Web kriminalac Džoker odlazi u penziju?!

Aktuelno Datum: 17.02.2021.
Web kriminalac Džoker odlazi u penziju?!

Najpopularnije „dark web“ tržište ukradenih platnih kartica će biti ugašeno! Kriminalac koji stoji iza stranice Joker’s Stash koja trguje ukradenim podacima sa kreditnih i debitnih kartica – najavio je da će svi serveri i rezervne kopije biti izbrisani, i ova stranica više neće moći da se otvori. Razlog je taj što ovaj kriminalac poznat kao „Džoker“ odlazi u penziju, prenosi Forbs.

U penziji će mu, kako se čini, biti prilično dobro ukoliko njega i njegove kolege ne uhvate Interpol ili FBI: imovina koju imaju procenjuje se na oko 2,1 milijardu dolara u bitkoinima. Zaradu su ostvarivali kroz proviziju na transakcije koje su se obavljale na ovoj platformi od 2014. godine, kada je pokrenuta platforma. Naime, Joker's Stash je bilo najveće “crno” onlajn tržište ukradenih podataka sa kartica. Platforma nije služila samo za prodaju ukradenih podataka već je omogućavala kriminalcima da peru svoje nezakonito stečene kriptovalute. Sistem je funkcionisao tako da su se ukradeni podaci sa kartica koristili za kupovinu poklon kartica ili drugih predmeta kojima se lako trguje odnosno koji se lako mogu unovčiti. Autor teksta navodi kako je još 2019. prijavio da se jedna baza platnih kartica, sa više od milion “sveže” ukradenih podataka, nudi na prodaju za 130 miliona dolara.

Foto: Pixabay.com

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Web kriminalac Džoker odlazi u penziju?!
Potrebno unapređenje zakonskog okvira u oblasti informacione bezbednosti

nov 15, 2022

Jačanje informacione bezbednosti i zaštite podataka građana, razvoj digitalne infrastrukture koja će podržati širenje elektronske uprave u Srbiji, kao i popularizacija i veće korišćenje elektronskih usluga, biće prioriteti..

Pročitaj više...

Web kriminalac Džoker odlazi u penziju?!
Napad na Registar nacionalnog domena Srbija

okt 13, 2022

Servisi Registra nacionalnog domena Srbije (RNIDS) našli su se juče pod opterećenjem zbog   napada   na infrastrukturu..

Pročitaj više...

Web kriminalac Džoker odlazi u penziju?!
Veliki sajber napad na Uber

sep 20, 2022

Uber je u petak saopštio da reaguje na incident iy oblasti sajber bezbednosti nakon što je haker očigledno provalio njegovu mrežu. Njujork tajms je izvestio da je Uber u četvrtak otkrio kršenje i isključio nekoliko svojih..

Pročitaj više...

Web kriminalac Džoker odlazi u penziju?!
Irski regulator kaznio Instagram zbog obrade podataka o deci

sep 6, 2022

Irski regulator za zaštitu privatnosti podataka izrekao je rekordnu kaznu od 405 miliona evra (402 miliona dolara) društvenoj mreži Instagram nakon istrage o njenom rukovanju podacima o deci, rekao je portparol te organizacije. ..

Pročitaj više...