Proizvodnja mesa u Americi u krizi zbog sajber napada

Aktuelno Datum: 02.06.2021.
Proizvodnja mesa u Americi u krizi zbog sajber napada

Najveća svetska kompanija za proizvodnju mesa, JBS SA iz Brazila, doživela je sajber napad koji je omeo proizvodnju mesa u severnoj Americi i Australiji, a sumnja se da su napadači kriminalna grupa čije je sedište u Rusiji, saopštila je Bela kuća a prenosi Rojters.

Postoje indicije da je reč o istim napadačima koji su prošlog meseca izvršili udar na najveći američki naftovod, i tako na nekoliko dana onemogućili isporuku goriva širom Sjedinjenih američkih država.

U ponedeljak je ransomver napad na fabriku mesa zaustavio proizvodnju u Australiji, a u utorak i u svim američkim pogonima.

JBS upravlja sa oko 20% proizvodnje stoke u SAD. U rešavanje ovog incidenta uključio se i FBI, a američka vlada kontaktirala je rusku vladu sa porukom da države ne bi trebalo da kriju kriminalce koji na ovakav način pokušavaju da dođu do novca.

Zaustavljanje pogona u fabrikama mesa moglo bi da utiče na povećanje cena za američke potrošače, što bi napravilo pometnju tokom letnje sezone “roštiljanja”, ali bi poremetilo i izvoz u sezoni kada potražnja iz Kine raste, piše Rojters.

Stručnjaci sajber bezbednosne kompanija FireEye kažu da su lanci snabdevanja, logistika i transport posebno osetljivi na ransomver, dodatno i zato što napadi na ove tačke izazivaju paniku i ishitrene isplate ucenjivačima.

Analitičari industrije mesa u Americi već su izračunali da je usled ovog napada u utorak zaklano 22% manje stoke nego prethodne nedelje, i 18% manje nego u istom period prošle godine, a cene govedine koja se isporučuje veletrgovcima već su skočile za više od jedan odsto.

Federalne agencije za nacionalnu bezbednosti posebno su se angažovale kako bi sprečile da ovaj sajber napad ne izazove opštu manipulaciju cenama.

Rojters piše da je poslednjih godine ransomver postao jedno od gorućih pitanja nacionalne bezbednosti u Americi – kriminalne grupe su sve brojnije a “mnogi govore ruski jezik”. 

Foto: Pixabay.com

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Proizvodnja mesa u Americi u krizi zbog sajber napada
Potrebno unapređenje zakonskog okvira u oblasti informacione bezbednosti

nov 15, 2022

Jačanje informacione bezbednosti i zaštite podataka građana, razvoj digitalne infrastrukture koja će podržati širenje elektronske uprave u Srbiji, kao i popularizacija i veće korišćenje elektronskih usluga, biće prioriteti..

Pročitaj više...

Proizvodnja mesa u Americi u krizi zbog sajber napada
Napad na Registar nacionalnog domena Srbija

okt 13, 2022

Servisi Registra nacionalnog domena Srbije (RNIDS) našli su se juče pod opterećenjem zbog   napada   na infrastrukturu..

Pročitaj više...

Proizvodnja mesa u Americi u krizi zbog sajber napada
Veliki sajber napad na Uber

sep 20, 2022

Uber je u petak saopštio da reaguje na incident iy oblasti sajber bezbednosti nakon što je haker očigledno provalio njegovu mrežu. Njujork tajms je izvestio da je Uber u četvrtak otkrio kršenje i isključio nekoliko svojih..

Pročitaj više...

Proizvodnja mesa u Americi u krizi zbog sajber napada
Irski regulator kaznio Instagram zbog obrade podataka o deci

sep 6, 2022

Irski regulator za zaštitu privatnosti podataka izrekao je rekordnu kaznu od 405 miliona evra (402 miliona dolara) društvenoj mreži Instagram nakon istrage o njenom rukovanju podacima o deci, rekao je portparol te organizacije. ..

Pročitaj više...