Sajber napadi uspešniji na mobilnim uređajima

Aktuelno Datum: 08.04.2021.
Sajber napadi uspešniji na mobilnim uređajima

„Žrtvovali smo sigurnost mobilnih uređaja samo da bi se posao obavio“ – bio je odgovor gotovo polovine, tačnije 45 odsto ispitanika Verizon’s 2021 Mobile Security Index. Ovo istraživanje je uključilo 856 profesionalaca zaduženih za kupovinu, upravljanje i obezbeđivanje mobilnih uređaja i Internet stvari (IoT).

“Pandemija je uzrokovala globalne promene u načinu na koji organizacije rade. Dok su biznisi bili fokusirani na neke druge oblasti poslovanja, sajber kriminalci su uvideli nove prilike za napad. Sa porastom broja ljudi koji rade od kuće i sve većim korišćenjem mobilnih uređaja, raste i potreba za sigurnošću tih uređaja“, rekao je Sampat Soumejarejan iz Verizona.

Zaposleni sve više koriste mobilne uređaje za posao, proveravaju poruke na pametnim satovima tokom jutarnje šetnje ili ažuriraju neki dokument na telefonu dok čekaju čas pilatesa. Mobilni uređaji predstavljaju poseban izazov kada je reč o sajber rizicima. Na primer, fišing napadi su mnogo uspešniji na mobilnim uređajima jer se zbog manjih ekrana može teže primetiti maliciozni e-mail ili imitacija nekog legitimnog sajta. Osim toga, mobilne uređaje je mnogo lakše izgubiti odnosno lakše ih je ukrasti. Zamislite samo da vam neko ukrade laptop na kojem radite.

Takođe, sve veći broj kompanija počinje da koristi platforme u „oblaku“ tokom pandemije, a mobilni uređaji su veoma pogodni za krađu podataka iz „virtuelnog radnog prostora“, navodi se u izveštaju. 

Svaka peta kompanija je potvrdila da su mobilni uređaji bili kompromitovani tokom prethodnih godinu dana, uključujući gubitak podataka. Dve trećine ispitanika je reklo da su rizici u vezi sa mobilnim uređajima porasli tokom protekle godine.

„Kompanije i dalje padaju na osnovnim stvarima koje između ostalog uključuju enkripciju osetljivih podataka kroz otvorene, javne mreže ili uvođenje restrikcije pristupa samo podacima koje je neophodno znati“, kaže se u ovom istraživanju.

Foto: Pixabay.com

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Sajber napadi uspešniji na mobilnim uređajima
Potrebno unapređenje zakonskog okvira u oblasti informacione bezbednosti

nov 15, 2022

Jačanje informacione bezbednosti i zaštite podataka građana, razvoj digitalne infrastrukture koja će podržati širenje elektronske uprave u Srbiji, kao i popularizacija i veće korišćenje elektronskih usluga, biće prioriteti..

Pročitaj više...

Sajber napadi uspešniji na mobilnim uređajima
Napad na Registar nacionalnog domena Srbija

okt 13, 2022

Servisi Registra nacionalnog domena Srbije (RNIDS) našli su se juče pod opterećenjem zbog   napada   na infrastrukturu..

Pročitaj više...

Sajber napadi uspešniji na mobilnim uređajima
Veliki sajber napad na Uber

sep 20, 2022

Uber je u petak saopštio da reaguje na incident iy oblasti sajber bezbednosti nakon što je haker očigledno provalio njegovu mrežu. Njujork tajms je izvestio da je Uber u četvrtak otkrio kršenje i isključio nekoliko svojih..

Pročitaj više...

Sajber napadi uspešniji na mobilnim uređajima
Irski regulator kaznio Instagram zbog obrade podataka o deci

sep 6, 2022

Irski regulator za zaštitu privatnosti podataka izrekao je rekordnu kaznu od 405 miliona evra (402 miliona dolara) društvenoj mreži Instagram nakon istrage o njenom rukovanju podacima o deci, rekao je portparol te organizacije. ..

Pročitaj više...