Rizik požara usled visokih temperatura sve veći

Aktuelno Datum: 14.07.2021.
Rizik požara usled visokih temperatura sve veći

Usled visokih tempertura, koje su počele još u junu, povećan je rizik od pojave požara, čak i kada nisu direktno izazvani vrućinom, izjavio je za RTS klimatolog i profesor meteorologije na Fizičkom fakultetu Vladimir Đurđević.  

Visoke temperature, pored požara, izazivaju i topljenje instalacija koje posledično mogu da izazovu požar. Trenutno vreme nepovoljno je, takođe, i po poljoprivredne proizvođače zbog mogućih gubitaka usled suša.

"U periodima visokih temperatura i suvog vrema povećavaju se rizici i najmanji požari mogu da se rasplamsaju i budu znatno ozbiljniji", upozorio je Đurđević.

U Kanadi su pre nekih desetak dana probijeni svi istorijski rekordi kada je reč o maksimalnim temperaturama.

"Gradić u kome je probijen istorijski rekord, gde su izmerene enormno visoke temperature, na kraju je bukvalno izgoreo. Taj grad se nije zapalio od visoke temperature već se neki manji požar razbuktao veoma brzo", dodao je Đurđević.

Krivac za ovako toplo vreme i visoke temperature koje traju već danima je, kako je objasnio, meteorološki fenomen zvani bloking.  

"Radi se o sistemu viskog pritiska. Kada gledamo severnu hemisferu postoje neka mesta gde je nizak pritisak, mi to zovemo ciklonima i mesta gde je visok pritisak koja nazivamo anticiklonima. Kada se jedan anticiklon ustali na jednom mestu, kada se dobro pozicionira i postoji zapravo visok pritisak to nazivamo blokingom. Centar bloking se trenutno nalazi iznad Srbije“, objasnio je za RTS Đurđević.

On kaže da će leta kakva su poslednjih desetak godina prisutna postati standard u narednih 20 godina te da mogu da budu čak i intenzivnija.  

Foto: Pixabay.com

 

 

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Rizik požara usled visokih temperatura sve veći
Klimatske promene i socijalne krize najveći globalni rizici u 2022.

jan 14, 2022

Iako svet ulazi u treću godinu pandemije, ključni rizik zbog kojeg vlada zabrinutost su klimatske promene, pokazao je Izveštaj o globalnim rizicima za 2022. godinu. Dok je klima najveći dugoročni rizik, dotle su kao glavni kratkoročni problem..

Pročitaj više...

Rizik požara usled visokih temperatura sve veći

jan 8, 2022

Pročitaj više...

Rizik požara usled visokih temperatura sve veći
Kazne za Google i Facebook zbog nepravilnog korišćenja kolačića

jan 8, 2022

Francuski regulator za informatiku i slobode (CNIL) kaznio je Google sa 150 miliona evra a Facebook sa 60 miliona evra zbog kršenja pravila o upotrebi kolačića prilikom prikupljanju podataka o korisnicima, prenose mediji. Francuski regulator..

Pročitaj više...

Rizik požara usled visokih temperatura sve veći
VISA: Onlajn kupovina bezbednija nego ikada

dec 30, 2021

CEMEA je jedan od regiona sa najnižom stopom prevara na globalnom nivou, a u martu ove godine stopa zloupotreba niža je za osam odsto u odnosu na isti period prethodne godine Globalni sajber kriminal značajno je porastao od početka..

Pročitaj više...