Web kriminalac Džoker odlazi u penziju?!

Aktuelno Datum: 17.02.2021.
Web kriminalac Džoker odlazi u penziju?!

Najpopularnije „dark web“ tržište ukradenih platnih kartica će biti ugašeno! Kriminalac koji stoji iza stranice Joker’s Stash koja trguje ukradenim podacima sa kreditnih i debitnih kartica – najavio je da će svi serveri i rezervne kopije biti izbrisani, i ova stranica više neće moći da se otvori. Razlog je taj što ovaj kriminalac poznat kao „Džoker“ odlazi u penziju, prenosi Forbs.

U penziji će mu, kako se čini, biti prilično dobro ukoliko njega i njegove kolege ne uhvate Interpol ili FBI: imovina koju imaju procenjuje se na oko 2,1 milijardu dolara u bitkoinima. Zaradu su ostvarivali kroz proviziju na transakcije koje su se obavljale na ovoj platformi od 2014. godine, kada je pokrenuta platforma. Naime, Joker's Stash je bilo najveće “crno” onlajn tržište ukradenih podataka sa kartica. Platforma nije služila samo za prodaju ukradenih podataka već je omogućavala kriminalcima da peru svoje nezakonito stečene kriptovalute. Sistem je funkcionisao tako da su se ukradeni podaci sa kartica koristili za kupovinu poklon kartica ili drugih predmeta kojima se lako trguje odnosno koji se lako mogu unovčiti. Autor teksta navodi kako je još 2019. prijavio da se jedna baza platnih kartica, sa više od milion “sveže” ukradenih podataka, nudi na prodaju za 130 miliona dolara.

Foto: Pixabay.com

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Web kriminalac Džoker odlazi u penziju?!
Klimatske promene i socijalne krize najveći globalni rizici u 2022.

jan 14, 2022

Iako svet ulazi u treću godinu pandemije, ključni rizik zbog kojeg vlada zabrinutost su klimatske promene, pokazao je Izveštaj o globalnim rizicima za 2022. godinu. Dok je klima najveći dugoročni rizik, dotle su kao glavni kratkoročni problem..

Pročitaj više...

Web kriminalac Džoker odlazi u penziju?!

jan 8, 2022

Pročitaj više...

Web kriminalac Džoker odlazi u penziju?!
Kazne za Google i Facebook zbog nepravilnog korišćenja kolačića

jan 8, 2022

Francuski regulator za informatiku i slobode (CNIL) kaznio je Google sa 150 miliona evra a Facebook sa 60 miliona evra zbog kršenja pravila o upotrebi kolačića prilikom prikupljanju podataka o korisnicima, prenose mediji. Francuski regulator..

Pročitaj više...

Web kriminalac Džoker odlazi u penziju?!
VISA: Onlajn kupovina bezbednija nego ikada

dec 30, 2021

CEMEA je jedan od regiona sa najnižom stopom prevara na globalnom nivou, a u martu ove godine stopa zloupotreba niža je za osam odsto u odnosu na isti period prethodne godine Globalni sajber kriminal značajno je porastao od početka..

Pročitaj više...