Kina usvojila dva zakona o zaštiti podataka

Aktuelno Datum: 28.11.2021.
Kina usvojila dva zakona o zaštiti podataka

U jesen 2021. stupila su na snagu dva nova kineska zakona koja se bave bezbednošću podataka i privatnošću i koja će verovatno uticati na mnoge multinacionalne kompanije koje posluju u Kini ili čija operativa dotiče Kinu. Ova dva zakona – Zakon o bezbednosti podataka i Zakon o zaštiti ličnih podataka – pružaju više specifičnosti u vezi sa zahtevima za lokalizaciju podataka, izvoz podataka i zaštitu podataka, terminima koji su se prvi put pojavili u kineskom zakonu o sajber bezbednosti iz 2017.

Zakon o bezbednosti podataka (DSL) postavlja okvir koji klasifikuje podatke prikupljene i pohranjene u Kini na osnovu njihovog potencijalnog uticaja na kinesku nacionalnu bezbednost te reguliše njihovo čuvanje i prenos zavisno od nivoa klasifikacije podataka. Zakon se uopšteno smatra odgovorom na američki Zakon o pojašnjavanju zakonite upotrebe podataka u inostranstvu (CLOUD Act), koji američkim agencijama za provođenje zakona daje ovlašćenja da prisile kompanije koje potpadaju pod jurisdikciju SAD-a da proizvode tražene podatke bez obzira na to gde su ti podaci pohranjeni. Kategorije podataka „Osnovni podaci” prema DSL-u – široko su definisani kao svi podaci koji se tiču ​​kineske nacionalne i ekonomske bezbednosti, dobrobiti kineskih građana i značajnih javnih interesa – imaju najviši stepen zaštite i regulacije. „Važni podaci“ je sledeći najosetljivi nivo podataka, ali njihov opseg ostaje nedefinisan. Očekuje se da će relevantna nacionalna, regionalna i sektorska tela u dogledno vreme izdati smernice za ono što se smatra „važnim podacima“.

Kompanije za koje se utvrdi da krše propise koji se odnose na „osnovne podatke“ suočavaju se s kaznama do 10 miliona RMB (1,56 miliona USD), prisilnim zatvaranjem poslova i potencijalnom krivičnom odgovornošću. Kompanije za koje se utvrdi da krše propise o „važnim podacima“ suočavaju se s kaznama do 5 miliona RMB (780.000 USD). Oni koji rukovode podacima, a ne postupe u skladu s ovim zahtevima mogu se suočiti s kaznama do 2 miliona RMB (300.000 USD), prisilnim zatvaranjem kompanija i opozivom poslovnih licenci.

Zakon o zaštiti ličnih podataka (PIPL) je prvi sveobuhvatni kineski zakon koji reguliše zaštitu ličnih podataka, a napravljen je po uzoru na Opštu uredbu o zaštiti podataka Europske unije. “Lični podaci” su široko definisani tako da obuhvataju “sve informacije povezane s identifikovanim ili prepoznatljivim fizičkim osobama pohranjene u elektronskom ili bilo kojem drugom formatu”.

Foto: Pixabay.com

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Kina usvojila dva zakona o zaštiti podataka
Potrebno unapređenje zakonskog okvira u oblasti informacione bezbednosti

nov 15, 2022

Jačanje informacione bezbednosti i zaštite podataka građana, razvoj digitalne infrastrukture koja će podržati širenje elektronske uprave u Srbiji, kao i popularizacija i veće korišćenje elektronskih usluga, biće prioriteti..

Pročitaj više...

Kina usvojila dva zakona o zaštiti podataka
Napad na Registar nacionalnog domena Srbija

okt 13, 2022

Servisi Registra nacionalnog domena Srbije (RNIDS) našli su se juče pod opterećenjem zbog   napada   na infrastrukturu..

Pročitaj više...

Kina usvojila dva zakona o zaštiti podataka
Veliki sajber napad na Uber

sep 20, 2022

Uber je u petak saopštio da reaguje na incident iy oblasti sajber bezbednosti nakon što je haker očigledno provalio njegovu mrežu. Njujork tajms je izvestio da je Uber u četvrtak otkrio kršenje i isključio nekoliko svojih..

Pročitaj više...

Kina usvojila dva zakona o zaštiti podataka
Irski regulator kaznio Instagram zbog obrade podataka o deci

sep 6, 2022

Irski regulator za zaštitu privatnosti podataka izrekao je rekordnu kaznu od 405 miliona evra (402 miliona dolara) društvenoj mreži Instagram nakon istrage o njenom rukovanju podacima o deci, rekao je portparol te organizacije. ..

Pročitaj više...