Web kriminalac Džoker odlazi u penziju?!

Aktuelno Datum: 17.02.2021.
Web kriminalac Džoker odlazi u penziju?!

Najpopularnije „dark web“ tržište ukradenih platnih kartica će biti ugašeno! Kriminalac koji stoji iza stranice Joker’s Stash koja trguje ukradenim podacima sa kreditnih i debitnih kartica – najavio je da će svi serveri i rezervne kopije biti izbrisani, i ova stranica više neće moći da se otvori. Razlog je taj što ovaj kriminalac poznat kao „Džoker“ odlazi u penziju, prenosi Forbs.

U penziji će mu, kako se čini, biti prilično dobro ukoliko njega i njegove kolege ne uhvate Interpol ili FBI: imovina koju imaju procenjuje se na oko 2,1 milijardu dolara u bitkoinima. Zaradu su ostvarivali kroz proviziju na transakcije koje su se obavljale na ovoj platformi od 2014. godine, kada je pokrenuta platforma. Naime, Joker's Stash je bilo najveće “crno” onlajn tržište ukradenih podataka sa kartica. Platforma nije služila samo za prodaju ukradenih podataka već je omogućavala kriminalcima da peru svoje nezakonito stečene kriptovalute. Sistem je funkcionisao tako da su se ukradeni podaci sa kartica koristili za kupovinu poklon kartica ili drugih predmeta kojima se lako trguje odnosno koji se lako mogu unovčiti. Autor teksta navodi kako je još 2019. prijavio da se jedna baza platnih kartica, sa više od milion “sveže” ukradenih podataka, nudi na prodaju za 130 miliona dolara.

Foto: Pixabay.com

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Web kriminalac Džoker odlazi u penziju?!
Na poslovni klimu utiču pravilno korišćenje podataka i sajber bezbednost

feb 5, 2024

Na povoljnu poslovnu klimu tokom 2024. više nego ranije uticaće pravilno korišćenje podataka i sajber bezbednost . Čak do 86 odsto finansijskih direktora ističe važnost pravovremenog ulaganja u poslovne modele koji..

Pročitaj više...

Web kriminalac Džoker odlazi u penziju?!
Risk menadžeri su izdvojili deset najvažnijih poslovnih rizika za 2024.

jan 23, 2024

Najvažniji globalni poslovni rizici za 2024. su sajber incidenti, a sledi prekid poslovanja, dok su prirodne katastrofe izbile na treće mesto sa šestog na kom su se nalazile prošle godine, pokazuje Allianz Barometar rizika 2024. Čak..

Pročitaj više...

Web kriminalac Džoker odlazi u penziju?!
Kaspersky ukazuje na najveće pretnje po bezbednost dece na internetu u 2024. godini

jan 17, 2024

Većina dece danas ima pristup pametnom telefonu ili tabletu, a primetno je i da sve ranije počinju da se upoznaju sa digitalnim svetom i tehnologijom. Zbog toga je važno da roditelji budu informisani o najnovijim sajber pretnjama koje ciljaju decu kako bi..

Pročitaj više...

Web kriminalac Džoker odlazi u penziju?!
Objavljen je 19. tradicionalni izveštaj Marsh McLennan: Koji globalni rizici zauzimaju top pozicije?

jan 11, 2024

Marsh McLennan je objavio svoj 19. tradicionalni Izveštaj o globalnim rizicima za 2024. godinu. U okviru ankete o percepcijama rizika ispitano je 1.490 stručnjaka iz akademske, poslovne, vladine, međunarodna zajednica i civilnog..

Pročitaj više...