Koji su "trio kovid rizici" po Barometru rizika kompanije Allianz?

Aktuelno Datum: 04.06.2021.
Koji su

Na vrhu liste ovogodišnjeg Barometra rizika koji objavljuje osiguravajuća kompanija Allianz nalaze se tri poslovne opasnosti: prekid poslovanja (41% ispitanika), izbijanje pandemije (40%) i sajber napadi. Svi ovi rizici, u izveštaju nazvani - trio kovid rizik usko su povezani sa prošlogodišnjim izbijanjem pandemije.

Finansijske institucije i njihovi direktori moraju da se snalaze u svetu koji se brzo menja, prete novi rizici podstaknuti hakerskim napadima na osnovu ubrzane digitalizacije u poslednjih godinu dana, navodi se u novom izveštaju Trendovi rizika finansijskih usluga: perspektiva osiguravača, kompanije Allianz Global Corporate & Specialti (AGCS).

Uz taj izveštaj objavljen je i Barometar rizika 2021.  koji rangira zabrinjavajuće poslovne situacije zbog kojih kompanije moraju biti na oprezu. Sektor finansijskih usluga, kako je zaključeno u tom istraživanju, suočava se sa periodom povećanih rizika.

U Izveštaju kompanije Allianz navodi se da je Barometar rizika istraživanje svetskih poslovnih rizika koje se radi već deset godina i obuhvata ocene 2.769 stručnjaka iz 92 zemlje, a uključuje glavne izvršne direktore, stručnjake za upravljanje rizikom, brokere i stručnjake za osiguranje. 

Najvažniji globalni poslovni rizici u 2021.

 

  1. Prekid poslovanja
  2. Izbijanje pandemije
  3. Sajber napadi
  4. Tržišna kretanja
  5. Izmene zakona i regulative
  6. Prirodne katastrofe
  7. Požari, eksplozije
  8. Makroekonomska kretanja
  9. Klimatske promene
  10. Politički rizici i nasilje

Izvor: Allianz (Risk Barometer)

Foto: Unsplash

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Koji su
Potrebno unapređenje zakonskog okvira u oblasti informacione bezbednosti

nov 15, 2022

Jačanje informacione bezbednosti i zaštite podataka građana, razvoj digitalne infrastrukture koja će podržati širenje elektronske uprave u Srbiji, kao i popularizacija i veće korišćenje elektronskih usluga, biće prioriteti..

Pročitaj više...

Koji su
Napad na Registar nacionalnog domena Srbija

okt 13, 2022

Servisi Registra nacionalnog domena Srbije (RNIDS) našli su se juče pod opterećenjem zbog   napada   na infrastrukturu..

Pročitaj više...

Koji su
Veliki sajber napad na Uber

sep 20, 2022

Uber je u petak saopštio da reaguje na incident iy oblasti sajber bezbednosti nakon što je haker očigledno provalio njegovu mrežu. Njujork tajms je izvestio da je Uber u četvrtak otkrio kršenje i isključio nekoliko svojih..

Pročitaj više...

Koji su
Irski regulator kaznio Instagram zbog obrade podataka o deci

sep 6, 2022

Irski regulator za zaštitu privatnosti podataka izrekao je rekordnu kaznu od 405 miliona evra (402 miliona dolara) društvenoj mreži Instagram nakon istrage o njenom rukovanju podacima o deci, rekao je portparol te organizacije. ..

Pročitaj više...