Koji su "trio kovid rizici" po Barometru rizika kompanije Allianz?

Aktuelno Datum: 04.06.2021.
Koji su

Na vrhu liste ovogodišnjeg Barometra rizika koji objavljuje osiguravajuća kompanija Allianz nalaze se tri poslovne opasnosti: prekid poslovanja (41% ispitanika), izbijanje pandemije (40%) i sajber napadi. Svi ovi rizici, u izveštaju nazvani - trio kovid rizik usko su povezani sa prošlogodišnjim izbijanjem pandemije.

Finansijske institucije i njihovi direktori moraju da se snalaze u svetu koji se brzo menja, prete novi rizici podstaknuti hakerskim napadima na osnovu ubrzane digitalizacije u poslednjih godinu dana, navodi se u novom izveštaju Trendovi rizika finansijskih usluga: perspektiva osiguravača, kompanije Allianz Global Corporate & Specialti (AGCS).

Uz taj izveštaj objavljen je i Barometar rizika 2021.  koji rangira zabrinjavajuće poslovne situacije zbog kojih kompanije moraju biti na oprezu. Sektor finansijskih usluga, kako je zaključeno u tom istraživanju, suočava se sa periodom povećanih rizika.

U Izveštaju kompanije Allianz navodi se da je Barometar rizika istraživanje svetskih poslovnih rizika koje se radi već deset godina i obuhvata ocene 2.769 stručnjaka iz 92 zemlje, a uključuje glavne izvršne direktore, stručnjake za upravljanje rizikom, brokere i stručnjake za osiguranje. 

Najvažniji globalni poslovni rizici u 2021.

 

  1. Prekid poslovanja
  2. Izbijanje pandemije
  3. Sajber napadi
  4. Tržišna kretanja
  5. Izmene zakona i regulative
  6. Prirodne katastrofe
  7. Požari, eksplozije
  8. Makroekonomska kretanja
  9. Klimatske promene
  10. Politički rizici i nasilje

Izvor: Allianz (Risk Barometer)

Foto: Unsplash

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Koji su
Katastar na meti velikog hakerskog napada

jun 17, 2022

IT infrastruktura Republičkog geodetskog zavoda na meti je intenzivnog hakerskog napada, saopštio je RGZ, zbog čega je zaključan celokupni informacioni sistem, koji do otklanjanja pretnji nije dostupan građanima i drugim spoljnim korisnicima. ..

Pročitaj više...

Koji su
Pokradeni podaci dva miliona klijenata kompanije za pružanje medicinskih usluga

jun 8, 2022

Shields Health Care Group (Shields) pretrpela je sajber napad kojim su razotkriveni podaci oko 2.000.000 ljudi u Sjedinjenim Državama nakon što su hakeri provalili njihovu mrežu i ukrali podatke. Shields je pružalac medicinskih usluga sa..

Pročitaj više...

Koji su
Održivi razvoj kao poslovni model

maj 17, 2022

Piše: Vladimir Vukotić, Predsednik Izvršnog odbora i Izvršni direktor 3 Banke   Koncept održivog bankarstva zasnovan je na principu ostvarivanja rasta i profita ali samo uz postizanje socijalnih ciljeva kao i..

Pročitaj više...

Koji su
Ukupni finansijski gubici u Severnoj Americi i Aziji procentualno čine 88 odsto ukupnih gubitaka usled prirodnih katastrofa

apr 21, 2022

Piše: Bojan Jovanović, Marsh Svetski ekonomski forum u svom Izveštaju iz 2019. napravio je poređenje pet najvećih globalnih rizika počevši od 2009. do 2019. Pre nešto više od desetak godina dominirali su rizici..

Pročitaj više...