Ucene hakera "teške" 5,3 mln $, rizike od sajbera moguće osigurati

Aktuelno Datum: 25.11.2021.
Ucene hakera

Vrednost ucena hakera se u proseku kreću oko 5,3 miliona dolara, a prosečno isplaćene ucene iznose 570.000 dolara, izneo je Boško Petrović, direktor Generali Re osiguranja, koji je na 5. Srpskim danima osiguranja govorio o sajber osiguranju.

Atraktivni biznisi za hakere su maloprodaja, zdravstvene ustanove, ali finansijske ustanove, dodao je on. U strukturi onih koje hakeri najčešće napdaju osiguravači su meta u 23 odsto slučajeva, pokazuju podaci iz 2020. godine.

Posledice napada mogu da budu dramatične pa tako su kompaniji Easy Jet ukradeni podaci 9 miliona klijenata, a ošteta koju traže klijenti iznosi 23 milijarde dolara. Osiguravači su, prema njegovim rečima, prepoznali mogućnost da se takva vrsta rizika na neki način ublaži i da se finansijske štete mogu nadoknaditi osiguranjem.

„Postoji 19 katagorija po kojima se dele posledice sajber napada – od povrede privatnosti, gubitaka podataka, pa do ugrožavanja životne sredine, gubitka imovine, ali i smrti. Štete mogu da budu finansijske i materijalne, a može ih pretrpeti sama kompanija koja je napadnuta ili treća lica. Kod trećih lica najčešće se radi o kompromitaciji podataka zbog čega vlasnici tih podataka podnose tužbe. Devet od svih 19 kategorija je moguće osigurati – šest se odnosi na klijenta, a tri na treća lica pokazuje analiza sajber polisa iz okruženja“, objasnio je Petrović.

Sajber osiguranje postoji na zapadnim tržištima, ali je u ovom regionu relativno novo i postoji svega nekoliko kompanija koje nude ovu vrstu osiguranja.

„Za njegovu primenu je potrebno upodobiti i regulativu posebno u onom delu „sive zone“ plaćanja iznude“, rekao je Petrović.

Da bi se nekom klijentu prodalo osiguranje potrebno je uraditi detaljnu analizu odnosno procenu rizika koja se delom sprovodi softverski, a delom  popunjavanjem upitnika. „Radi se kategorizacija svakog klijenta. Prvo se uradi rejting svake industrije jer su neke industrije više ugrožene, a nekima poput kriptomenjačnica uopšte ne može da se proda polisa jer je rizik previsok. Na osnovu tih analiza definiše se pokriće“, objasnio je Petrović koji očekuje da će se u skorijoj budućnosti pojaviti još kompanija koje će nuditi polise sajber osiguranja.

Kupovinom osiguranja kompanije, kako je rekao, praktično rade na preventivi jer se kroz pomenutu procenu rizika zapravo osvešćuje izloženost klijenta riziku. „Baš kao i kod drugih polisa i kod sajber rizika možemo da ukažemo klijentu na propuste“, istakao je on.

Sajber osiguranje, kako kaže, ima perspektivu, ali i svoju cenu i pokriće.

„Dakle, u nekim slučajevima ova polisa može potpuno da pokrije štetu u nekima delimično, a negde je potpuno isključeno“, zaključio je Petrović.

Foto: Pixabay.com

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Ucene hakera
Klimatske promene i socijalne krize najveći globalni rizici u 2022.

jan 14, 2022

Iako svet ulazi u treću godinu pandemije, ključni rizik zbog kojeg vlada zabrinutost su klimatske promene, pokazao je Izveštaj o globalnim rizicima za 2022. godinu. Dok je klima najveći dugoročni rizik, dotle su kao glavni kratkoročni problem..

Pročitaj više...

Ucene hakera

jan 8, 2022

Pročitaj više...

Ucene hakera
Kazne za Google i Facebook zbog nepravilnog korišćenja kolačića

jan 8, 2022

Francuski regulator za informatiku i slobode (CNIL) kaznio je Google sa 150 miliona evra a Facebook sa 60 miliona evra zbog kršenja pravila o upotrebi kolačića prilikom prikupljanju podataka o korisnicima, prenose mediji. Francuski regulator..

Pročitaj više...

Ucene hakera
VISA: Onlajn kupovina bezbednija nego ikada

dec 30, 2021

CEMEA je jedan od regiona sa najnižom stopom prevara na globalnom nivou, a u martu ove godine stopa zloupotreba niža je za osam odsto u odnosu na isti period prethodne godine Globalni sajber kriminal značajno je porastao od početka..

Pročitaj više...