Proizvodnja mesa u Americi u krizi zbog sajber napada

Aktuelno Datum: 02.06.2021.
Proizvodnja mesa u Americi u krizi zbog sajber napada

Najveća svetska kompanija za proizvodnju mesa, JBS SA iz Brazila, doživela je sajber napad koji je omeo proizvodnju mesa u severnoj Americi i Australiji, a sumnja se da su napadači kriminalna grupa čije je sedište u Rusiji, saopštila je Bela kuća a prenosi Rojters.

Postoje indicije da je reč o istim napadačima koji su prošlog meseca izvršili udar na najveći američki naftovod, i tako na nekoliko dana onemogućili isporuku goriva širom Sjedinjenih američkih država.

U ponedeljak je ransomver napad na fabriku mesa zaustavio proizvodnju u Australiji, a u utorak i u svim američkim pogonima.

JBS upravlja sa oko 20% proizvodnje stoke u SAD. U rešavanje ovog incidenta uključio se i FBI, a američka vlada kontaktirala je rusku vladu sa porukom da države ne bi trebalo da kriju kriminalce koji na ovakav način pokušavaju da dođu do novca.

Zaustavljanje pogona u fabrikama mesa moglo bi da utiče na povećanje cena za američke potrošače, što bi napravilo pometnju tokom letnje sezone “roštiljanja”, ali bi poremetilo i izvoz u sezoni kada potražnja iz Kine raste, piše Rojters.

Stručnjaci sajber bezbednosne kompanija FireEye kažu da su lanci snabdevanja, logistika i transport posebno osetljivi na ransomver, dodatno i zato što napadi na ove tačke izazivaju paniku i ishitrene isplate ucenjivačima.

Analitičari industrije mesa u Americi već su izračunali da je usled ovog napada u utorak zaklano 22% manje stoke nego prethodne nedelje, i 18% manje nego u istom period prošle godine, a cene govedine koja se isporučuje veletrgovcima već su skočile za više od jedan odsto.

Federalne agencije za nacionalnu bezbednosti posebno su se angažovale kako bi sprečile da ovaj sajber napad ne izazove opštu manipulaciju cenama.

Rojters piše da je poslednjih godine ransomver postao jedno od gorućih pitanja nacionalne bezbednosti u Americi – kriminalne grupe su sve brojnije a “mnogi govore ruski jezik”. 

Foto: Pixabay.com

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Proizvodnja mesa u Americi u krizi zbog sajber napada
Koji su "trio kovid rizici" po Barometru rizika kompanije Allianz?

jun 4, 2021

Na vrhu liste ovogodišnjeg Barometra rizika koji objavljuje osiguravajuća kompanija Allianz nalaze se tri poslovne opasnosti: prekid poslovanja (41% ispitanika), izbijanje pandemije (40%) i sajber napadi. Svi ovi rizici, u izveštaju nazvani..

Pročitaj više...

Proizvodnja mesa u Americi u krizi zbog sajber napada
Veliki sajber napad na IT sistem irskog zdravstvenog operatera

maj 14, 2021

Irski zdravstveni operater ugasio je danas sve svoje IT sisteme kako bi ih zaštitio od velikog sajber napada. Kako Tanjug prenosi, gašenje IT sistema nije uticalo na program vakcinacije protiv koronavirusa. Šef irske..

Pročitaj više...

Proizvodnja mesa u Americi u krizi zbog sajber napada
Rensomverom napadnuta američka kompanija koja upravlja transportom goriva

maj 11, 2021

Operater koji upravlja velikim američkim cevovodom koji vodi od Teksasa do Njujorka, Colonial Pipeline, u subotu je bio prinuđen da obustavi isporuku i protok goriva zbog ransomver napada, saopšteno je iz ove kompanije. Ovaj cevovod koji..

Pročitaj više...

Proizvodnja mesa u Americi u krizi zbog sajber napada
Uprkos plaćanju otkupnine, trećina kompanija nikad ne povrati podatke

apr 26, 2021

U čak 79 odsto kompanija došlo je do poremećaja u poslovanju, finansijskog gubitka ili drugog zastoja u 2020. godini zbog nedovoljne pripremljenosti za sajber napade, a kao glavni krivac je identifikovan ransomware – kaže se u..

Pročitaj više...