Koji su "trio kovid rizici" po Barometru rizika kompanije Allianz?

Aktuelno Datum: 04.06.2021.
Koji su

Na vrhu liste ovogodišnjeg Barometra rizika koji objavljuje osiguravajuća kompanija Allianz nalaze se tri poslovne opasnosti: prekid poslovanja (41% ispitanika), izbijanje pandemije (40%) i sajber napadi. Svi ovi rizici, u izveštaju nazvani - trio kovid rizik usko su povezani sa prošlogodišnjim izbijanjem pandemije.

Finansijske institucije i njihovi direktori moraju da se snalaze u svetu koji se brzo menja, prete novi rizici podstaknuti hakerskim napadima na osnovu ubrzane digitalizacije u poslednjih godinu dana, navodi se u novom izveštaju Trendovi rizika finansijskih usluga: perspektiva osiguravača, kompanije Allianz Global Corporate & Specialti (AGCS).

Uz taj izveštaj objavljen je i Barometar rizika 2021.  koji rangira zabrinjavajuće poslovne situacije zbog kojih kompanije moraju biti na oprezu. Sektor finansijskih usluga, kako je zaključeno u tom istraživanju, suočava se sa periodom povećanih rizika.

U Izveštaju kompanije Allianz navodi se da je Barometar rizika istraživanje svetskih poslovnih rizika koje se radi već deset godina i obuhvata ocene 2.769 stručnjaka iz 92 zemlje, a uključuje glavne izvršne direktore, stručnjake za upravljanje rizikom, brokere i stručnjake za osiguranje. 

Najvažniji globalni poslovni rizici u 2021.

 

  1. Prekid poslovanja
  2. Izbijanje pandemije
  3. Sajber napadi
  4. Tržišna kretanja
  5. Izmene zakona i regulative
  6. Prirodne katastrofe
  7. Požari, eksplozije
  8. Makroekonomska kretanja
  9. Klimatske promene
  10. Politički rizici i nasilje

Izvor: Allianz (Risk Barometer)

Foto: Unsplash

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Koji su
Proizvodnja mesa u Americi u krizi zbog sajber napada

jun 2, 2021

Najveća svetska kompanija za proizvodnju mesa, JBS SA iz Brazila, doživela je sajber napad koji je omeo proizvodnju mesa u severnoj Americi i Australiji, a sumnja se da su napadači kriminalna grupa čije je sedište u Rusiji, saopštila je Bela..

Pročitaj više...

Koji su
Veliki sajber napad na IT sistem irskog zdravstvenog operatera

maj 14, 2021

Irski zdravstveni operater ugasio je danas sve svoje IT sisteme kako bi ih zaštitio od velikog sajber napada. Kako Tanjug prenosi, gašenje IT sistema nije uticalo na program vakcinacije protiv koronavirusa. Šef irske..

Pročitaj više...

Koji su
Rensomverom napadnuta američka kompanija koja upravlja transportom goriva

maj 11, 2021

Operater koji upravlja velikim američkim cevovodom koji vodi od Teksasa do Njujorka, Colonial Pipeline, u subotu je bio prinuđen da obustavi isporuku i protok goriva zbog ransomver napada, saopšteno je iz ove kompanije. Ovaj cevovod koji..

Pročitaj više...

Koji su
Uprkos plaćanju otkupnine, trećina kompanija nikad ne povrati podatke

apr 26, 2021

U čak 79 odsto kompanija došlo je do poremećaja u poslovanju, finansijskog gubitka ili drugog zastoja u 2020. godini zbog nedovoljne pripremljenosti za sajber napade, a kao glavni krivac je identifikovan ransomware – kaže se u..

Pročitaj više...