Proizvodnja mesa u Americi u krizi zbog sajber napada

Aktuelno Datum: 02.06.2021.
Proizvodnja mesa u Americi u krizi zbog sajber napada

Najveća svetska kompanija za proizvodnju mesa, JBS SA iz Brazila, doživela je sajber napad koji je omeo proizvodnju mesa u severnoj Americi i Australiji, a sumnja se da su napadači kriminalna grupa čije je sedište u Rusiji, saopštila je Bela kuća a prenosi Rojters.

Postoje indicije da je reč o istim napadačima koji su prošlog meseca izvršili udar na najveći američki naftovod, i tako na nekoliko dana onemogućili isporuku goriva širom Sjedinjenih američkih država.

U ponedeljak je ransomver napad na fabriku mesa zaustavio proizvodnju u Australiji, a u utorak i u svim američkim pogonima.

JBS upravlja sa oko 20% proizvodnje stoke u SAD. U rešavanje ovog incidenta uključio se i FBI, a američka vlada kontaktirala je rusku vladu sa porukom da države ne bi trebalo da kriju kriminalce koji na ovakav način pokušavaju da dođu do novca.

Zaustavljanje pogona u fabrikama mesa moglo bi da utiče na povećanje cena za američke potrošače, što bi napravilo pometnju tokom letnje sezone “roštiljanja”, ali bi poremetilo i izvoz u sezoni kada potražnja iz Kine raste, piše Rojters.

Stručnjaci sajber bezbednosne kompanija FireEye kažu da su lanci snabdevanja, logistika i transport posebno osetljivi na ransomver, dodatno i zato što napadi na ove tačke izazivaju paniku i ishitrene isplate ucenjivačima.

Analitičari industrije mesa u Americi već su izračunali da je usled ovog napada u utorak zaklano 22% manje stoke nego prethodne nedelje, i 18% manje nego u istom period prošle godine, a cene govedine koja se isporučuje veletrgovcima već su skočile za više od jedan odsto.

Federalne agencije za nacionalnu bezbednosti posebno su se angažovale kako bi sprečile da ovaj sajber napad ne izazove opštu manipulaciju cenama.

Rojters piše da je poslednjih godine ransomver postao jedno od gorućih pitanja nacionalne bezbednosti u Americi – kriminalne grupe su sve brojnije a “mnogi govore ruski jezik”. 

Foto: Pixabay.com

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Proizvodnja mesa u Americi u krizi zbog sajber napada
Klimatske promene i socijalne krize najveći globalni rizici u 2022.

jan 14, 2022

Iako svet ulazi u treću godinu pandemije, ključni rizik zbog kojeg vlada zabrinutost su klimatske promene, pokazao je Izveštaj o globalnim rizicima za 2022. godinu. Dok je klima najveći dugoročni rizik, dotle su kao glavni kratkoročni problem..

Pročitaj više...

Proizvodnja mesa u Americi u krizi zbog sajber napada

jan 8, 2022

Pročitaj više...

Proizvodnja mesa u Americi u krizi zbog sajber napada
Kazne za Google i Facebook zbog nepravilnog korišćenja kolačića

jan 8, 2022

Francuski regulator za informatiku i slobode (CNIL) kaznio je Google sa 150 miliona evra a Facebook sa 60 miliona evra zbog kršenja pravila o upotrebi kolačića prilikom prikupljanju podataka o korisnicima, prenose mediji. Francuski regulator..

Pročitaj više...

Proizvodnja mesa u Americi u krizi zbog sajber napada
VISA: Onlajn kupovina bezbednija nego ikada

dec 30, 2021

CEMEA je jedan od regiona sa najnižom stopom prevara na globalnom nivou, a u martu ove godine stopa zloupotreba niža je za osam odsto u odnosu na isti period prethodne godine Globalni sajber kriminal značajno je porastao od početka..

Pročitaj više...