Osam vodećih osiguravača osnovali Net Zero Alijansu

Aktuelno Datum: 15.07.2021.
Osam vodećih osiguravača osnovali Net Zero Alijansu

Osam vodećih svetskih osiguravajućih društava osnovali su savez Net-Zero Insurance Alliance (NZIA), obavezujući se da će njihovi portfelji osiguranja i reosiguranja biti bez emisije efekata staklene bašte do 2050. godine.

Osam članova osnivača NZIA su AXA, Allianz, Aviva, Generali, Munich Re, SCOR, Swiss Re i Zurich Insurance Group.

„Ovim novim Savezom dodatno podižemo naše ciljeve u vezi sa klimatskim promenama koristeći naše ugovore, potraživanja i prakse upravljanja rizicima kako bismo osigurali i omogućili prelazak na net-zero globalnu ekonomiju“, rekao je Tomas Buberl, izvršni direktor AXA grupe, koja predsedava NZIA-om.

Kao menadžeri rizika, industrija osiguranja ima ključnu ulogu u podržavanju tranzicije ka net-zero ekonomiji. Članovi NZIA će pojedinačno postavljati ciljeve na srednji rok zasnovane na naučnim podacima svakih pet godina i izveštavati o svom napretku na godišnjem nivou kako bi doprineli postizanju ciljeva Pariskog klimatskog sporazuma.

Svih osam članica osnivača NZIA-e deo su Saveza Net-Zero Asset Owner Alliance (NZAOA) – deo UN koji je osnovan 2019. godine u okviru kojeg već pojedinačno postavljaju naučno zasnovane ciljeve za dekarbonizaciju svojih investicionih portfelja do 2025. godine.

NZIA se obavezala da će se pridružiti Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ). Predsedavajući Mark Carni, specijalni izaslanik UN-a za klimatske akcije i finansije, GFANZ okuplja vodeće neto-zero finansijske alijanse u okviru UN kampanje Race to Zero (Trka do nule) i predstavlja imovinu vredniju od 88 triliona dolara. Ove institucije uključuju 128 menadžera koji upravljaju imovinom u 21 zemlji vrednom 43 triliona dolara, 53 banke iz 27 zemalja sa imovinom vrednom 37 triliona dolara i 70 vlasnika imovine i osiguravače iz 16 zemalja koji upravljaju imovinom vrednom 8 triliona dolara.

Foto: Unsplash.com

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Osam vodećih osiguravača osnovali Net Zero Alijansu
Štete od poplava u Nemačkoj koštaće osiguravače i do pet milijardi evra

jul 26, 2021

Štete od poplava koje su sredinom jula zadeile Nemačku, samo u Zapadnoj Nemačkoj koštaće osiguravače od 4 do 5 milijardi evra, prema procenama udruženja osiguravajućih društava Nemačke, piše Rojters. Najveće štete biće..

Pročitaj više...

Osam vodećih osiguravača osnovali Net Zero Alijansu
Privreda suočena sa regulatornim rizikom, gomilanje propisa će se nastaviti

jul 16, 2021

Kompanije izdvajaju regulatorni rizik kao jedan od top 5 rizika poslovanja u ovoj godini. Finansijske institucije su ga svrstale na četvrto mesto, nakon sajber incidenata, pandemije koronavirusa i prekida poslovanja, upozorava nemačka osiguravajuća..

Pročitaj više...

Osam vodećih osiguravača osnovali Net Zero Alijansu
Rizik požara usled visokih temperatura sve veći

jul 14, 2021

Usled visokih tempertura, koje su počele još u junu, povećan je rizik od pojave požara, čak i kada nisu direktno izazvani vrućinom, izjavio je za RTS klimatolog i profesor meteorologije na Fizičkom fakultetu Vladimir Đurđević.   Visoke..

Pročitaj više...

Osam vodećih osiguravača osnovali Net Zero Alijansu
Poplave će se javljati gde ih niko ne očekuje

jul 12, 2021

Najnovija naučna istraživanja sugerišu da bi se poplave u Evropi i svetu mogle znatno povećati tokom narednih decenija zbog sve negativnijih efekata klimatskih promena koje nastaju kao rezultat globalnog zagrevanja...

Pročitaj više...