Napad na Registar nacionalnog domena Srbija

Aktuelno Datum: 13.10.2022.
Napad na Registar nacionalnog domena Srbija

Servisi Registra nacionalnog domena Srbije (RNIDS) našli su se juče pod opterećenjem zbog napada na infrastrukturu koju RNIDS koristi, saopštila je ova fondacija, piše Nova ekonomija.

„Rad servisa za registraciju domena je bio značajno otežan u periodu od 11 do 13:45 usled čega nisu mogli da budu obavljani poslovi registracije domena, WHOIS servis nije bio dostupan, a DNS zone nisu osvežavane“, piše u saopštenju.

RNIDS ističe da, uprkos napadima, „DNS servis RNIDS-a zadužen za nacionalne domene, tokom celog jučerašnjeg dana je radio bez prekida i korisnici koji su imali poteškoće prilikom pristupa sajtovima na .rs domenima nisu imali problem zbog napada na RNIDS-ov sistem“.

Infrastruktura kojom upravlja RNIDS (serveri, sajtovi itd.) konstantno su izloženi manje ili više intezivnim DDoS napadima, „svakog sekunda, 365 dana u godini“, navodi se u saopštenju.

„RNIDS nije izuzetak, niti usamljen u praksi odbrane od napada, jer identičan problem ima gotovo svaki svetski registar domena,“ dodaje se.

Nacionalni centar za prevenciju bezbednostih rizika u informaciono-komunikacionim sistemima (CERT) preduzeo je sve neophodne korake nakon što je juče došlo do otežanog rada DNS servisa u Srbiji, odgovoreno je Novoj ekonomiji.

„Nacionalni CERT u okviru svojih nadležnosti je preduzeo sve neophodne korake u cilju minimalnog uticaja na dostupnost servisa“, piše u pisanom odgovoru.

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Napad na Registar nacionalnog domena Srbija
Potrebno unapređenje zakonskog okvira u oblasti informacione bezbednosti

nov 15, 2022

Jačanje informacione bezbednosti i zaštite podataka građana, razvoj digitalne infrastrukture koja će podržati širenje elektronske uprave u Srbiji, kao i popularizacija i veće korišćenje elektronskih usluga, biće prioriteti..

Pročitaj više...

Napad na Registar nacionalnog domena Srbija
Veliki sajber napad na Uber

sep 20, 2022

Uber je u petak saopštio da reaguje na incident iy oblasti sajber bezbednosti nakon što je haker očigledno provalio njegovu mrežu. Njujork tajms je izvestio da je Uber u četvrtak otkrio kršenje i isključio nekoliko svojih..

Pročitaj više...

Napad na Registar nacionalnog domena Srbija
Irski regulator kaznio Instagram zbog obrade podataka o deci

sep 6, 2022

Irski regulator za zaštitu privatnosti podataka izrekao je rekordnu kaznu od 405 miliona evra (402 miliona dolara) društvenoj mreži Instagram nakon istrage o njenom rukovanju podacima o deci, rekao je portparol te organizacije. ..

Pročitaj više...

Napad na Registar nacionalnog domena Srbija
Suša pokosila planetu

sep 5, 2022

Po, „kralj reka“ u Italiji je tokom letnjih meseci konstantno presušivao zbog teške suše. Sredinom avgusta, prema pisanju Svetskog ekonomskog foruma koji se poziva na stručnjake, Po je bio skoro tri metra ispod nulte..

Pročitaj više...