Osam vodećih osiguravača osnovali Net Zero Alijansu

Aktuelno Datum: 15.07.2021.
Osam vodećih osiguravača osnovali Net Zero Alijansu

Osam vodećih svetskih osiguravajućih društava osnovali su savez Net-Zero Insurance Alliance (NZIA), obavezujući se da će njihovi portfelji osiguranja i reosiguranja biti bez emisije efekata staklene bašte do 2050. godine.

Osam članova osnivača NZIA su AXA, Allianz, Aviva, Generali, Munich Re, SCOR, Swiss Re i Zurich Insurance Group.

„Ovim novim Savezom dodatno podižemo naše ciljeve u vezi sa klimatskim promenama koristeći naše ugovore, potraživanja i prakse upravljanja rizicima kako bismo osigurali i omogućili prelazak na net-zero globalnu ekonomiju“, rekao je Tomas Buberl, izvršni direktor AXA grupe, koja predsedava NZIA-om.

Kao menadžeri rizika, industrija osiguranja ima ključnu ulogu u podržavanju tranzicije ka net-zero ekonomiji. Članovi NZIA će pojedinačno postavljati ciljeve na srednji rok zasnovane na naučnim podacima svakih pet godina i izveštavati o svom napretku na godišnjem nivou kako bi doprineli postizanju ciljeva Pariskog klimatskog sporazuma.

Svih osam članica osnivača NZIA-e deo su Saveza Net-Zero Asset Owner Alliance (NZAOA) – deo UN koji je osnovan 2019. godine u okviru kojeg već pojedinačno postavljaju naučno zasnovane ciljeve za dekarbonizaciju svojih investicionih portfelja do 2025. godine.

NZIA se obavezala da će se pridružiti Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ). Predsedavajući Mark Carni, specijalni izaslanik UN-a za klimatske akcije i finansije, GFANZ okuplja vodeće neto-zero finansijske alijanse u okviru UN kampanje Race to Zero (Trka do nule) i predstavlja imovinu vredniju od 88 triliona dolara. Ove institucije uključuju 128 menadžera koji upravljaju imovinom u 21 zemlji vrednom 43 triliona dolara, 53 banke iz 27 zemalja sa imovinom vrednom 37 triliona dolara i 70 vlasnika imovine i osiguravače iz 16 zemalja koji upravljaju imovinom vrednom 8 triliona dolara.

Foto: Unsplash.com

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Osam vodećih osiguravača osnovali Net Zero Alijansu
Klimatske promene i socijalne krize najveći globalni rizici u 2022.

jan 14, 2022

Iako svet ulazi u treću godinu pandemije, ključni rizik zbog kojeg vlada zabrinutost su klimatske promene, pokazao je Izveštaj o globalnim rizicima za 2022. godinu. Dok je klima najveći dugoročni rizik, dotle su kao glavni kratkoročni problem..

Pročitaj više...

Osam vodećih osiguravača osnovali Net Zero Alijansu

jan 8, 2022

Pročitaj više...

Osam vodećih osiguravača osnovali Net Zero Alijansu
Kazne za Google i Facebook zbog nepravilnog korišćenja kolačića

jan 8, 2022

Francuski regulator za informatiku i slobode (CNIL) kaznio je Google sa 150 miliona evra a Facebook sa 60 miliona evra zbog kršenja pravila o upotrebi kolačića prilikom prikupljanju podataka o korisnicima, prenose mediji. Francuski regulator..

Pročitaj više...

Osam vodećih osiguravača osnovali Net Zero Alijansu
VISA: Onlajn kupovina bezbednija nego ikada

dec 30, 2021

CEMEA je jedan od regiona sa najnižom stopom prevara na globalnom nivou, a u martu ove godine stopa zloupotreba niža je za osam odsto u odnosu na isti period prethodne godine Globalni sajber kriminal značajno je porastao od početka..

Pročitaj više...