Konferencija "Rizici novog doba: dve godine pandemije”

Aktuelno Datum: 27.06.2022.
Konferencija

Poslednje dve godine praćene pandemijom donele su brojne promene kako poslodavcima tako i zaposlenima. Pandemija je pre svega donela neočekivane zdravstvene rizike, a posledično i rast troškova za zdravstvenu negu, i produženi efekat na efikasnost zaposlenih i produktivnost preduzeća. Mnoge biznise preselila je na rad od kuće, što je vremenom preraslo u “remote” model koji ne podrazumeva “kućnu kancelariju” već mnogo šire od toga – rad van kancelarije sa bilo kog mesta. To je dovelo do rasta sajber kriminala od čak 600 odsto godišnje, a sve je izraženija i potreba za redefinisanjem ugovora o radu.

Ovo su bile teme konferencije “Rizici novog doba: dve godine pandemije - da li su novi modeli poslovanja trajno stanje, koje rizike nose i kako ih prevazići”, koja je održana 23. juna u beogradskom hotelu Crowne Plaza u organizaciji Be Risk Protected platforme i koja je, sudeći po posećenosti i objavama, izazvala prilično interesovanje.

Rad od kuće i zdravstveni rizici tokom pandemije izbacili su u prvi plan potrebu za brigom o mentalnom zdravlju zaposlenih, ali i značaj dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja koje je u prethodnom periodu kod ozbiljnih poslodavaca postalo neophodnost, a ne benefit.

Konferenciju je otvorio Željko Jović, viceguverner Narodne banke Srbije, a uvodno izlaganje o tome kako remote i hibridni model rada utiču na profit preduzeća, na strategiju poslovanja i zakone o radnim odnosima, imao je Jovan Protić, nacionalni koordinator Međunarodne organizacije rada za Srbiju.

O zdravstvenim rizicima i novim trendovima u njihovom rešavanju govorili su Dejan Kovačević, savetnik za digitalno zdravstvo pri Kabinetu predsednika Vlade Srbije, predstavnici osiguravajućih kompanija UNIQA, Globos, Wiener Stadtische, privatna medicinska ustanova Acibadem Bel Medic, vodeći svetski broker u osiguranju i savetovanju u oblasti rizika Marsh, prva wellbeing platforma za kompanije u Srbiji Rezilient, kompanija Heliant koja radi na digitalizaciji zdravstva u Srbiji, a svoje iskustvo je podelila IN2 Grupa koja je digitalizovala zdravstveni sistem u Hrvatskoj.

O tome kako da podignemo informacionu bezbednost kompanije na viši nivo govorili su predstavnici kompanije Sky Express, predstavnici kompanija COMING Computer Engineering otkrili su zašto je cloud tehnologija bezbedan način za rad sa bilo kog kraja planete. A iz kompanija A1 Srbija objasnili su šta je to novo urađeno u poslednje dve godine što je doprinelo da remote i hibridni modeli rada više nisu kamen spoticanja kad je reč o bezbednosti podataka.

Na pitanje kako zakoni regulišu rad od kuće – kako se reguliše bolovanje, povreda na radu isl, koji su pravni problemi isplivali tokom prethodne dve godine i da li bi (zašto i kako) radnu nedelju trebalo skratiti, te koje su nam regulatorne promene potrebne zbog izmenjenog načina poslovanja govorili su predstavnici advokatske kancelarije TSG i HR kompanije Manpower Group. Podatke o tome kako su se zaposleni u Srbiji snalazili početkom pandemije i kako su se uklopili u nove modele poslovanje iznela je SeConS grupa za razvojnu inicijativu na osnovu rezultata svog istraživanja.

Cilj konferencije je bio da privrednici u Srbiji sagledaju kakvi sve rizici prete njihovom poslovanju u izmenjenom ekonomskom okruženju, kakva je preventiva moguća i kako je sprovesti. Nadamo se da sui m ove informacije pomogle da lakše planiraju poslovanje, definišu budžete i investicije u preventivu i osiguranje.

Ukoliko niste bili u mogućnosti da nam se pridružite, snimak čitave konferencije možete pronaći na našem YouTube kanalu Be Risk Protected.

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Konferencija
Potrebno unapređenje zakonskog okvira u oblasti informacione bezbednosti

nov 15, 2022

Jačanje informacione bezbednosti i zaštite podataka građana, razvoj digitalne infrastrukture koja će podržati širenje elektronske uprave u Srbiji, kao i popularizacija i veće korišćenje elektronskih usluga, biće prioriteti..

Pročitaj više...

Konferencija
Napad na Registar nacionalnog domena Srbija

okt 13, 2022

Servisi Registra nacionalnog domena Srbije (RNIDS) našli su se juče pod opterećenjem zbog   napada   na infrastrukturu..

Pročitaj više...

Konferencija
Veliki sajber napad na Uber

sep 20, 2022

Uber je u petak saopštio da reaguje na incident iy oblasti sajber bezbednosti nakon što je haker očigledno provalio njegovu mrežu. Njujork tajms je izvestio da je Uber u četvrtak otkrio kršenje i isključio nekoliko svojih..

Pročitaj više...

Konferencija
Irski regulator kaznio Instagram zbog obrade podataka o deci

sep 6, 2022

Irski regulator za zaštitu privatnosti podataka izrekao je rekordnu kaznu od 405 miliona evra (402 miliona dolara) društvenoj mreži Instagram nakon istrage o njenom rukovanju podacima o deci, rekao je portparol te organizacije. ..

Pročitaj više...