2021. na 10.000 nadgledanih sistema, u odnosu na otprilike 12 u 2022. – ove kompanije ostaju privlačne mete za sajber kriminalce.

Ransomvare uništavači; početni kompromisi putem javnih aplikacija

Tokom 2022. godine, kompanija Kasperksy je primetila novi trend ransomvare-a koji će se nastaviti i 2023. – akteri istih ne samo da će šifrovati podatke kompanija već će ih i uništavati. Ovo je relevantno za organizacije koje su izložene politički vođenim napadima. Još jedna pretnja koja čeka SOC je više napada putem javnih aplikacija.

Sa čime će se SOC suočiti interno?

U 2023. povećava se vrednost koju svaki član tima (čak i onaj koji nije kvalifikovan) donosi SOC-u. Razvijanje veština tima je dokazan način da se suprotstavite rastućoj količini pretnji. To znači da će obuka vezana za IR i bilo koji oblik SOC vežbi, i savetodavne simulacije napada biti od vitalnog značaja.

Sve veći broj incidenata i pretnji transformiše se u potrebu za predviđanjem napada i tehnika, podižući vrednost obaveštajnih podataka o pretnjama.

Da biste pročitali ceo izveštaj o izazovima SOC-a u 2023. godini, posetite Securelist.com. Ovaj izveštaj je deo Kaspersky Securiti Bulletin-a (KSB) – godišnje serije predviđanja i analitičkih izveštaja o ključnim promenama u svetu sajber bezbednosti. Kliknite ovde da pogledate ostale KSB komade.

Foto: Pixabay.com

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Sajber kriminalci ciljaju vlade i medije
Srbija na 13. mestu po broju žrtava sajber napada

apr 20, 2023

Naša zemlja na samom je vrhu po broju žrtava sajber napada (nalazi se na 13. mestu), a mobilni telefoni su najveća meta, sa čak 60 odsto digitalnih prevara*. „To se meni neće desiti“, uverenje je mnogih kada se govori o sajber..

Pročitaj više...

Sajber kriminalci ciljaju vlade i medije
Kako je došlo do porasta uhođenja na društvenim mrežama?

feb 16, 2023

Stručnjaci za sajber bezbednost kompanije Kaspersky ukazuju na porast ali i  romantizovanje digitalnog uhođenja. Sigurno ste čuli za stalkervare, oblik digitalnog uhođenja bolje poznat kao komercijalno dostupan softver koji se može diskretno..

Pročitaj više...

Sajber kriminalci ciljaju vlade i medije
Na internetu možete sresti ljubav svog života, ali i prevaranta

feb 13, 2023

Bliži se Dan zaljubljenih i, dok oni koji su u vezi s pažnjom biraju poklone za svoju voljenu osobu, mnogi usamljeni okreću se onlajn svetu u nadi da će tamo lakše pronaći srodnu dušu. Stručnjaci za bezbednost apeluju na oprez, posebno..

Pročitaj više...

Sajber kriminalci ciljaju vlade i medije
Kaspersky: U 2023. godini dominiraće ucene preko mailova, lažno curenje podataka i još više cloud napada

jan 24, 2023

Istraživači kompanije Kaspersky podelili su svoja predviđanja o trendovima sajber pretnji, a lista je iz godine u godinu sve veća. Jedna od glavnih pretnji svakako su sajber kriminalci koji koriste medije da ucenjuju organizacije, prijavljuju navodna..

Pročitaj više...