Kasperski: Veći broj sajber napada tokom 2022.

Aktuelno Datum: 16.12.2022.
Kasperski: Veći broj sajber napada tokom 2022.

Tokom 2022. prosečan DDoS napad je trajao 18,5 sati, skoro 40 puta duže u poređenju sa 2021, zaključili su stručnjaci kompanije Kaspersky.

DDoS su napadi koji imaju za cilj da preopterete ciljani sajt ogromnim istovremenim brojem zahteva i tako ga sruše.

Rat u Ukrajini stvorio je plodno tlo za sajber napade i stručnjaci su uočili porast DDoS aktivnosti tokom leta ove godine.

U najnovijoj analizi stručnjaci kompanije Kaspersky ocenili su da je ovu godinu obeležio vojni sukob u Ukrajini, koji je doneo neizvesnost.

„U danima i nedeljama koji su prethodili vojnom sukobu primećene su pojačane aktivnosti sajber napada i neki znaci vredni pažnje“, navodi se u saopštenju kompanije Kaspersky.

Onda je 24. februara usledio snažan talas pseudo-ransomware napada i wiper napada (malverom za brisanje podataka), koji su neselektivno ciljali ukrajinske entitete.

Neki su bili veoma sofisticirani, ali obim wiper i ransomvare napada brzo se smanjio nakon početnog talasa, navodi se u saopštenju.

„Evropljani koji se oslanjaju na ViaSat satelit suočili su se 24. februara sa velikim prekidima u pristupu internetu. Ovaj ‘sajber događaj’ počeo je rano ujutru, manje od dva sata nakon što je Ruska Federacija javno objavila početak ‘specijalne vojne operacije’ u Ukrajini. Sabotaža ViaSat-a još jednom pokazuje da su sajber napadi osnovne cigle u bedemima modernih oružanih sukoba i da mogu direktno podržati ključne prekretnice u vojnim operacijama“, piše u saopštenju te kompanije.

Izveštaj je deo Kaspersky Security Bulletin-a (KSB), koji svake godine analizira ključne promene u svetu sajber bezbednosti.

Kompanija Kaspersky je globalna sajber bezbednosna kompanija osnovana 1997. godine.

Više od 400 miliona korisnika zaštićeno je tehnologijom kompanije Kaspersky, dok preko 240.000 korporativnih klijenata koristi njihove usluge kako bi zaštitili svoje informacije, navodi se u saopštenju.

Foto: Pixabay

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Kasperski: Veći broj sajber napada tokom 2022.
Na poslovni klimu utiču pravilno korišćenje podataka i sajber bezbednost

feb 5, 2024

Na povoljnu poslovnu klimu tokom 2024. više nego ranije uticaće pravilno korišćenje podataka i sajber bezbednost . Čak do 86 odsto finansijskih direktora ističe važnost pravovremenog ulaganja u poslovne modele koji..

Pročitaj više...

Kasperski: Veći broj sajber napada tokom 2022.
Risk menadžeri su izdvojili deset najvažnijih poslovnih rizika za 2024.

jan 23, 2024

Najvažniji globalni poslovni rizici za 2024. su sajber incidenti, a sledi prekid poslovanja, dok su prirodne katastrofe izbile na treće mesto sa šestog na kom su se nalazile prošle godine, pokazuje Allianz Barometar rizika 2024. Čak..

Pročitaj više...

Kasperski: Veći broj sajber napada tokom 2022.
Kaspersky ukazuje na najveće pretnje po bezbednost dece na internetu u 2024. godini

jan 17, 2024

Većina dece danas ima pristup pametnom telefonu ili tabletu, a primetno je i da sve ranije počinju da se upoznaju sa digitalnim svetom i tehnologijom. Zbog toga je važno da roditelji budu informisani o najnovijim sajber pretnjama koje ciljaju decu kako bi..

Pročitaj više...

Kasperski: Veći broj sajber napada tokom 2022.
Objavljen je 19. tradicionalni izveštaj Marsh McLennan: Koji globalni rizici zauzimaju top pozicije?

jan 11, 2024

Marsh McLennan je objavio svoj 19. tradicionalni Izveštaj o globalnim rizicima za 2024. godinu. U okviru ankete o percepcijama rizika ispitano je 1.490 stručnjaka iz akademske, poslovne, vladine, međunarodna zajednica i civilnog..

Pročitaj više...