Kasperski: Veći broj sajber napada tokom 2022.

Aktuelno Datum: 16.12.2022.
Kasperski: Veći broj sajber napada tokom 2022.

Tokom 2022. prosečan DDoS napad je trajao 18,5 sati, skoro 40 puta duže u poređenju sa 2021, zaključili su stručnjaci kompanije Kaspersky.

DDoS su napadi koji imaju za cilj da preopterete ciljani sajt ogromnim istovremenim brojem zahteva i tako ga sruše.

Rat u Ukrajini stvorio je plodno tlo za sajber napade i stručnjaci su uočili porast DDoS aktivnosti tokom leta ove godine.

U najnovijoj analizi stručnjaci kompanije Kaspersky ocenili su da je ovu godinu obeležio vojni sukob u Ukrajini, koji je doneo neizvesnost.

„U danima i nedeljama koji su prethodili vojnom sukobu primećene su pojačane aktivnosti sajber napada i neki znaci vredni pažnje“, navodi se u saopštenju kompanije Kaspersky.

Onda je 24. februara usledio snažan talas pseudo-ransomware napada i wiper napada (malverom za brisanje podataka), koji su neselektivno ciljali ukrajinske entitete.

Neki su bili veoma sofisticirani, ali obim wiper i ransomvare napada brzo se smanjio nakon početnog talasa, navodi se u saopštenju.

„Evropljani koji se oslanjaju na ViaSat satelit suočili su se 24. februara sa velikim prekidima u pristupu internetu. Ovaj ‘sajber događaj’ počeo je rano ujutru, manje od dva sata nakon što je Ruska Federacija javno objavila početak ‘specijalne vojne operacije’ u Ukrajini. Sabotaža ViaSat-a još jednom pokazuje da su sajber napadi osnovne cigle u bedemima modernih oružanih sukoba i da mogu direktno podržati ključne prekretnice u vojnim operacijama“, piše u saopštenju te kompanije.

Izveštaj je deo Kaspersky Security Bulletin-a (KSB), koji svake godine analizira ključne promene u svetu sajber bezbednosti.

Kompanija Kaspersky je globalna sajber bezbednosna kompanija osnovana 1997. godine.

Više od 400 miliona korisnika zaštićeno je tehnologijom kompanije Kaspersky, dok preko 240.000 korporativnih klijenata koristi njihove usluge kako bi zaštitili svoje informacije, navodi se u saopštenju.

Foto: Pixabay

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Kasperski: Veći broj sajber napada tokom 2022.
Sajber kriminalci ciljaju vlade i medije

jan 26, 2023

Broj incidenata u državnim i mas medijima prethodne godine bio je u porastu, a predviđanja su slična i za 2023. godinu, pokazuje istraživanje kompanije Kasperky. Bezbednosni operativni centri (SOC) iz ovih i drugih industrija će se verovatno suočiti sa..

Pročitaj više...

Kasperski: Veći broj sajber napada tokom 2022.
Kaspersky: U 2023. godini dominiraće ucene preko mailova, lažno curenje podataka i još više cloud napada

jan 24, 2023

Istraživači kompanije Kaspersky podelili su svoja predviđanja o trendovima sajber pretnji, a lista je iz godine u godinu sve veća. Jedna od glavnih pretnji svakako su sajber kriminalci koji koriste medije da ucenjuju organizacije, prijavljuju navodna..

Pročitaj više...

Kasperski: Veći broj sajber napada tokom 2022.
Većina kompanija povećala ulaganje u održivost usled veće globalne neizvesnosti

jan 18, 2023

Najnoviji Deloitte-ov izveštaj o održivosti za 2023. godinu: „Ubrzavanje zelene tranzicije“ otkriva da izvršni direktori klimatske promene smatraju glavnim prioritetom za svoje organizacije usred globalne neizvesnosti. Zamoljeni..

Pročitaj više...

Kasperski: Veći broj sajber napada tokom 2022.
Možda ste čuli za fišing i nećete se upecati, ali da li znate za višing?

dec 23, 2022

Nove tehnologije i različiti internet servisi koje svakodnevno koristimo često su predmet zloupotrebe sajber kriminalaca kojima je cilj da dođu u posed ličnih i finansijskih podataka. Jedan od takvih napada je   višing..

Pročitaj više...