Pariski sud osudio Francusku zbog neuspeha u rešavanju klimatskih promena

Aktuelno Datum: 05.02.2021.
Pariski sud osudio Francusku zbog neuspeha u rešavanju klimatskih promena

Pariski sud osudio je Francusku zbog neuspeha u rešavanju klimatske krize i neispunjavanja obećanja da će se boriti protiv emisija štetnih gasova, piše Gardijan, a prenosi Nova ekonomija.

U takozvanom "slučaju veka", sud je državu proglasio krivom za nepoštovanje preuzetih obaveza u borbi protiv globalnog zagrevanja. Tužbu su pokrenule četiri francuske ekološke grupe nakon peticije koju je potpisalo 2,3 miliona ljudi.

"Ovo je istorijska pobeda za klimatsku pravdu. Odluka ne uzima u obzir samo ono što naučnici kažu i ono što ljudi žele od francuskih javnih politika, već bi trebalo da nadahne ljude širom sveta da na svojim sudovima drže odgovornim vlade za klimatske promene", rekao je Žan-Fransoa Žulijard, direktor francuskog Greenpeace-a i jedan od podnosioca tužbe.

Dodao je da će presuda biti upotrebljena da podstakne francusku državu da deluje protiv klimatskih promena.

Sud je presudio da je naknada za "ekološku štetu" prihvatljiva i rekao da država treba da odgovara za deo ove štete ako nije ispunila svoje obaveze da smanji emisiju štetnih gasova, međutim sud nije usvojio zahtev za kompenzaciju, rekavši da bi naknadu trebalo izvršiti "u naturi", a naknadu štete dodeliti "samo ako su mere reparacije bile nemoguće ili nedovoljne".

Sudije su sada dale sebi dva meseca da odluče da li će narediti francuskoj vladi da preduzme mere za zaštitu klime. 

Pored toga, sud je takođe naložio državi da isplati simboličnih jedan evro svakom od četiri udruženja "kao naknadu za njihovu nematerijalnu štetu".

Nevladine organizacije koje su pokrenule tužbu, među kojima su Greenpeace i Oxfam France smatraju da je ova presuda "revolucionarna". Ove organizacije su su uložile formalnu žalbu u kabinetu francuskog premijera u decembru 2018. Kada su dobile ono što su smatrale neadekvatnim odgovorom, pokrenule su pravni slučaj u martu 2019. godine.

Pariski sporazum potpisan pre pet godina imao je za cilj da ograniči globalno zagrevanje, a stručnjaci za zaštitu životne sredine kažu da vlade, uključujući francusku administraciju, nisu ispunile svoje obaveze.

Francuska vlada se obavezala da će smanjiti emisiju gasova staklene bašte za 40 odsto do 2030. godine i postići nultu emisiju ugljenika do 2050. godine.

Međutim, prema mišljenju nevladinih organizacija, a sada i pariskog suda, država nije preduzimala korake za to dovoljno brzo i u dovoljnoj meri.

U pisanoj odbrani, francuska vlada odbacila je optužbe i zatražila od suda da odbaci bilo kakav zahtev za odštetu. Tvrdila je da država ne može biti jedinstveno odgovorna za klimatske promene kada nije odgovorna za sve globalne emisije.

 Foto: Pixabay.com

Aktuelno


Ostale objave iz ove kategorije:

Pariski sud osudio Francusku zbog neuspeha u rešavanju klimatskih promena
Potrebno unapređenje zakonskog okvira u oblasti informacione bezbednosti

nov 15, 2022

Jačanje informacione bezbednosti i zaštite podataka građana, razvoj digitalne infrastrukture koja će podržati širenje elektronske uprave u Srbiji, kao i popularizacija i veće korišćenje elektronskih usluga, biće prioriteti..

Pročitaj više...

Pariski sud osudio Francusku zbog neuspeha u rešavanju klimatskih promena
Napad na Registar nacionalnog domena Srbija

okt 13, 2022

Servisi Registra nacionalnog domena Srbije (RNIDS) našli su se juče pod opterećenjem zbog   napada   na infrastrukturu..

Pročitaj više...

Pariski sud osudio Francusku zbog neuspeha u rešavanju klimatskih promena
Veliki sajber napad na Uber

sep 20, 2022

Uber je u petak saopštio da reaguje na incident iy oblasti sajber bezbednosti nakon što je haker očigledno provalio njegovu mrežu. Njujork tajms je izvestio da je Uber u četvrtak otkrio kršenje i isključio nekoliko svojih..

Pročitaj više...

Pariski sud osudio Francusku zbog neuspeha u rešavanju klimatskih promena
Irski regulator kaznio Instagram zbog obrade podataka o deci

sep 6, 2022

Irski regulator za zaštitu privatnosti podataka izrekao je rekordnu kaznu od 405 miliona evra (402 miliona dolara) društvenoj mreži Instagram nakon istrage o njenom rukovanju podacima o deci, rekao je portparol te organizacije. ..

Pročitaj više...