Održivi razvoj kao poslovni model

Aktuelno Datum: 17.05.2022.
Održivi razvoj kao poslovni model

Piše: Vladimir Vukotić, Predsednik Izvršnog odbora i Izvršni direktor 3 Banke

 

Koncept održivog bankarstva zasnovan je na principu ostvarivanja rasta i profita ali samo uz postizanje socijalnih ciljeva kao i brigu o očuvanju životne sredine. Upravo smo te dimenzije i mi kao banka uključili u svoje strateške ciljeve. Ne želimo samo da ostvarimo profit, već da pored profita,  ostvarimo i pozitivan uticaj na ljude, zajednicu u kojoj radimo i životnu sredinu. 3 Banka realizuje svoje aktivnosti na način koji sva tri cilja drži u balansu i ostvarenje jednog cilja ne sme ugrožavati druga dva. Šta to u praksi znači? Mi nećemo maksimizirati profit na osnovu toga što ćemo otpustiti deo svojih zaposlenih i dovesti njihovu egzistenciju u pitanje. Nećemo razvijati svoje poslovanje tako što ćemo finansirati projekte koji negativno utiču na životnu sredinu. Mi ćemo kreditirati mikro preduzetnike bez poslovne istorije ili sa vrlo kratkom iako takva vrsta kreditiranja nosi povećan rizik kao i operativne troškove za banku, jer samo tako možemo povećati samozapošljavanje koje ima ključan pozitivan uticaj na društvo.

Principima održivosti smo se vodili i prilikom promene imena banke  krajem prošle godine. Broj 3 u našem novom imenu, 3 Banka, implicira naša tri strateška cilja.

U svom poslovanju, aktivno podržavamo realizaciju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, integrišući pitanja zaštite životne sredine sa socijalnim, kulturnim i ekonomskim aspektima. Ne finansiramo industrije sa negativnim impaktom na životnu sredinu, poput proizvodnje i trgovine drvetom, osim kada su u pitanju šume kojima se upravlja na održivi način, proizvodnje jednokratne plastične ambalaže, proizvodnje, trgovine, skladištenja I transporta opasnih hemikalija, proizvodnje i trgovine azbestnim vlaknima, radioaktivnim materijalima i slično… Kontinuirano merimo uticaj porfolija u skladu sa PCAF standardom, kako bismo procenili emisiju gasova sa efektom staklene bašte (GHG) povezanu sa svojim investicijama.

Trudimo se da doprinesemo smanjenju siromaštva i gladi, aktivno finansiramo poljoprivrednu proizvodnju, pre svega male poljoprivrednike koji inače nemaju pristup finansiranju, a koje im je neophodno kako bi mogli da rastu, razvijaju se i obezbeđuju pre svega egzistenciju za svoje porodice, a nakon toga i višak hrane koji plasiraju na lokalnom tržištu. Čak 75 odsto naših klijenata su upravo stanovnici ruralnih područja. Kreditiramo i druge klijente sa otežanim pristupom finansiranju, poput građana sa niskim primanjima, penzionera starijih od 75 godina, male preduzetnike, omogućavajući im da ostvare jedno od osnovnih prava, prava na finansiranje.

3 Banka je jedina banka iz Srbije koja je članica Globalne alijanse banaka s vrednostima (GABV), nezavisne asocijacije banaka koje koriste svoj ekonomski potencijal za ostvarenje održivog ekonomskog i društvenog razvoja, kao i očuvanje životne sredine. GABV ima preko 60 članica kao i 16 strateških partnera koji posluju širom Azije, Afrike, Australije, Južne i Severne Amerike i Evrope. Zajedno služimo više od 70 miliona klijenata i imamo preko 210 milijardi USD kombinovane aktive pod svojom upravom. Jedna smo od potpisnica inicijative GABV 3C Carbon.

 

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Održivi razvoj kao poslovni model
Katastar na meti velikog hakerskog napada

jun 17, 2022

IT infrastruktura Republičkog geodetskog zavoda na meti je intenzivnog hakerskog napada, saopštio je RGZ, zbog čega je zaključan celokupni informacioni sistem, koji do otklanjanja pretnji nije dostupan građanima i drugim spoljnim korisnicima. ..

Pročitaj više...

Održivi razvoj kao poslovni model
Pokradeni podaci dva miliona klijenata kompanije za pružanje medicinskih usluga

jun 8, 2022

Shields Health Care Group (Shields) pretrpela je sajber napad kojim su razotkriveni podaci oko 2.000.000 ljudi u Sjedinjenim Državama nakon što su hakeri provalili njihovu mrežu i ukrali podatke. Shields je pružalac medicinskih usluga sa..

Pročitaj više...

Održivi razvoj kao poslovni model
Ukupni finansijski gubici u Severnoj Americi i Aziji procentualno čine 88 odsto ukupnih gubitaka usled prirodnih katastrofa

apr 21, 2022

Piše: Bojan Jovanović, Marsh Svetski ekonomski forum u svom Izveštaju iz 2019. napravio je poređenje pet najvećih globalnih rizika počevši od 2009. do 2019. Pre nešto više od desetak godina dominirali su rizici..

Pročitaj više...

Održivi razvoj kao poslovni model
Klima i zdravstveni rizici - Crveni alarm za čovečanstvo

apr 18, 2022

„Okončaćemo pandemju COVID 19, ali ne postoji vakcina za klimatsku krizu“, izjavio je Tedros Adanom Gebrejesus, šef Svetske zdravstvene organizacije. Svetska zdravstvena organizacija nema dilemu da su klimatske promene najveća pretnja..

Pročitaj više...