Poplave će se javljati gde ih niko ne očekuje

Aktuelno Datum: 12.07.2021.
Poplave će se javljati gde ih niko ne očekuje

Najnovija naučna istraživanja sugerišu da bi se poplave u Evropi i svetu mogle znatno povećati tokom narednih decenija zbog sve negativnijih efekata klimatskih promena koje nastaju kao rezultat globalnog zagrevanja. to značda ćse poplave javljati tamo gde ih ne očekujemo, što je već problem koji se u najvećoj meri tiče reosiguravača i osiguravača, pa i hipotekarnih poverilaca ‒ dakle, onih finansijskih subjekata koji se već sada teško nose sa procenom velikih, katastrofalnih rizika u koje spadaju i poplave.

Troškovi povezanisa poplavama brzo rastu, a glavni razlog je sve veća izloženost riziku od poplava kako svetsko stanovništvo nastavlja da raste, a sa ekonomskim rastom raste i urbanizacija i vrednost imovine“, ukazuje Swiss Re. 

Najviše 15 posto Amerikanaca osigurano od poplava 

Amerika je možda i najbolji primer narastajućeg rizika od poplava, ali isto tako i raskoraka sa potrebama tržišta u kojem se nalaze osiguravači kada je ovaj segment osiguranja u pitanju. Munich Re US navodi da je poplava već decenijama unazad najčešća i najskuplja prirodna opasnost u SAD. Tokom poslednjih 40 godina, samo poplave u unutrašnjosti Sjedinjenih Država prouzrokovale su štetu veću od 151 milijardu dolara, što čak i ne uključuje poplave povezane sa uraganima.

Prema izveštaju američkog Informativnog osiguravajućeg instituta, procenjuje se da će ekonomska šteta zbog poplava u SAD u narednih 30 godina rasti za 61 odsto, do prosečnog godišnjeg gubitka od 7.563 dolara po nekretnini, odnosno ukupno 32,3 milijarde dolara po godini.

Troškovi štete od poplave bili su otprilike 17 milijardi dolara godišnje između 2010. i 2018. godine, navodi zvaničnik FEMA (Američka Federalna agencija za upravljanje u hitnim situacijam) Majkl Grim.

Ništa bolje u Evropi

Stvari ne stoje bolje ni u Evropi. Four Twenty Seven, podružnica bonitetne kuće Moody’s i vodeći provajder tržišnih analiza povezanih sa klimom, navodi da su u Evropi u periodu između 1980. i 2017. godine, ekstremi povezani sa klimom prouzrokovali približno 453 milijarde evra ukupnih ekonomskih gubitaka. Među tim gubicima, procenjuje se da je bilo osigurano samo 35 posto.

XPRIMM, sajt koji prati vesti iz oblasti osiguranja na području centralne, istočne i jugoistočne Evrope, kao i u regionu Rusije, iznosi podatak da je čak trećina svih evropskih Nat Cat događaja (događaja vezanih za prirodne katastrofe) u poslednje dve decenije rezultat hidroloških događaja koji su u tom periodu naneli štetu od 157 milijardi evra, od čega je osigurano bilo u proseku samo 27 odsto.

„Pritom, samo pet ‘najskupljih’ poplava koštalo je čak 46,5 milijardi evra“, navodi XPRIMM i daje primer katastrofalnih poplava duž reka Dunav i Elbe 2002. godine, kada su osiguravači isplatili 6,12 milijardi evra štete.

Foto:Pixabay.com


Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Poplave će se javljati gde ih niko ne očekuje
Štete od poplava u Nemačkoj koštaće osiguravače i do pet milijardi evra

jul 26, 2021

Štete od poplava koje su sredinom jula zadeile Nemačku, samo u Zapadnoj Nemačkoj koštaće osiguravače od 4 do 5 milijardi evra, prema procenama udruženja osiguravajućih društava Nemačke, piše Rojters. Najveće štete biće..

Pročitaj više...

Poplave će se javljati gde ih niko ne očekuje
Privreda suočena sa regulatornim rizikom, gomilanje propisa će se nastaviti

jul 16, 2021

Kompanije izdvajaju regulatorni rizik kao jedan od top 5 rizika poslovanja u ovoj godini. Finansijske institucije su ga svrstale na četvrto mesto, nakon sajber incidenata, pandemije koronavirusa i prekida poslovanja, upozorava nemačka osiguravajuća..

Pročitaj više...

Poplave će se javljati gde ih niko ne očekuje
Osam vodećih osiguravača osnovali Net Zero Alijansu

jul 15, 2021

Osam vodećih svetskih osiguravajućih društava osnovali su savez Net-Zero Insurance Alliance (NZIA), obavezujući se da će njihovi portfelji osiguranja i reosiguranja biti bez emisije efekata staklene bašte do 2050. godine. Osam..

Pročitaj više...

Poplave će se javljati gde ih niko ne očekuje
Rizik požara usled visokih temperatura sve veći

jul 14, 2021

Usled visokih tempertura, koje su počele još u junu, povećan je rizik od pojave požara, čak i kada nisu direktno izazvani vrućinom, izjavio je za RTS klimatolog i profesor meteorologije na Fizičkom fakultetu Vladimir Đurđević.   Visoke..

Pročitaj više...