Sajber napadi uspešniji na mobilnim uređajima

Aktuelno Datum: 08.04.2021.
Sajber napadi uspešniji na mobilnim uređajima

„Žrtvovali smo sigurnost mobilnih uređaja samo da bi se posao obavio“ – bio je odgovor gotovo polovine, tačnije 45 odsto ispitanika Verizon’s 2021 Mobile Security Index. Ovo istraživanje je uključilo 856 profesionalaca zaduženih za kupovinu, upravljanje i obezbeđivanje mobilnih uređaja i Internet stvari (IoT).

“Pandemija je uzrokovala globalne promene u načinu na koji organizacije rade. Dok su biznisi bili fokusirani na neke druge oblasti poslovanja, sajber kriminalci su uvideli nove prilike za napad. Sa porastom broja ljudi koji rade od kuće i sve većim korišćenjem mobilnih uređaja, raste i potreba za sigurnošću tih uređaja“, rekao je Sampat Soumejarejan iz Verizona.

Zaposleni sve više koriste mobilne uređaje za posao, proveravaju poruke na pametnim satovima tokom jutarnje šetnje ili ažuriraju neki dokument na telefonu dok čekaju čas pilatesa. Mobilni uređaji predstavljaju poseban izazov kada je reč o sajber rizicima. Na primer, fišing napadi su mnogo uspešniji na mobilnim uređajima jer se zbog manjih ekrana može teže primetiti maliciozni e-mail ili imitacija nekog legitimnog sajta. Osim toga, mobilne uređaje je mnogo lakše izgubiti odnosno lakše ih je ukrasti. Zamislite samo da vam neko ukrade laptop na kojem radite.

Takođe, sve veći broj kompanija počinje da koristi platforme u „oblaku“ tokom pandemije, a mobilni uređaji su veoma pogodni za krađu podataka iz „virtuelnog radnog prostora“, navodi se u izveštaju. 

Svaka peta kompanija je potvrdila da su mobilni uređaji bili kompromitovani tokom prethodnih godinu dana, uključujući gubitak podataka. Dve trećine ispitanika je reklo da su rizici u vezi sa mobilnim uređajima porasli tokom protekle godine.

„Kompanije i dalje padaju na osnovnim stvarima koje između ostalog uključuju enkripciju osetljivih podataka kroz otvorene, javne mreže ili uvođenje restrikcije pristupa samo podacima koje je neophodno znati“, kaže se u ovom istraživanju.

Foto: Pixabay.com

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Sajber napadi uspešniji na mobilnim uređajima
Uprkos plaćanju otkupnine, trećina kompanija nikad ne povrati podatke

apr 26, 2021

U čak 79 odsto kompanija došlo je do poremećaja u poslovanju, finansijskog gubitka ili drugog zastoja u 2020. godini zbog nedovoljne pripremljenosti za sajber napade, a kao glavni krivac je identifikovan ransomware – kaže se u..

Pročitaj više...

Sajber napadi uspešniji na mobilnim uređajima
Klima može da uspori ekonomski razvoj Srbije

apr 22, 2021

“Srbija se nalazi u regionu koji je veoma osetljiv na klimatske promene, gde je prosečan porast temperature mnogo veći od globalnog proseka. Samo u Beogradu, 13 od 15 najtoplijih godina ikada zabeleženih bilo je posle 2000. godine. Porast..

Pročitaj više...

Sajber napadi uspešniji na mobilnim uređajima
Kako da sačuvate biznis i imovinu u doba digitalnog poslovanja i sajber rizika

mar 29, 2021

Pod sloganom „BeRiskProtected“ objavljena je prva godišnja edicija   „Digitalizacija i sajber sigurnost: kako da sačuvate biznis i imovinu“   u izdanju portala Sveoosiguranju..

Pročitaj više...

Sajber napadi uspešniji na mobilnim uređajima
Bivši zaposleni – ozbiljna pretnja po bezbednost podataka

mar 24, 2021

Iako je prelazak na rad od kuće imao svojih prednosti za mnoge kompanije, rizik od curenja ili krađe podataka od početka pandemije ekponencijalno raste: čak 44 odsto kompanija doživelo je bezbednosne propuste otkako su se zaposleni prebacili na rad od..

Pročitaj više...