Rizik požara usled visokih temperatura sve veći

Aktuelno Datum: 14.07.2021.
Rizik požara usled visokih temperatura sve veći

Usled visokih tempertura, koje su počele još u junu, povećan je rizik od pojave požara, čak i kada nisu direktno izazvani vrućinom, izjavio je za RTS klimatolog i profesor meteorologije na Fizičkom fakultetu Vladimir Đurđević.  

Visoke temperature, pored požara, izazivaju i topljenje instalacija koje posledično mogu da izazovu požar. Trenutno vreme nepovoljno je, takođe, i po poljoprivredne proizvođače zbog mogućih gubitaka usled suša.

"U periodima visokih temperatura i suvog vrema povećavaju se rizici i najmanji požari mogu da se rasplamsaju i budu znatno ozbiljniji", upozorio je Đurđević.

U Kanadi su pre nekih desetak dana probijeni svi istorijski rekordi kada je reč o maksimalnim temperaturama.

"Gradić u kome je probijen istorijski rekord, gde su izmerene enormno visoke temperature, na kraju je bukvalno izgoreo. Taj grad se nije zapalio od visoke temperature već se neki manji požar razbuktao veoma brzo", dodao je Đurđević.

Krivac za ovako toplo vreme i visoke temperature koje traju već danima je, kako je objasnio, meteorološki fenomen zvani bloking.  

"Radi se o sistemu viskog pritiska. Kada gledamo severnu hemisferu postoje neka mesta gde je nizak pritisak, mi to zovemo ciklonima i mesta gde je visok pritisak koja nazivamo anticiklonima. Kada se jedan anticiklon ustali na jednom mestu, kada se dobro pozicionira i postoji zapravo visok pritisak to nazivamo blokingom. Centar bloking se trenutno nalazi iznad Srbije“, objasnio je za RTS Đurđević.

On kaže da će leta kakva su poslednjih desetak godina prisutna postati standard u narednih 20 godina te da mogu da budu čak i intenzivnija.  

Foto: Pixabay.com

 

 

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Rizik požara usled visokih temperatura sve veći
Štete od poplava u Nemačkoj koštaće osiguravače i do pet milijardi evra

jul 26, 2021

Štete od poplava koje su sredinom jula zadeile Nemačku, samo u Zapadnoj Nemačkoj koštaće osiguravače od 4 do 5 milijardi evra, prema procenama udruženja osiguravajućih društava Nemačke, piše Rojters. Najveće štete biće..

Pročitaj više...

Rizik požara usled visokih temperatura sve veći
Privreda suočena sa regulatornim rizikom, gomilanje propisa će se nastaviti

jul 16, 2021

Kompanije izdvajaju regulatorni rizik kao jedan od top 5 rizika poslovanja u ovoj godini. Finansijske institucije su ga svrstale na četvrto mesto, nakon sajber incidenata, pandemije koronavirusa i prekida poslovanja, upozorava nemačka osiguravajuća..

Pročitaj više...

Rizik požara usled visokih temperatura sve veći
Osam vodećih osiguravača osnovali Net Zero Alijansu

jul 15, 2021

Osam vodećih svetskih osiguravajućih društava osnovali su savez Net-Zero Insurance Alliance (NZIA), obavezujući se da će njihovi portfelji osiguranja i reosiguranja biti bez emisije efekata staklene bašte do 2050. godine. Osam..

Pročitaj više...

Rizik požara usled visokih temperatura sve veći
Poplave će se javljati gde ih niko ne očekuje

jul 12, 2021

Najnovija naučna istraživanja sugerišu da bi se poplave u Evropi i svetu mogle znatno povećati tokom narednih decenija zbog sve negativnijih efekata klimatskih promena koje nastaju kao rezultat globalnog zagrevanja...

Pročitaj više...