Rizik požara usled visokih temperatura sve veći

Aktuelno Datum: 14.07.2021.
Rizik požara usled visokih temperatura sve veći

Usled visokih tempertura, koje su počele još u junu, povećan je rizik od pojave požara, čak i kada nisu direktno izazvani vrućinom, izjavio je za RTS klimatolog i profesor meteorologije na Fizičkom fakultetu Vladimir Đurđević.  

Visoke temperature, pored požara, izazivaju i topljenje instalacija koje posledično mogu da izazovu požar. Trenutno vreme nepovoljno je, takođe, i po poljoprivredne proizvođače zbog mogućih gubitaka usled suša.

"U periodima visokih temperatura i suvog vrema povećavaju se rizici i najmanji požari mogu da se rasplamsaju i budu znatno ozbiljniji", upozorio je Đurđević.

U Kanadi su pre nekih desetak dana probijeni svi istorijski rekordi kada je reč o maksimalnim temperaturama.

"Gradić u kome je probijen istorijski rekord, gde su izmerene enormno visoke temperature, na kraju je bukvalno izgoreo. Taj grad se nije zapalio od visoke temperature već se neki manji požar razbuktao veoma brzo", dodao je Đurđević.

Krivac za ovako toplo vreme i visoke temperature koje traju već danima je, kako je objasnio, meteorološki fenomen zvani bloking.  

"Radi se o sistemu viskog pritiska. Kada gledamo severnu hemisferu postoje neka mesta gde je nizak pritisak, mi to zovemo ciklonima i mesta gde je visok pritisak koja nazivamo anticiklonima. Kada se jedan anticiklon ustali na jednom mestu, kada se dobro pozicionira i postoji zapravo visok pritisak to nazivamo blokingom. Centar bloking se trenutno nalazi iznad Srbije“, objasnio je za RTS Đurđević.

On kaže da će leta kakva su poslednjih desetak godina prisutna postati standard u narednih 20 godina te da mogu da budu čak i intenzivnija.  

Foto: Pixabay.com

 

 

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Rizik požara usled visokih temperatura sve veći
Pažljivo sa onlajn kupovinom tokom Crnog petka

nov 23, 2023

Nezvanični početak prazničnog šopinga­ – Crni petak – veoma je aktivan period ne samo za prodavce i njihove kupce, već i za sajber kriminalce. Oni koriste priliku da kreiraju lažne, neodoljive ponude koje navodno brzo ističu. U..

Pročitaj više...

Rizik požara usled visokih temperatura sve veći
Predstavljen Nacrt zakona o informacionoj bezbednosti

okt 17, 2023

Novi Nacrt zakona o informacionoj bezbednosti doprineće unapređenju institucionalnog, organizacionog okvira i kapaciteta i uskladiti se sa novom legislativom EU, rečeno je danas na Nacionalnoj sajber konferenciji "Informaciona bezbednost - zajednička..

Pročitaj više...

Rizik požara usled visokih temperatura sve veći
Rizici chatbotova po decu i lažne informacije

okt 16, 2023

Piše:   Nora Afaneh, Analitičarka web sadržaja, kompanija Kaspersky Veštačka inteligencija (AI) je..

Pročitaj više...

Rizik požara usled visokih temperatura sve veći
Pregled političkih rizika iz ugla AON-a

okt 15, 2023

Pogledajte političke rizike u svetu koje je analizirao svetski reosiguravač AON.

Pročitaj više...