Štete od uragana Ida bi mogle da budu čak 21 milijardu dolara

Aktuelno Datum: 20.09.2021.
Štete od uragana Ida bi mogle da budu čak 21 milijardu dolara

Gubici na tržištu osiguranja i reosiguranja od uragana Ida mogli bi dosegnuti čak 21 milijardu dolara, prema analizi kompanije za podatke i analitiku CoreLogic. Oni procenjuju gubitak industrije osiguranja u rasponu od 14 do 21 milijardu dolara, što uključuje osigurane štete uzrokovane vetrom, olujnim udarima i poplavama. Slično je to proceni Karen Clark & ​​Company od blizu 18 milijardi dolara.

CoreLogicova analiza ide i korak dalje, pa sugeriše da će sveukupni ekonomski gubici od uragana Ida biti negde u rasponu od 27 do 40 milijardi dolara. Procene se zasnivaju na oštećenjima nastalima zbog vetra, oluje i poplava u unutrašnjosti stambenih i poslovnih nekretnina u Louizijani, Misisipiju i Alabami.

"S obzirom da klimatske promene utiču na temperature okeana, trebalo bi očekivati ​​češću i razorniju aktivnost tropskih ciklona. Vlasnici kuća i čelnici regionalnih javnih agencija trebalo bi da se pripreme za otporniju gradsku infrastrukturu i finansijsku zaštitu od katastrofe", posavetovao je Tom Larsen, iz kompanije CoreLogic.

Iako se čini da je samo 40 do 50 posto štete od poplava uzrokovanih uraganom Ida pokriveno osiguranjem, ovo je zapravo poboljšanje u odnosu na neosigurane štete od poplava koje smo videli od uragana Harvey i Katrina. Larsen zaključuje da se jaz u osiguranju od poplava smanjuje.

Rejting agencija AM Best upozorila je u svom izveštaju da će neki od tanko kapitalizovanih primarnih osiguravača verovatno podeliti značajan deo svojih gubitaka od uragana Ida s reosiguravačima. Louiziana je i pre bila teško pogođena uraganima, pa se neki tamošnji osiguravači još oporavljaju ili su povećali zaštitu kroz reosiguranje 2021. godine. Kada se iznos krajnjih šteta na tržištu osiguranja od uragana Ida podeli s reosiguranjem, biće to dodatni zamah već rastućim cenama reosiguranja pri obnovi, smatraju u AM Bestu. 

Foto: Pixabay.com

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Štete od uragana Ida bi mogle da budu čak 21 milijardu dolara
Prevare zaposlenih u finansijskim institucijama rastu tokom pandemije

okt 11, 2021

Broj prevara zaposlenih u finansijskim institucijama raste, a 43 odsto anketiranih je prijavilo rast gubitaka usled prevara zaposlenih, pokazuje izveštaj konsultantske Aite grupe, a prenosi SmartPayments, firma koja pruža savetodavne usluge u..

Pročitaj više...

Štete od uragana Ida bi mogle da budu čak 21 milijardu dolara
Uvodi li novi zakon o unutrašnjim poslovima masovan nadzor građana?

sep 21, 2021

Poslednjih dana se velika bura podigla u vezi sa Nacrtom Zakona o unutrašnjim poslovima, a brojne organizacije civilnog društva uputile su Ministarstvu unutrašnjih poslova niz zamerki na postojeći tekst. Najviše kritika odnosi..

Pročitaj više...

Štete od uragana Ida bi mogle da budu čak 21 milijardu dolara
Napadi putem društvenih mreža na platne usluge porasli za 561,8 posto

sep 14, 2021

Prema podacima Atlas VPN, napadi putem društvenih medija na platne usluge porasli su za 561,8 posto u drugom tromesečju 2021. godine, u poređenju s prvim kvartalom 2021. Platforme društvenih medija imaju mnogo slabih tačaka koje akterima..

Pročitaj više...

Štete od uragana Ida bi mogle da budu čak 21 milijardu dolara
Evropske kompanije povećavaju investiranje u klimatske aktivnosti

avg 25, 2021

Prema istraživanju Evropske investicione banke (EIB)   “Evropske kompanije i klimatske promene 2020/2021” , Evropa pokazuje globalno liderstvo u..

Pročitaj više...