Održivi razvoj kao poslovni model

Aktuelno Datum: 17.05.2022.
Održivi razvoj kao poslovni model

Piše: Vladimir Vukotić, Predsednik Izvršnog odbora i Izvršni direktor 3 Banke

 

Koncept održivog bankarstva zasnovan je na principu ostvarivanja rasta i profita ali samo uz postizanje socijalnih ciljeva kao i brigu o očuvanju životne sredine. Upravo smo te dimenzije i mi kao banka uključili u svoje strateške ciljeve. Ne želimo samo da ostvarimo profit, već da pored profita,  ostvarimo i pozitivan uticaj na ljude, zajednicu u kojoj radimo i životnu sredinu. 3 Banka realizuje svoje aktivnosti na način koji sva tri cilja drži u balansu i ostvarenje jednog cilja ne sme ugrožavati druga dva. Šta to u praksi znači? Mi nećemo maksimizirati profit na osnovu toga što ćemo otpustiti deo svojih zaposlenih i dovesti njihovu egzistenciju u pitanje. Nećemo razvijati svoje poslovanje tako što ćemo finansirati projekte koji negativno utiču na životnu sredinu. Mi ćemo kreditirati mikro preduzetnike bez poslovne istorije ili sa vrlo kratkom iako takva vrsta kreditiranja nosi povećan rizik kao i operativne troškove za banku, jer samo tako možemo povećati samozapošljavanje koje ima ključan pozitivan uticaj na društvo.

Principima održivosti smo se vodili i prilikom promene imena banke  krajem prošle godine. Broj 3 u našem novom imenu, 3 Banka, implicira naša tri strateška cilja.

U svom poslovanju, aktivno podržavamo realizaciju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, integrišući pitanja zaštite životne sredine sa socijalnim, kulturnim i ekonomskim aspektima. Ne finansiramo industrije sa negativnim impaktom na životnu sredinu, poput proizvodnje i trgovine drvetom, osim kada su u pitanju šume kojima se upravlja na održivi način, proizvodnje jednokratne plastične ambalaže, proizvodnje, trgovine, skladištenja I transporta opasnih hemikalija, proizvodnje i trgovine azbestnim vlaknima, radioaktivnim materijalima i slično… Kontinuirano merimo uticaj porfolija u skladu sa PCAF standardom, kako bismo procenili emisiju gasova sa efektom staklene bašte (GHG) povezanu sa svojim investicijama.

Trudimo se da doprinesemo smanjenju siromaštva i gladi, aktivno finansiramo poljoprivrednu proizvodnju, pre svega male poljoprivrednike koji inače nemaju pristup finansiranju, a koje im je neophodno kako bi mogli da rastu, razvijaju se i obezbeđuju pre svega egzistenciju za svoje porodice, a nakon toga i višak hrane koji plasiraju na lokalnom tržištu. Čak 75 odsto naših klijenata su upravo stanovnici ruralnih područja. Kreditiramo i druge klijente sa otežanim pristupom finansiranju, poput građana sa niskim primanjima, penzionera starijih od 75 godina, male preduzetnike, omogućavajući im da ostvare jedno od osnovnih prava, prava na finansiranje.

3 Banka je jedina banka iz Srbije koja je članica Globalne alijanse banaka s vrednostima (GABV), nezavisne asocijacije banaka koje koriste svoj ekonomski potencijal za ostvarenje održivog ekonomskog i društvenog razvoja, kao i očuvanje životne sredine. GABV ima preko 60 članica kao i 16 strateških partnera koji posluju širom Azije, Afrike, Australije, Južne i Severne Amerike i Evrope. Zajedno služimo više od 70 miliona klijenata i imamo preko 210 milijardi USD kombinovane aktive pod svojom upravom. Jedna smo od potpisnica inicijative GABV 3C Carbon.

 

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Održivi razvoj kao poslovni model
Potrebno unapređenje zakonskog okvira u oblasti informacione bezbednosti

nov 15, 2022

Jačanje informacione bezbednosti i zaštite podataka građana, razvoj digitalne infrastrukture koja će podržati širenje elektronske uprave u Srbiji, kao i popularizacija i veće korišćenje elektronskih usluga, biće prioriteti..

Pročitaj više...

Održivi razvoj kao poslovni model
Napad na Registar nacionalnog domena Srbija

okt 13, 2022

Servisi Registra nacionalnog domena Srbije (RNIDS) našli su se juče pod opterećenjem zbog   napada   na infrastrukturu..

Pročitaj više...

Održivi razvoj kao poslovni model
Veliki sajber napad na Uber

sep 20, 2022

Uber je u petak saopštio da reaguje na incident iy oblasti sajber bezbednosti nakon što je haker očigledno provalio njegovu mrežu. Njujork tajms je izvestio da je Uber u četvrtak otkrio kršenje i isključio nekoliko svojih..

Pročitaj više...

Održivi razvoj kao poslovni model
Irski regulator kaznio Instagram zbog obrade podataka o deci

sep 6, 2022

Irski regulator za zaštitu privatnosti podataka izrekao je rekordnu kaznu od 405 miliona evra (402 miliona dolara) društvenoj mreži Instagram nakon istrage o njenom rukovanju podacima o deci, rekao je portparol te organizacije. ..

Pročitaj više...