Proizvodnja mesa u Americi u krizi zbog sajber napada

Aktuelno Datum: 02.06.2021.
Proizvodnja mesa u Americi u krizi zbog sajber napada

Najveća svetska kompanija za proizvodnju mesa, JBS SA iz Brazila, doživela je sajber napad koji je omeo proizvodnju mesa u severnoj Americi i Australiji, a sumnja se da su napadači kriminalna grupa čije je sedište u Rusiji, saopštila je Bela kuća a prenosi Rojters.

Postoje indicije da je reč o istim napadačima koji su prošlog meseca izvršili udar na najveći američki naftovod, i tako na nekoliko dana onemogućili isporuku goriva širom Sjedinjenih američkih država.

U ponedeljak je ransomver napad na fabriku mesa zaustavio proizvodnju u Australiji, a u utorak i u svim američkim pogonima.

JBS upravlja sa oko 20% proizvodnje stoke u SAD. U rešavanje ovog incidenta uključio se i FBI, a američka vlada kontaktirala je rusku vladu sa porukom da države ne bi trebalo da kriju kriminalce koji na ovakav način pokušavaju da dođu do novca.

Zaustavljanje pogona u fabrikama mesa moglo bi da utiče na povećanje cena za američke potrošače, što bi napravilo pometnju tokom letnje sezone “roštiljanja”, ali bi poremetilo i izvoz u sezoni kada potražnja iz Kine raste, piše Rojters.

Stručnjaci sajber bezbednosne kompanija FireEye kažu da su lanci snabdevanja, logistika i transport posebno osetljivi na ransomver, dodatno i zato što napadi na ove tačke izazivaju paniku i ishitrene isplate ucenjivačima.

Analitičari industrije mesa u Americi već su izračunali da je usled ovog napada u utorak zaklano 22% manje stoke nego prethodne nedelje, i 18% manje nego u istom period prošle godine, a cene govedine koja se isporučuje veletrgovcima već su skočile za više od jedan odsto.

Federalne agencije za nacionalnu bezbednosti posebno su se angažovale kako bi sprečile da ovaj sajber napad ne izazove opštu manipulaciju cenama.

Rojters piše da je poslednjih godine ransomver postao jedno od gorućih pitanja nacionalne bezbednosti u Americi – kriminalne grupe su sve brojnije a “mnogi govore ruski jezik”. 

Foto: Pixabay.com

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Proizvodnja mesa u Americi u krizi zbog sajber napada
Pažljivo sa onlajn kupovinom tokom Crnog petka

nov 23, 2023

Nezvanični početak prazničnog šopinga­ – Crni petak – veoma je aktivan period ne samo za prodavce i njihove kupce, već i za sajber kriminalce. Oni koriste priliku da kreiraju lažne, neodoljive ponude koje navodno brzo ističu. U..

Pročitaj više...

Proizvodnja mesa u Americi u krizi zbog sajber napada
Predstavljen Nacrt zakona o informacionoj bezbednosti

okt 17, 2023

Novi Nacrt zakona o informacionoj bezbednosti doprineće unapređenju institucionalnog, organizacionog okvira i kapaciteta i uskladiti se sa novom legislativom EU, rečeno je danas na Nacionalnoj sajber konferenciji "Informaciona bezbednost - zajednička..

Pročitaj više...

Proizvodnja mesa u Americi u krizi zbog sajber napada
Rizici chatbotova po decu i lažne informacije

okt 16, 2023

Piše:   Nora Afaneh, Analitičarka web sadržaja, kompanija Kaspersky Veštačka inteligencija (AI) je..

Pročitaj više...

Proizvodnja mesa u Americi u krizi zbog sajber napada
Pregled političkih rizika iz ugla AON-a

okt 15, 2023

Pogledajte političke rizike u svetu koje je analizirao svetski reosiguravač AON.

Pročitaj više...