Rizik požara usled visokih temperatura sve veći

Aktuelno Datum: 14.07.2021.
Rizik požara usled visokih temperatura sve veći

Usled visokih tempertura, koje su počele još u junu, povećan je rizik od pojave požara, čak i kada nisu direktno izazvani vrućinom, izjavio je za RTS klimatolog i profesor meteorologije na Fizičkom fakultetu Vladimir Đurđević.  

Visoke temperature, pored požara, izazivaju i topljenje instalacija koje posledično mogu da izazovu požar. Trenutno vreme nepovoljno je, takođe, i po poljoprivredne proizvođače zbog mogućih gubitaka usled suša.

"U periodima visokih temperatura i suvog vrema povećavaju se rizici i najmanji požari mogu da se rasplamsaju i budu znatno ozbiljniji", upozorio je Đurđević.

U Kanadi su pre nekih desetak dana probijeni svi istorijski rekordi kada je reč o maksimalnim temperaturama.

"Gradić u kome je probijen istorijski rekord, gde su izmerene enormno visoke temperature, na kraju je bukvalno izgoreo. Taj grad se nije zapalio od visoke temperature već se neki manji požar razbuktao veoma brzo", dodao je Đurđević.

Krivac za ovako toplo vreme i visoke temperature koje traju već danima je, kako je objasnio, meteorološki fenomen zvani bloking.  

"Radi se o sistemu viskog pritiska. Kada gledamo severnu hemisferu postoje neka mesta gde je nizak pritisak, mi to zovemo ciklonima i mesta gde je visok pritisak koja nazivamo anticiklonima. Kada se jedan anticiklon ustali na jednom mestu, kada se dobro pozicionira i postoji zapravo visok pritisak to nazivamo blokingom. Centar bloking se trenutno nalazi iznad Srbije“, objasnio je za RTS Đurđević.

On kaže da će leta kakva su poslednjih desetak godina prisutna postati standard u narednih 20 godina te da mogu da budu čak i intenzivnija.  

Foto: Pixabay.com

 

 

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Rizik požara usled visokih temperatura sve veći
Potrebno unapređenje zakonskog okvira u oblasti informacione bezbednosti

nov 15, 2022

Jačanje informacione bezbednosti i zaštite podataka građana, razvoj digitalne infrastrukture koja će podržati širenje elektronske uprave u Srbiji, kao i popularizacija i veće korišćenje elektronskih usluga, biće prioriteti..

Pročitaj više...

Rizik požara usled visokih temperatura sve veći
Napad na Registar nacionalnog domena Srbija

okt 13, 2022

Servisi Registra nacionalnog domena Srbije (RNIDS) našli su se juče pod opterećenjem zbog   napada   na infrastrukturu..

Pročitaj više...

Rizik požara usled visokih temperatura sve veći
Veliki sajber napad na Uber

sep 20, 2022

Uber je u petak saopštio da reaguje na incident iy oblasti sajber bezbednosti nakon što je haker očigledno provalio njegovu mrežu. Njujork tajms je izvestio da je Uber u četvrtak otkrio kršenje i isključio nekoliko svojih..

Pročitaj više...

Rizik požara usled visokih temperatura sve veći
Irski regulator kaznio Instagram zbog obrade podataka o deci

sep 6, 2022

Irski regulator za zaštitu privatnosti podataka izrekao je rekordnu kaznu od 405 miliona evra (402 miliona dolara) društvenoj mreži Instagram nakon istrage o njenom rukovanju podacima o deci, rekao je portparol te organizacije. ..

Pročitaj više...